Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Baza sportiva va fi modernizata

gradinita nouaPrimarul Alexandru Dediu s-a gândit şi la un proiect pentru modernizarea bazei sportive din comună. „În satul Valea Cheii se află actuala bază sportivă, care necesită amenajarea gazonului, construirea tribunelor, modernizarea vestiarelor, a nocturnei şi multe altele.
Am mai cumpărat aproximativ 4.000 de metri pătraţi de teren şi vreau să refacem terenul la dimensiunile corecte. Aş fi putut să accesez şi eu un proiect pentru baze sportive, dar aveam teren puţin şi nu mă încadram. Abia ulterior am mai cumpărat, şi acum avem cam 9.000 de metri pătraţi. Tot aici va fi amenajat şi un teren de tenis. Nu am dat prioritate acestei investiţii, deoarece mi-am dorit mai întâi să termin reţeaua de apă, sistemul de gaze, asfaltarea drumurilor comunale, modernizarea şcolilor şi abia apoi să mă ocup de baza sportivă. Avem echipă de fotbal în localitate, înscrisă în competiţia AJF Vâlcea la Liga a IV-a, de care sunt foarte mândru”, afirmă primarul.

Grădiniţa cu program prelungit nu este interesantă pentru mămici

Păuşeştiul are acum o grădiniţă construită cu fonduri prin Banca Mondială, iar Şcoala cu clasele I-VIII din centrul comunei a fost reabilitată printr-un proiect având finanţare prin POR, dar, deşi în trecut părinţii au cerut o astfel de investiţie în infrastructura şcolară, acum nu sunt atât de multe cereri la grădiniţă, faţă de aşteptările primarului. „Pentru că am promis cândva părinţilor că localitatea va dispune inclusiv de o grădiniţă cu program prelungit, acesta este un proiect de suflet al meu, pe care l-am şi finalizat repede. Am utilat locaţia, având şi dotările necesare, mobilier şi sală de mese. La început au fost cerinţe din partea mămicilor pentru 30 de copii, dintre care au venit abia 26 timp de două luni, după care numărul copiilor a scăzut. Îmi pare nespus de rău, dar sunt împăcat sufleteşte că, la solicitarea părinţilor, am reuşit să le creăm micuţilor toate condiţiile necesare pentru a beneficia de o grădiniţă cu program prelungit. La Păuşeşti Măglaşi administraţia se face cu seriozitate, disciplină şi profesionalism. Sunt împăcat sufleteşte pentru că mi-am dat tot interesul ca până în momentul de faţă să rezolv foarte multe probleme pentru oameni şi localitate. În situaţia în care pierdeam alegerile plecam cu fruntea sus din această primărie, şi asta pentru că, într-adevăr, după mine rămâne ceva în această localitate”, mai spune Alexandru Dediu.
Păuşeştiul are inclusiv reţea de gaze naturale

Alexandru Dediu are suficientă experienţă în administraţia locală şi a reuşit în ultimii opt ani să implementeze proiecte menite să asigure nevoile elementare ale oamenilor din comună. Modest din fire, primarul recunoaşte, însă că, în urmă cu opt ani, la Păuşeşti Măglaşi nu exista o palmă de asfalt pe drumurile comunale, reţeaua de apă potabilă era un vis, iar canalizarea un lux pentru cetăţean. „În urmă cu opt ani, Păuşeşti Măglaşi era o localitate aflată la nici 10 kilometri de municipiul Râmnicu Vâlcea, dar fără drumuri asfaltate, fără un metru de conductă de apă potabilă sau canalizare şi unde, pentru a ajunge acasă, mulţi cetăţeni mergeau prin noroi. Astăzi, la Păuşeşti Măglaşi avem inclusiv o reţea de gaze naturale pe o lungime de 18 kilometri, două poduri construite, unul peste râul Olăneşti şi altul peste pârâul Cheia, dar şi un centru de informare turistică, finalizat din fonduri europene. Tot cu bani europeni am reuşit să finalizăm lucrările de modernizare a şcolii din centul localităţii. În această perioadă s-a construit şi o grădiniţă, cu bani de la Banca Mondială, iar cu fonduri din bugetul local, în anul 2008, în doar trei luni, am reabilitat clădirea grădiniţei din centrul localităţii, aceasta fiind o clădire foarte veche. În primul an de mandat am şi pus-o în funcţiune. Nu în ultimul rând, am finalizat inclusiv reabilitarea dispensarului medical, cu bani din bugetul local”, a afirmat primarul comunei Păuşeşti Măglaşi.

Proiecte finalizate cu ajutorul fondurilor europene

În opinia primarului, investiţiile locale au urmat o anumită logică, ţinând cont şi de necesităţile de execuţie a lucrărilor, dar şi de proiectele aflate în derulare. Spune că, în cele două mandate care au trecut, a promis foarte puţin faţă de ceea ce a realizat şi spune că toate investiţiile finalizate sau la care se lucrează sunt importante: „Pentru mine toate proiectele au fost esenţiale, fiecare zonă edificată având importanţa sa. Prima problemă pe care am încercat să o rezolv şi care era cea mai importantă a fost reţeaua de apă şi înfiinţarea sistemului de canalizare, dar şi asfaltarea drumurilor”, a precizat primarul. Astfel, comuna Păuşeşti Măglaşi a fost una dintre cele 11 localităţi ale judeţului care a beneficiat de alocări de fonduri de la Uniunea Europeană prin Măsura 3.2.2., pentru înfiinţarea reţelei de apă şi canalizare, în valoare de 2,5 milioane de euro. În cadrul acestui proiect au fost prinşi 7 kilometri de reţea de canalizare şi 11 kilometri de reţea de apă, la care s-a mai adăugat construirea staţiei de tratare, staţiilor de limpezire, a bazinelor de apă şi a staţiei de epurare: „După finalizarea proiectului derulat cu bani europeni, din fonduri alocate de la stat am finalizat sistemul de alimentare cu apă în toate satele comunei şi am demarat lucrări de asfaltare a drumurilor comunale pe o lungime de 17 kilometri. O altă realizare extrem de utilă pentru Păuşeşti a fost introducerea reţelei de alimentare cu gaze naturale pe o lungime de 18 kilometri. Tot prin alocări de fonduri europene am reuşit să reabilităm şi să modernizăm căminului cultural din satul Valea Cheii. Astăzi, localitatea Păuşeşti are o grădiniţă construită cu fonduri prin Banca Mondială, şi asta pentru că le-am promis cândva părinţilor că localitatea va dispune inclusiv de o grădiniţă cu program prelungit, acesta fiind de fapt şi un proiect de suflet al meu, pe care l-am şi finalizat foarte repede. Tot la capitolul infrastructură educaţională, Şcoala cu clasele I-VIII „Achim Popescu” din centrul comunei a fost reabilitată printr-un proiect având finanţare prin POR. Fiind o localitate aproape de municipiu, pretenţiile şi aşteptările cetăţenilor sunt mult mai mari. Între cetăţeanul din Râmnic şi cel din Păuşeşti Măglaşi nu se face nici o diferenţă, foarte mulţi cetăţeni din municipiu şi-au construit case în localitatea noastră şi, făcând o trecere rapidă la asfalt, gaze şi apă curentă, normal că această categorie de cetăţeni are pretenţii. Noi am încercat să le satisfacem pretenţiile, astfel încât să se simtă foarte bine în localitatea unde şi-au întemeiat noua gospodărie. În acest sens, la noi există inclusiv un cabinet stomatologic şi un dispensarului uman modern”, mai declară primarul.
Investiţiile de anvergură, coroborate cu micile lucrări de nuanţă fac ca localnicii din Păuşeşti să beneficieze astăzi de amenajarea unei pieţe pentru vânzarea produselor agricole, de organizarea în localitatea a diferitelor activităţi culturale şi sportive şi, nu în ultimul rând, de sprijin din partea primăriei pentru învăţământ, sănătate şi biserici: „Biserica din fiecare sat reprezintă valoarea istorică şi culturală a urbei. În acest sens am acordat mare atenţie tuturor parohiilor localităţii, iar la capitolul înfrumuseţare a spaţiilor verzi, pe domeniile publice din localitate s-au plantat pomi ornamentali şi flori. Nu în ultimul rând, am reactualizat Planul Urbanistic General. Un loc important îl acord, la capitolul realizări, rezolvării prompte a problemelor tuturor cetăţenilor”, a mai declarat primarul din Păuşeşti Măglaşi.

Investiţii importante în infrastructură

La capitolul infrastructură s-au asfaltat peste 25 de drumuri comunale. În prezent, toate drumurile comunale din localitate au fost asfaltate în procent de 90%. Lucrările pentru asfaltarea drumurilor comunale s-au finalizat cu bani din bugetul local, cu fonduri repartizate de Consiliul Judeţean din TVA şi din echilibrarea bugetelor: „În prezent, cu bani de la stat prin O.G. 28 există un proiect pentru asfaltarea altor 6 kilometri de drumuri comunale, iar lucrările sunt astăzi realizate în procent de 50%. Investiţia are valoarea de 45 de miliarde de lei vechi. Prin O.G. 28 s-a luat decizia ca, după fiecare lucrare executată să se fac devizul de lucrări, şi ulterior să se emită facturile către Ministerul Dezvoltării, în vederea decontării sumelor solicitate. Este o variantă foarte bună. Astfel, Ministerul Dezvoltării va aloca bani pentru finalizarea investiţiilor prioritare: apă, canalizare şi drumuri. Primarul a mai afirmat că, după finalizarea acestui proiect, în localitate mai rămân de asfaltat uliţele săteşti, însumând 1,5 kilometri. În opinia sa, abia după ce se vor finaliza şi aceste uliţe, localitatea va avea în procent de 100% toate drumurile asfaltate: „Acest ultim proiect reprezintă însumarea tuturor uliţelor care asigură accesul la câte patru sau cinci gospodării. Sunt uliţe laterale, fiecare având câte 20 sau 40 de metri lungime, pe care le-am lăsat la sfârşit, întrucât, fiind gospodării mai puţine, am înţeles să dăm întâietate şi să rezolvăm zonele unde locuinţele sunt mai grupate. Pentru asfaltarea celor 1,5 kilometri ne bazăm în primul rând pe fondurile din bugetul local, pe alocări de fonduri de la Consiliul Local, din sumele defalcate, asta în funcţie de cum vor fi prioritizate proiectele”, a mai afirmat primarul comunei Păuşeşti Măglaşi.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.