Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Balcestiul s-ar putea intoarce la stadiul de comuna

lucrari asfaltarePrimarului Ion Curelaru i-a ajuns cuţitul la os. Măsurile luate în ultima perioadă de guvernanţi afectează serios viaţa oamenilor din oraşul Bălceşti. Desfiinţarea spitalului a venit ca o lovitură cumplită pentru localnici, care sunt nevoiţi să meargă acum aproape 50 de kilometri până la prima unitate spitalicească, fie ea în Drăgăşani sau Craiova. Mai mult decât atât, se pare că ghinioanele se ţin lanţ de administraţia locală. De curând, i s-a adus la cunoştinţă primarului că urmează a fi desfiinţate Judecătoria şi Tribunalul din oraş. Acest lucru ar însemna că oamenii vor fi plimbaţi pe la instanţele din Drăgăşani.

Ion Curelaru: „Mă gândesc să organizăm un referendum pentru a scăpa de statutul de oraş”

Populaţia, deja îmbătrânită, s-a săturat de măsurile care au fost luate în defavoarea ei şi doreşte chiar organizarea unui referendum pentru a renunţa la statutul de oraş: „Desfiinţarea spitalului a fost o lovitură dură pentru noi, numărul deceselor a crescut simţitor din 2011 până în prezent. Bătrânii nu doreau să meargă la spitalele din oraşele vecine, pe motiv că sunt mult prea departe. Acum, plimbarea cetăţenilor la instanţele din Drăgăşani ar fi din nou o povară pentru oameni. Dacă nu avem instituţii de care să ne folosim în oraşul nostru, care să ne uşureze traiul zilnic, pentru ce să mai păstrăm statutul de oraş? Oamenii sunt nemulţumiţi şi chiar mă gândesc serios la organizarea unui referendum pentru a reveni la statutul de localitate rurală.”, a precizat primarul Ion Curelaru.

Drumurile, în atenţia administraţiei locale
În ultimii ani, oraşul Bălceşti, aflat în sudul judeţului Vâlcea, s-a bazat pe proiecte europene pentru dezvoltare. Drumurile, colectarea deşeurilor şi sistemul de alimentare cu apă şi canalizare sunt principalele probleme ale administraţiei locale, care se vor rezolva cel mai probabil în următoarea perioadă. Unul dintre cele mai importante, dar şi printre primele proiecte realizate la Bălceşti cu fonduri europene, este modernizarea Drumului Judeţean 651B Bălceşti – Goruneşti, limită cu judeţul Olt, în valoare de 6,3 milioane de euro. Realizările primarului Ion Curelaru au vizat îndeosebi infrastructura rutieră: „Din anul 2008 şi până în prezent am reuşit câteva proiecte necesare localnicilor. Printre cele mai importante figurează asfaltarea DJ Bălceşti – Preoţeşti, investiţie care a fost realizată cu sprijinul şi bunăvoinţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Ion Cîlea. Am finalizat asfaltarea DJ Bălceşti – Preoţeşti, limită cu judeţul Olt, pe o lungime de 12,5 kilometri. Lucrarea a fost făcută prin Programul Operaţional Regional, a început în 2010, în august, şi s-a finalizat în octombrie 2011. Am continuat cu asfaltarea străzilor Irimeştii de Jos, Bâlciului, introducerea apei în satele Irimeşti şi Beneşti, sala de sport, reabilitarea casei de cultură şi a trotuarelor din localitate. Mai mult decât atât, în 2009, am început asfaltarea DC Bălceşti – Poeni pe o lungime de 3,5 kilometri. Am reuşit să turnăm primul strat pe întreaga lungime şi am executat şanţuri dalate pe aproximativ doi kilometri. Lucrarea nu a fost finalizată, e drept, am mai avea nevoie de 13 miliarde de lei vechi, dar sperăm ca în acest an să turnăm stratul doi de asfalt şi să încheiem şi această investiţie. Am primit un miliard de lei vechi şi am mai alocat noi din fonduri locale încă 500 de milioane de lei vechi, pentru a putea continua lucrările. O altă investiţie necesară şi utilă este sala de sport, cu o capacitate de 150 de locuri. Lucrarea a fost începută în toamna anului 2010 şi finalizată în toamna anului 2011. Valoarea totală a fost de peste 12 miliarde de lei vechi.”, spune Ion Curelaru.

Asfaltări din fonduri proprii
Printre proiectele primarului de la Bălceşti pentru perioada următoare se numără reabilitarea şi extinderea parcului orăşenesc, extinderea reţelei de apă şi canalizare, dar şi asfaltarea unor străzi cu bani de la bugetul local. Totodată, primarul Ion Curelaru a reuşit în ultimii cinci ani să asfalteze 6 kilometri de drumuri şi străzi comunale cu bani de la bugetul local:
„Cu fonduri din surse proprii am reuşit să asfaltăm circa 6 kilometri de drumuri şi străzi comunale, străzile Irimeştii de Jos, în lungime de 850 de metri, şi Olteţului, în lungime de 1.300 de metri, centrul localităţii 3 kilometri, străzile Irta, Ion Mincu, iar acum suntem în faza de asfaltare a străzilor Târgului, Mihai Viteazu şi Preot Leon Dumitrescu, în total 6-7 kilometri, care urmează a fi reabilitaţi în oraşul Bălceşti. În fiecare an am reuşit să pietruim toate drumurile săteşti cu macadam şi la ora actuală se află într-o stare foarte bună. Cred că am mai avea de asfaltat circa 11 kilometri de drumuri comunale.”, a mai spus social-democratul.
Doar centrul oraşului beneficiază de canalizare
Un alt obiectiv vizează introducerea apei şi canalizării pe toate străzile şi în toate zonele, acolo unde nu există această utilitate. Proiectul privind reabilitarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare din oraş a fost realizat pe programul Phare 2006, în valoare de peste 1,13 milioane de euro. Ulterior, a fost introdusă şi apa în satele Irimeşti, Cârlogani şi Beneşti pe o distanţă de 11 kilometri, prin fonduri guvernamentale: „Am avut de realizat reabilitarea sistemului de apă – canal în localitatea Bălceşti, prin programul Phare 2006. Am reuşit să introducem apă pe circa 7 kilometri, canalizare pe 3,5 kilometri şi să instalăm staţia de epurare de ultimă generaţie. Astfel, apele reziduale au, la ora actuală, o puritate bună, apa fiind potabilă. De asemenea, am terminat de introdus în această vară apa în satele Irimeşti, Cârlogani şi Beneşti. Este o investiţie pe Ordonanţa 7 care a fost începută în anul 2008 şi finalizată în 2011. Proiectul a fost pe o distanţă de 11 kilometri.”.
Faptul că oraşul Bălceşti este prins în masterplanul de dezvoltare îi dă certitudinea primarului Curelaru că, până în 2014, toate gospodăriile vor beneficia de alimentare cu apă şi canalizare: „Suntem prinşi în masterplanul de dezvoltare şi ni s-au acordat 8,7 milioane de euro. De acest proiect se ocupă Apavilul. Noi doar am eliberat certificatul de urbanism, însemnând că, în următoarea perioadă, septembrie 2013 şi până în 2014, vom extinde canalizarea în toate satele şi vom introduce apă acolo unde nu am reuşit până acum. Banii sunt alocaţi şi urmează să se ocupe Apavilul de lucrare. În momentul de faţă, apă avem aproape în toată localitatea, iar canalizare doar în zona centrală.”, a mai adăugat Curelaru.

Sistemul de supraveghere video va fi extins

În 2012, social-democratul Ion Curelaru, primarul oraşului Bălceşti, a finalizat montarea a nouă camere video de supraveghere. Astfel, orice ilegalitate săvârşită pe domeniul public, în zonele în care se află montate aceste camere, va putea fi rezolvată mai repede. „Sistemul de supraveghere video este unul performant şi consider că, astfel, Bălceştiul va deveni unul dintre oraşele sigure ale judeţului. Camerele sunt amplasate în punctele strategice, în principal s-au montat la şcoli şi în toată zona centrală a oraşului. Este un obiectiv finanţat din bugetul local, având o valoare de 50.000 de lei, cu scopul de a preveni, dar şi de a documenta activităţile ilicite ale celor care „calcă strâmb” sau parchează în locuri nepermise din centrul oraşului. Ne gândim ca în viitor să extindem sistemul. Camerele sunt ultraperformante, astfel că cine va face vreo ilegalitate va fi urmărit pas cu pas, prin tot oraşul.”, a afirmat primarul Ion Curelaru.

Casa de cultură a fost reabilitată
Tot din surse proprii, primarul Ion Curelaru a reuşit să reabiliteze şi casa de cultură, care deserveşte toate cele nouă sate ale oraşului, fiind singura locaţie destinată evenimentelor cetăţenilor: „Am reuşit să reabilităm casa de cultură. Lucrarea a constat în înlocuirea tablei vechi cu ţiglă Lindab. Am schimbat scaunele vechi, scena şi ferestrele, am introdus încălzire centrală cu gaze. Această investiţie a avut o valoare de 2,8 miliarde de lei vechi.”. Tot din surse proprii, primarul a reuşit să modernizeze şi o parte din trotuarele localităţii, pe o lungime de 650 de metri pătraţi. Investiţia se ridică la peste 700 de milioane de lei vechi. Şi în 2013, alţi 3 kilometri de trotuare vor fi modernizate: „În acest an, am mai prevăzut circa 3 kilometri de trotuare şi suntem în curs de execuţie. În această perioadă, tot din surse proprii, am reuşit ca în locurile unde sunt staţiile de îmbarcare pentru copii să amenajăm un spaţiu de joacă… A mai fost finalizată şi staţia de colectare şi depozitare temporară a deşeurilor.”, a mai adăugat primarul.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.