Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Berislavesti, localitatea asezata pe vechiul drum al domnitelor

02-berisl-evestiSituată pe partea stângă a Oltului, la poalele Masivului Cozia, pe vechiul drum spre Curtea de Argeş şi Cozia numit „Drumul Domniţelor”, pe care domniţele din familia voievodală porneau în pelerinaj la diferite mânăstiri din zona Ţării Loviştei, dar mai ales la Cozia, localitatea Berislăveşti are un specific anume individualizat datorită aşezării geografice, a ocupaţiilor locuitorilor, fie prin tradiţii şi obiceiuri, dar şi datorită vechilor urme de locuire umană descoperite, care atestă că pe aceste plaiuri cândva au fost ridicate vetre dacice, romane şi daco-romane. Se pune că, pe acest drum, al domniţelor Curtea de Argeş – Cozia a fost dus cu sania, în data de 4 februarie 1418, şi domnitorul Mircea cel Bătrân, pentru a fi înmormântat la Mânăstirea Cozia, ctitoria lui. Plai străvechi, spaţiul vâlcean Berislăveşti, aşezat pe albia pârâului Sălătrucel este o zonă cu potenţial nu numai cultural şi turistic, dar şi economic, cu un trecut bogat, încărcat cu date şi fapte, unde se găsesc plasate cele şapte sate care intră în componenţa localităţii: Berislăveşti, Stoeneşti, Scăueni, Dângeşti, Brădişor, Robaia, Rădăcineşti sate care vin să întărească existenţa milenară a localităţii. Localitatea este atestată documentar, la 9 iunie 1507, când, într-un hrisov domnitorul Radu cel Mare, întăreşte moşii unor boieri de încredere.

Comuna are un real potenţial turistic

Oamenii acestor locuri sunt oameni frumoşi, mândri de localitatea lor, care îndrăgesc frumuseţea şi varietatea cadrului natural, precum şi bogăţia elementelor cu caracter cultural şi istoric. Toate acestea conferă comunei Berislăveşti un potenţial turistic remarcabil. Parte a Depresiunii Loviştea, aşezată la poalele Masivului Cozia, comuna Berislăveşti are în apropiere şi câteva monumente arhitectonice, cum ar fi: Mânăstirea Berislăveşti, Castrul Roman Rădăcineşti, fostul schit Scăuieni şi Cabana Cozia din masivul Cozia, toate fiind în măsură să stârnească interesul turiştilor pentru această zonă. Drumul către Cabana Cozia este un traseu fermecat.

Va fi reabilitat drumul strategic spre Vârful Cozia

Primarul din Berislăveşti, Ion Buşagă ne spune că drumul judeţean 703N este unul strategic, singurul pe care se poate ocoli Valea Oltului din zona Cornet până la Călimăneşti, şi care face legătura cu comunele din nordul judeţului, respectiv Perişani sau Titeşti. Pe drumul spre Perişani se află izvoare cu ape sulfuroase asemănătoare unor izvoare din Călimăneşti-Căciulata, iar oamenii din zonă sunt crescători de animale, astfel încât aici există un real potenţial turistic şi s-ar putea dezvolta o zonă agroturistică montană. În acest sens, conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea demarează în prezent lucrările de asfaltare a drumului judeţean 703N pe raza localităţii Berislăveşti, drum care duce la releul de pe Vârful Cozia. După ce se va finaliza asfaltarea drumului, primarul spune că este în fază de discuţii un proiect de amenajare a unei staţiuni pe platou, ba chiar şi a unei linii de telecabine.

Berislăveştiul ar putea deveni staţiune

„Domnul preşedinte Constantin Rădulescu a fost foarte receptiv la intervenţia mea pentru acest drum judeţean şi, chiar în şedinţa de Consiliul Judeţean din toate colţurile unde a rămas câte o sumă mică de bani a repartizat-o pentru modernizarea drumului până la kilometrul 1,700, ceea ce este un lucru foarte bun. Este un drum care face legătura şi spre releul Cozia, dar şi spre Perişani. Era o mare ruşine ca pe drumul judeţean toţi şoferii care ocoleau Valea Oltului când era întreruptă circulaţia spre Perişani să intre de pe un drum comunal asfaltat pe un drum judeţean greu accesibil. Până la urmă nu numai drumurile acestea judeţene sunt neasfaltate, ar trebui ca toate şoselele judeţene să fie asfaltate, iar Guvernul să înţeleagă acest aspect. Noi, primarii reuşim să punem asfalt şi pe uliţe, dar drumurile judeţene sunt distruse, iar cetăţenii nu înţeleg. Mulţi cred că pune primarul asfalt acolo unde vrea el”, afirmă primarul Buşagă.

Asfaltarea drumurilor comunale, în atenţia primarului

Prioritatea numărul unu pentru primarul localităţii Berislăveşti, Ion Buşagă este, în perioada următoare, reabilitarea prin asfaltare a tuturor drumurilor din localitate şi continuarea modernizării drumurilor judeţene: „Pe drumul judeţean s-au asfaltat 400 de metri în perioada campaniei din vara acestui an, de conducerea PNL, crezând că primesc în schimb marele vot din partea comunităţii. Pentru mine decizia luată la acea dată de conducerea PNL a Consiliului Judeţean a fost binevenită. În prezent pe acest drum judeţean se continuă lucrările de asfaltare pe o lungime de un kilometru, până în punctul unde a fost făcut ultimul zid de susţinere. De data acesta cu sprijinul preşedintelui Consiliului Judeţean, Constantin Rădulescu. În continuare, pe drumul judeţean, de la 1,600 kilometri până la 3,5 kilometri se vor continua lucrările tot în această perioadă. Consider că, dacă va veni vreo rectificare de buget vom continua asfaltarea şi se va face legătura între drumul comunal 14, care este deja asfaltat şi drumul judeţean. Pe cealaltă parte a localităţii avem, prin POR, drumul de la Berislăveşti până la hotarul cu localitatea Şuici, din judeţul Argeş. Proiectul este în faza de licitaţie şi sperăm ca anul viitor şi acesta să fie finalizat, în vederea asfaltării. La Berislăveşti, o dată cu modernizarea acestor drumuri nu mai avem nici un drum neasfaltat. Singurele care ne mai rămân de făcut sunt drumurile de interes local. În satul Dângeşti lucrările de asfaltare a drumului comunal 14, a tuturor uliţelor şi a drumului din Valea Mamului sunt realizate. Urmează asfaltarea celor 11 drumuri de interes local, depuse prin PNDR”, a mai declarat primarul.

Mânăstirea Berislăveşti va fi reabilitată şi va intra în circuitul turistic al judeţului

Aproape de Valea Coisca se găseşte schitul Berislăveşti, construit de boierul Sandu Bucşenescu. Vechi de peste 300 de ani, schitul, aflat în degradare va fi renovat şi redat circuitului monahal, după cum a declarat, primarul localităţii, Ion Buşagă: „Investiţia se derulează prin PNDR, iar alocările de fonduri vor intra în cea de-a doua tranşă de bani. Consider că, dacă această biserică se va renova, atunci localitatea va avea de câştigat. Alături de bijuteriile ecleziaste ale Călimăne?tiului — Cozia, Turnu, Ostrov sau Stânişoara, iată că Bersilăveştiul revine ce a fost odată. Cândva, o parte dintre turişti mergeau să viziteze mânăstirile, alţii urcau sus, la releul Cozia, în fiecare duminica parcă era nuntă. O dată ce infrastructura rutieră se va moderniza vom relua sărbătorile ca în duminicile de odinioară. Atunci pensiunile vor lua amploare, iar turiştii vor veni şi la noi aşa cum vin acum la Călimăneşti”, ne-a declarat primarul Ion Buşagă. Biserica a fost construită chiar acolo unde astăzi se găseşte o cruce, pe care localnicii o numesc „Crucea de la cimitirul ţiganilor”, deoarece se spune că ţiganii-robi ai fostei mânăstiri au fost îngropaţi aici.

Drumuri locale asfaltate cu bani europeni

La alegerile din 5 iunie, Ion Buşagă a câştigat încrederea cetăţenilor pentru un nou mandat în fruntea administraţiei locale din Berislăveşti, venind în faţa acestora cu proiecte viabile. Printre priorităţile din noul mandat ale social-democratului se numără şi accesarea unor proiecte europene de infrastructură. Prin programul PNDR 2014-2020, măsura 7.2, acesta va accesaă un proiect care cuprinde asfaltarea a 10 străzi de interes local: continuarea modernizării drumului DC 15 din punctul „Toma Nicolae (Căpruci) până la bazinul de apă Rădăcineşti – Nuţu Ion (Nelu)” – km 3+000-km 4+200; modernizarea drumului de interes local “La Biserica” – km 0+000-km 0+634; modernizare drum de interes local “Bumbi Robaia” – km 0+000-km 1+455; modernizare drum de interes local “Copârşeşti” – km 0+000-km 1+200; modernizare drum de interes local “Grigoriţă” – sat Scăueni – km 0+000-km 1+110. Se va realiza, de asemenea, modernizarea drumului de interes local “punct Văcaru” – sat Berislăveşti – km 0+000-km 0+250; modernizarea drumului de interes local “Lunca – Popescu” – km 0+000-km 0+130; modernizarea drumului de interes local “Piţurcă” – km 0+000-km 0+250; modernizarea drumului de interes local “Mânăstire Berislăveşti-Tudosescu” – km 0+000-km 0+350; modernizarea drumului de interes local din DC. 16 – Abator Berislăveşti – km 0+000-km 0+350; modernizare drum de interes local “Rădăcineşti – Bazin apă Bădeşti” – km 0+000-km 0+2.200.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.