Sunteţi aici: Pagina principală // Social

Baza sportiva, un vis implinit

03 baya sportivaLocalitatea Voiceşti este un punct de reper pe harta sportului-rege din Vâlcea. Iubitor de fotbal, primarul comunei Voiceşti vrea să transforme spectaculos stadionul din localitate şi tot ce se află împrejurul acestuia. Suprafaţa de joc satisface, în momentul de faţă, rigorile fotbalului judeţean de calitate, dar până la un teren de pretenţiile primei ligi nu mai este mult. Cel puţin aşa reiese din proiectul primarului. Iubitor al fotbalului, Vătafu şi-a făcut junioratul la cele mai mari cluburi din ţară: Dinamo Bucureşti şi FC Argeş. A fost nevoit să renunţe din cauza unei accidentări grave, dar fotbalul i-a rămas în sânge, şi acest lucru se vede şi în proiectele pe care le-a demarat pentru localitatea sa. A reuşit amenajarea unei baze sportive de tip II cu teren sintetic la şcoală, dar a construit şi un teren de fotbal, pe care să-şi poată desfăşura meciurile echipa din localitate. De foarte mulţi ani, Vătafu susţine din buzunarul propriu o echipă de fotbal înscrisă în competiţia organizată de AJF Vâlcea. „Este o investiţie pe care am finalizat-o mai mult din sponsorizări şi cu fonduri din bugetul local, inclusiv cu munca mea, la săpat gropi. În timp, am reuşit să am una dintre cele mai apreciate baze sportive din judeţ, la valoarea de numai trei miliarde de lei cu vestiare, apă caldă şi nocturnă. Şi anul acesta am alocat bani din buget pentru construirea unei tribune pentru 200 de locuri. Avem un gazon care îl depăşeşte cu mult pe cel din Zăvoi, dar am stat acolo, inclusiv eu, două luni, zi şi noapte, cu aspersoarele, până mi-a răsărit gazonul. Este o bază sportivă cu care mă mândresc. Am reuşit să facem o asemenea lucrare cu numai trei miliarde, în condiţiile în care există atâtea terenuri de sport în judeţ care au înghiţit şi 12-13 miliarde, dar nu arată atât de bine.”, a mai precizat primarul.

Primarul era hotărât să se retragă, dacă nu se schimba modul de alocare a banilor pentru primării

Ideea pe care s-a mers anul acesta, conform HG 14/2015, respectiv alocarea directă de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, este una benefică, în opinia primarului Vătafu. Acum, „periatul” preşedintelui în funcţie de Consiliu Judeţean şi drumurile făcute într-acolo vor deveni poveste, în opinia sa: „Este o decizie foarte bună, dar consider că, dacă se făcea de mai mult timp, nu mai exista această discrepanţă care se observă acum între localităţi. De fiecare dată, tot celor care aveau puterea economică li se alocau bani. În schimb, noi, cei care eram foarte săraci, cu doar 1,5 miliarde de lei colectaţi din taxe şi impozite la nivel de comună, primeam tot 1,5 miliarde. După această nouă metodă, anul acesta am primit 12 miliarde de lei. Este adevărat că nu mă puteam gândi vreodată că vom avea în buget această sumă. Este bine că nu mai stai cu mâna întinsă la Consiliul
Judeţean, pentru a te ruga să mai faci şi tu câte ceva prin localitate. Cu acest buget, pot acum să-mi fac anumite calcule privind priorităţile, inclusiv pentru anul următor. Primeam câte 1,5 miliarde în anii precedenţi, bani cu care nu reuşeam nici măcar salariile să le plătesc. Dacă nu se schimba modul de alocare a sumelor pentru buget, eram hotărât să mă retrag de la primărie şi nu o dată am spus acest lucru.”, a declarat primarul din Voiceşti.

La sfârşitul anului şcolar, fiecare elev cu merite deosebite, premiat

Consilierii locali din comuna Voiceşti au votat recent bugetul pentru anul 2015. Potrivit primarului, în acest an a fost pentru prima oară când fondurile aflate la dispoziţia administraţiei locale sunt de zece ori mai mari, spre deosebire de anii precedenţi. Astfel, primarul a reuşit să cuprindă cu mai multă uşurinţă necesităţile aparatului administrativ, dar şi foarte multe proiecte. Potrivit şefului autorităţii locale, în bugetul anului 2015, în primul rând, s-a reuşit acoperirea integrală a fondului de salarii al personalului administrativ, indemnizaţiile persoanelor cu handicap şi salariile însoţitorilor acestora. Tot anul acesta, cu bani alocaţi din bugetul local se va acoperi cofinanţarea proiectului de înfiinţare a reţelei de apă, în valoare de două miliarde de lei vechi, şi cofinanţarea proiectului de reabilitare şi modernizare a căminului cultural, depus la CNI. „În bugetul de anul acesta
am prins cofinanţarea a două proiecte foarte importante: canalizarea şi reabilitarea căminului cultural. Apoi, ne-am gândit să alocam ceva bani şi pentru sport. Astfel, la baza sportivă, anul acesta vom construi tribunele. 1,5 miliarde de lei vor merge către amenajarea unei pieţe agroalimentare, proiect pe care tot anul acesta vrem să-l demarăm. Nu în ultimul rând, am hotărât să facem Ziua comunei, pentru că eu, din lipsa unui buget, niciodată nu mi-am permis să le dedic cetăţenilor o astfel de sărbătoare, chiar dacă a existat această dorinţă din partea lor. De fiecare dată le-am explicat că nu sunt bani, dar, acum, a crăpat ceasul. Ziua comunei s-a stabilit să fie în data de 8 septembrie, iar, pentru copiii noşti, cu scopul de a-i ambiţiona, la sfârşitul anului şcolar vom aloca fiecărui elev cu merite deosebite un premiu în bani din partea primăriei. Toţi consilierii, profesorii, părinţii şi elevii au
salutat ideea. A fost ideea mea, pentru a-i stimula pe copii să deschidă o carte. Cred cu tărie că investiţiile în educaţie şi sănătate sunt cele mai importante.”, a mai declarat primarul.

Datorie de 26 de miliarde de lei vechi pentru lucrările de asfaltare

Primarul comunei Voiceşti, Florian Vătafu, este destul de mâhnit, deoarece banii pentru asfaltarea celor 7 kilometri de drumuri comunale vin foarte greu de la stat. În cei doi ani de când a demarat proiectul, abia s-au finalizat până acum 2,7 kilometri. Primăria Voiceşti are în prezent o datorie către constructor în valoare de 26 de miliarde de lei vechi. „Termenul de finalizare a proiectului de asfaltare este toamna anului 2015. Oare, în câţi ani vom finaliza cei patru kilometri rămaşi? Pentru lucrările pe care le-am executat avem către constructor o datorie de 26 de miliarde de lei, pentru care consider că trebuia să mi se aloce fonduri la sfârşitul anului 2014. La o astfel de datorie, firma constructoare a hotărât să sisteze lucrările şi chiar există riscul ca, în cel mai scurt timp, să fim daţi în judecată. Pentru proiectele depuse pe OG 28, în momentul când proiectul este aprobat pentru finanţare, Guvernul s-a obligat să ne plătească aceşti bani. M-am gândit că, probabil, la sfârşitul lunii decembrie ni se vor aloca aceşti bani, aşa cum s-a procedat şi cu alte primării. Prin compensare, puteam astfel scăpa de datorie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.”, spune primarul comunei Voiceşti, descurajat de nivelul alocărilor de fonduri guvernamentale pentru finalizarea celor mai importante utilităţi.

Florian Vătafu: „Votul direct va deschide drumul spre un nou val de corupţie”

Social-democratul Florian Vătafu a comentat şi propunerea votată de Comisia de cod electoral, potrivit căreia primarii urmează să fie aleşi prin vot direct, într-un singur tur de scrutin. Vătafu s-a declarat de acord ca alegerile pentru funcţia de primar să fie tranşate într-un singur tur, motivând opţiunea atât prin raţiuni economice, cât, mai ales, prin eliminarea jocurilor politice, care, de cele mai multe ori, înving voinţa alegătorilor. „Este o hotărâre care aduce economii la bugetul local al comunităţilor. Este o propunere cu care eu sunt de acord, având în vedere faptul că primarul este ales prin vot direct, de cetăţeni.”, a mai declarat primarul social-democrat. În ceea ce priveşte alegerea preşedinţilor de consilii judeţene de către consilieri, şi nu direct, de cetăţeni, primarul spune că nu ar fi o soluţie deloc inspirată, din aceleaşi motive ca şi în cazul primarilor. „Consider că preşedintele Consiliului Judeţean trebuie să fie ales prin vot direct, de cetăţenii judeţului, tocmai pentru a nu interveni jocurile politice. Cu siguranţă, această decizie va da drumul unui nou val de corupţie.”, a mai comentat Florian Vătafu.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.