Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Bani cu taraita pentru asfaltare

camin culltPrimarul Gheorghe Florescu se află la al treilea mandat consecutiv în fruntea localităţii Mădulari. Democrat-liberalul este dezamăgit de alocarea fondurilor distribuite de Ministerul Dezvoltării. În opinia sa, aceste finanţări nu s-au făcut după necesităţile fiecărei localităţi, ci pe criterii politice. Consideră că aceşti bani, veniţi cu „ţârâita”, au lăsat multe lucrări de izbelişte în numeroase localităţi, nefăcând altceva decât să-i determine pe mulţi primari să se roage ca firmele să-i mai înţeleagă şi să le mai acorde timp. În urmă cu cinci ani, administraţia comunei Mădulari a început lucrările de asfaltare prin Ordonanţa Guvernamentală 28, pe o lungime de 8,9 kilometri, pe drumul comunal Iacove-Bălşoara, în satele Bălşoara, Iacove şi Mamu, valoarea investiţiei fiind de 54 de miliarde de lei vechi. În prezent, proiectul este realizat doar în proporţie de 35%. „Cu toate că acest drum s-a făcut cu fonduri venite cu ţârâita, nu am a avut niciodată datorii. Am făcut lucrări atât cât am avut bani, iar societatea care a câştigat licitaţia a ştiut cât să se întindă, pentru că nu poţi avea certitudinea finalizării proiectelor conform contractului cu aceşti bani, veniţi de la stat. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede această lucrare. În patru ani, s-au executat patru kilometri de drum comunal, dar acum îmi doresc mai mult să se întâmple şi la noi o minune, adică să se asfalteze şi ceilalţi patru kilometri de drum comunal, într-un an. După ce voi finaliza acest drum, vom vedea dacă va fi nevoie să absorbim bani din fonduri europene pentru drumurile săteşti, care astăzi sunt doar pietruite. Toate drumurile, însumate, ajung la lungimea de 6 kilometri pe drumul comunal Bălţeşti-Vale, în cătunul Broboneşti şi o parte de drum, în lungime de 2 kilometri, pe drumul comunal Bănţeşti-Deal.”, a
mai spus primarul.

Petrom este o mană cerească pentru Mădulari

În comuna Mădulari, compania OMV Petrom desfăşoară activităţi operaţionale. Prin derularea activităţii sondelor, din partea companiei OMV Petrom există acea dorinţă de a ajuta comunitatea şi de a-l susţine în demararea proiectelor pe primarul Gheorghe Florescu, cunoscut ca fiind un om extrem de activ şi dornic să ajute cetăţenii. Primarul democrat-liberal recunoaşte că aportul companiei OMV Petrom în derularea proiectelor este pentru comunitate “o mană cerească”. Astfel, una dintre cele mai importante investiţii ale companiei OMV Petrom este asfaltarea drumului comunal 86 Bălşoara, pe o lungime de 3 kilometri, drum care, paradoxal, trebuia finalizat din fonduri guvernamentale. Cu banii veniţi de la stat prin OG 28, s-au putut asfalta doar 1,2 kilometri din acest drum, urmând ca, apoi, să înceapă lucrările de asfaltare a drumului comunal Iacovile. Deoarece compania OMV Petrom sprijină tinerii din localitate în
numeroasele lor activităţi, s-a organizat, în parteneriat cu Asociaţia Comunitară „Beica“, din Mădulari, şi cu Primăria Mădulari o minitabără cu pelerinaj pentru copiii, desfăşurată în perioada verii. Împreună cu preotul paroh Ionuţ Sichigea, copiii au vizitat mai multe mănăstiri şi biserici din judeţ. „Prin ajutorul OMV Petrom am înfiinţat un ONG, iar prin acesta avem şansa să se desfăşoare diferite proiecte pentru bunul mers al comunei. Toate proiectele desfăşurate sunt finanţate de Petrom, iar Asociaţia Comunitară Beica Mădulari vine, în primul rând, în sprijinul copiilor. Printre proiectele foarte importante, compania OMV Petrom a reuşit să ne sprijine şi în reabilitarea Şcolii gimnaziale cu clasele I-VIII, dar şi la dotarea şcolii cu 12 calculatoare. Am avut în derulare, prin ONG, şi reabilitarea căminului cultural.

Reabilitarea căminului cultural, pe ultima sută de metri

Căminul cultural a intrat şi el într-o reabilitare intensă. Suma necesară pentru realizarea investiţiei a fost pusă la dispoziţie de Consiliul Local al comunei şi cu ajutorul companiei OMV Petrom. „O parte din suma pentru reabilitarea căminului cultural ne-a fost dată de compania OMV Petrom. Pentru lucrările la instalaţia termică am primit 120 de milioane de lei vechi, iar restul lucrărilor le-am făcut din bugetul local. Proiectul de reabilitare a căminului cultural nu s-a finalizat, este încă în derulare, dar anul acesta vreau să-l finalizăm. Vrem să amenajăm în interior o sală cu dublu rol: pentru închirierea de evenimente şi spectacole, iar din punct de vedere cultural să mai aducem lumină în sufletele acestor oameni. În exterior, tot cu ajutorul companiei OMV Petrom se vor amenaja alei pietonale, se va pune gazon şi se vor planta trandafiri.”, a mai declarat primarul.

Noi locuri de muncă, prin sprijinul Petrom

La Mădulari, conducerea OMV Petrom vizează dezvoltarea comunei prin înfiinţarea a noi locuri de muncă. Astfel, cu sprijinul companiei, anul acesta se vor construi în localitate, pe o suprafaţă de un hectar, solarii unde se vor planta legume şi flori, dar va fi dezvoltat şi un atelier de tâmplărie. „În toată această afacere, destul de rentabilă pentru cetăţeni, noi, ca UAT, venim cu terenul şi cu forţa de muncă, iar compania participă cu finanţarea investiţiilor. Pe raza localităţii mai avem o plantaţie experimentală de pomi fructiferi, o cultură intensivă, iar anul acesta ar trebui, dacă şi natura ne va ajuta, să intre pe rod. Această plantaţie este realizată în parteneriat cu Consiliul Judeţean. Anul acesta, pe un sfert din suprafaţă, vom întinde plasă anti-grindină şi anti-brumă, tot cu finanţare de la OMV Petrom. O astfel de plantaţie experimentală de pomi fructiferi se mai găseşte în alte cinci
localităţi. Îngrijirea acestei plantaţii necesită foarte mare atenţie: trebuie specialişti, iar, până în prezent, am avut un contract încheiat cu o firmă în domeniu.”, a mai spus primarul comunei Mădulari, Gheorghe Florescu.

Asfalt turnat cu bani europeni

Un alt proiect important pe care primarul Florescu a reuşit să-l implementeze în localitate a vizat asfaltarea a 6,5 kilometri de drumuri comunale, cu finanţare de la Uniunea Europeană. Proiectul, inclus pe măsura pentru calamitaţi, cuprinde trei drumuri comunale, respectiv DC 63 Dimuleşti, DC 63 A Dimuleşti-Bănţeşti şi drumul vicinal Mădulari-Bănţeşti, în totalitate 6,5 kilometri, în valoare de 23 de miliarde de lei vechi. „Pe măsura 2.1. SAPARD, pentru calamităţi s-a finalizat drumul comunal Dimuleşiti-Sâlea-Uşurei. Experienţă în demararea fondurilor europene avem, numai că, împreună cu o altă localitate, vom acumula mai mult punctaj. Am mai încercat şi cu o altă localitate, dar nu am ajuns la un punct final. Ar fi trebuit să-i revină fiecărei comune 2,5 milioane de euro, un proiect integrat.”, a mai declarat primarul din Mădulari.

Viceprimarul Mari Hăloiu: „Reţeaua de apă este un vis neîmplinit al primarului”

Viceprimarul Mari Hăloiu spune că reţeaua de apă este un vis neîmplinit al primarului. Rămâne, însă, uşor îndoielnic ca acest proiect să prindă prea curând contur. „Localitatea este compusă din şase sate, care sunt foarte răspândite. Avem două sate cu un număr foarte mic de locuitori şi, din această cauză, nu se va putea face extindere în toată localitatea. Mă îndoiesc de faptul că acest proiect va demara prea curând, din cauza faptului că, la noi, populaţia este în scădere, satele fiind foarte răspândite, iar lipsa banilor pentru branşări va fi un alt impediment. Canalizarea nu se ia în discuţie, din cauza faptului că sistemul este defectuos, iar costurile sunt foarte mari, pentru că avem diferenţe de relief.”, a completat viceprimarul Mari Hăloiu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.