Primarul Ion Ungureanu a reuşit să finalizeze în această perioadă câteva proiecte importante cu finanţare din bugetul local şi din fonduri guvernamentale. Astfel, a fost inaugurată deja anul trecut Baza sportivă „Gheorghe Seltea”, o bază de tip II multifuncţională, având teren de baschet, handbal, tenis de câmp şi mini-fotbal, care a rezolvat o problemă importantă pe care tinerii din localitate o ridicau. Finanţarea acestui proiect a fost posibilă din fonduri proprii şi cu ajutorul Consiliului Judeţean. După patru ani de la aprobarea proiectului de finanţare, administraţia publică locală din Muereasca a reuşit să finalizeze investiţia, fiind singura bază sportivă din localitate. Deşi de la Guvern a primit doar 4.000 de lei, conducerea primăriei a reuşit din fonduri proprii şi cu ajutorul Consiliului Judeţean să achite integral proiectul a cărui valoare se ridică la 480.000 de lei: „Cu toate că vremurile au fost grele, iar ajutorul de la Guvern s-a lăsat aşteptat, am reuşit să inaugurăm în luna mai a anului trecut Baza Sportivă «Gheorghe Seltea», un proiect care ne-a dat mari bătăi de cap. În prezent, copiii se pot bucura în orice moment al zilei de acest teren sintetic. Deşi consilierii doreau să impunem anumite restricţii în ceea ce priveşte folosirea acestei baze de către tineri, eu nu am fost de acord. Pentru ei am făcut-o, nu ca să ne uităm la ea.”, a mai adăugat primarul din Muereasca.
Locaşurile de cult, în atenţia primarului
Încă de la primul mandat, primarul Ion Ungureanu susţine ca a încercat pe cât posibil să ţină sub control necesităţile stringente ale localităţii: „Tot ce am făcut în perioada celor două mandate, dar şi în acesta pe raza localităţii Muereasca au fost lucrări din bugetul local, pentru că alte finanţări nu am obţinut. O altă lucrare binevenită în localitatea noastră a fost şi reabilitarea Casei Parohiale din satul Muereasca. Este un obiectiv pe care enoriaşii localităţii împreună cu mine ni-l doream. Acest locaş avea nevoie stringentă de reabilitare, altfel îl pierdeam. Trebuie să avem grijă de religie şi de tot ce ţine de cultură. Dacă uităm de ele ne vom degrada.”, a ţinut să precizeze prim-gospodarul localităţii Muereasca.
Şcolile au fost modernizate
În perioada celor nouă ani de mandat, primarul Ion Ungureanu nu a lăsat nemodernizate şcolile, considerând că este necesar ca elevii să aibă condiţii bune pentru a-şi putea desfăşura activitatea. „În cadrul învăţământului existau în 2004 şi avem în continuare două şcoli şi trei grădiniţe pe raza localităţii. Erau într-o stare deplorabilă, dar am accesat fonduri guvernamentale şi am putut să modernizez ambele şcoli. A trebuit să schimbăm absolut totul, să punem încălzire centrală şi geamuri pentru a ne ridica la standardele europene. La ora actuală, consider că şcolile au toate utilităţile necesare profesorilor şi copiilor ca să-şi desfăşoare activitatea în condiţii cât mai bune, astfel încât să aibă acces la procesul de învăţământ.”, afirmă primarul Ungureanu.
În căminul cultural funcţionează şi două săli de grădiniţă
Una dintre priorităţile primarului a fost şi asigurarea unor condiţii bune, pentru ca elevii şi copiii de grădiniţă să aibă unde să îşi desfăşoare activitatea. Sportul, după părerea primarului, este foarte important pentru buna dezvoltare şi creştere a copiilor şi, din acest motiv, acesta a încercat să le amenajeze o sală de sport pentru a-şi desfăşura activitatea în sezonul rece: „Cu ocazia vizitei domnului Tăriceanu, eu am avut elaborate mai multe proiecte privind reabilitarea căminului cultural, unde am putut amenaja şi două săli de grădiniţă. Aveam copii în satul Muereasca de Sus, unde mai sunt încă trei sate componente ale localităţii noastre arondate, şi putem avea la căminul cultural două grupe: grupa mică şi mare, copiii putând să-şi desfăşoare activitatea în condiţii optime. În paralel, în momentul în care avem diverse acţiuni pe plan local, la căminul cultural putem să ne desfăşurăm activităţile culturale în condiţii foarte bune. De asemenea, am mai făcut un lucru bun pentru şcoala de la Muereasca de Sus, aceasta neavând sală de sport: am încercat să construim una, să facem rost de un spaţiu şi l-am găsit. În sala mare de festivităţi le-am cumpărat copiilor diverse obiecte: saltele, capră, mingi, absolut tot ce este necesar pentru ca elevii să-şi poată desfăşura orele de sport pe parcursul iernii, atunci când nu există posibilitatea să-şi facă antrenamentele pe terenul de sport din curtea şcolii.”, a mai declarat primarul de la Muereasca.
Ion Ungureanu: „Cel mai greu mandat va fi acesta”
Întrebat care dintre cele două mandate i s-a părut cel mai dificil, răspunsul primarului a fost unul surprinzător: „Acesta va fi”. Cu toate că în mandatul precedent s-a aflat în opoziţie şi nu a fost sprijinit de guvernarea democrat-liberală, alesul PNL crede că situaţia economică a ţării este dificilă şi, din acest motiv, nu vor exista bani pentru investiţii: „Vă spun că acest mandat va fi cel mai dificil. Deşi acum USL-ul se află la guvernare, din care fac parte şi eu, va fi un mandat greu, deoarece pretenţiile oamenilor sunt din ce în ce mai mari. Sperăm să reuşim să implementăm acest proiect de alimentare cu apă, cel mai important în momentul de faţă pentru comuna noastră.”, a mai adăugat Ungureanu.
Dispensar nou şi la Muereasca de Sus
La cerinţa populaţiei şi din dorinţa asigurării asistenţei sanitare, la Muereasca de Sus a fost construit un dispensar nou. „Era un singur dispensar, la Muereasca de Jos, iar puterea economică este practic în satul Muereasca de Sus, având în apropiere încă şase sate: Şuta, Andreeşti, Găvăneşti, Frânceşti Coasta şi Pripoara, împreună cu Muereasca de Sus. Oamenii se plângeau că le este foarte greu să se deplaseze la dispensarul din centrul comunei, fiind o distanţă foarte mare, de aproximativ 8 kilometri. Existau oameni bătrâni sau femei cu copii mici care aveau nevoie de vaccin sau diverse consultaţii sau tratamente, motiv pentru care a trebuit să găsim o soluţie. Cu surse proprii de finanţare sau sponsorizări am reuşit să construim încă un dispensar uman, cu tot ceea ce este necesar, la standarde europene. La ora actuală, în acest dispensar îşi desfăşoară activitatea cadre medicale şi am făcut un program de aşa natură încât cei doi medici să meargă, prin rotaţie, unul la Muereasca de Sus şi celălalt la Muereasca de Jos, astfel încât să le fie cetăţenilor mult mai uşor să ajungă la medic, pentru a-şi face tratamentele.”, a mai spus primarul comunei Muereasca, Ion Ungureanu.
La Muereasca se va construi un pod nou
De curând, primarul Ion Ungureanu a finalizat un proiect privind construirea unui pod în satul Muereasca, punctul Lunca Steleşti. După o evaluare privind rezistenţa podului actual, reiese că acesta trebuie dărâmat şi construit unul nou. Primarul Ungureanu este hotărât să facă o investiţie durabilă în acea zonă: „Acolo este un pod, iar noi am făcut studii de specialitate privind rezistenţa şi reiese că podul respectiv trebuie demolat şi construit din nou. Podul traversează pârâul Muereasca, face legătura între DJ 658 şi cătunul Lunca Steleşti. Acolo sunt aproximativ 40 de gospodării care, dacă s-ar rupe podul, ar rămâne practic izolate. Am avut în ultimii ani chiar probleme serioase în acest sens. Legislaţia în construcţii nu îţi mai permite să faci un pod mic, deoarece aceste poduri devin şi puncte strategice de traversare, o dată ce este necesar să obţii avizele Ministerului Apărării. Trebuie să faci o lucrare trainică, investiţia fiind calculată să suporte până la 35 de tone.”, a afirmat primarul. Proiectul va fi depus tot pe HG 577, dar încă nu a apărut ghidul de aplicare la noul program de dezvoltare a infrastructurii rurale. Suma evaluată este de 820.000 de lei.