Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Babuinul de Maciuca

babuinul de maciucaO bătrână din Vâlcea şi-a luat maimuţă ca să-şi aline bătrâneţile.

Românii sunt mari iubitori ai animalelor de companie, dar, în timp ce majoritatea aleg un câine sau o pisică să le ţină de urât în casă, o femeie dintr-un sat vâlcean s-a pricopsit cu un babuin. Tzuki are doi ani şi a fost adus din Austria de acum mai bine de un an şi jumătate. Maimuţica e obraznică foc, fură şi muşcă pe oricine vrea să se apropie de ea ca să-şi recupereze bunul furat. A devenit însă mascota comunei Măciuca, iar localnicii s-au obişnuit s-o vadă în lesă, la plimbare, pe uliţa satului, alături de stăpâna sa.

Maimuţa de apartament

Tzuki avea doar cinci luni când a ajuns tocmai din Austria în comuna vâlceană Măciuca. „Junglă” i-a devenit un apartament mic, cu două camere, din centrul localităţii, iar mamă, tanti Maria, o femeie de 60 de ani, care s-a ataşat de maimuţă mai ceva ca de un copil mic. Stăpâna spune că şi-a dorit mult ca maimuţa să-i ţină de urât, deşi nu ştia mai nimic despre aceste animale înainte să se pricopsească cu unul. Acum, nu ar renunţa la ea pentru nimic în lume. „Mi-a adus-o fiică-mea, din Austria. Îmi doream mult o maimuţică, dar tot ce ştiam despre ele am văzut la televizor. La început i-am dat banane, morcovi, dar acum mănâncă orice, mai puţin ciorbă. E o cuminte, dar nu e mare diferenţă între o pisică sau un câine în casă. Poate doar că face mai multă mizerie.”, spune tanti Maria.

Maimuţica s-a adaptat foarte bine climei din România. Iese zilnic la plimbare, deşi acum timpul rece i-a scurtat mult incursiunile prin pomii din faţa blocului sau pe uliţele satului. Cel mai mult se teme de câini, dar, în rest, nu are frică de nimic şi fură tot ce prinde. „Îi place să fure tot ce vede, dar nu face prostii mari. Devine agresivă numai atunci când cineva vrea să-i ia mâncarea sau altceva de care este ea interesată, dar, în rest, e cuminte. Nu atacă pe nimeni. Îi plac copiii, dar se teme de câini, mai ales de cei mari.”, mai spune bătrâna.

Show marca Tzuki

De când a primit maimuţica de la fiica ei, viaţa Mariei Cica a devenit un circ. Totul se învârte în jurul micului babuin, care face ce vrea şi se ţine toată ziua de acrobaţii. Cele mai bune sunt tot cele făcute cu stăpâna, pe care o alintă şi-o dezmiardă ca în sălbăticie. O caută de păduchi imaginari, o trage de urechi, îi mai ridică o pleoapă, iar, dacă se enervează, Tzuki o lipeşte pe stăpână de-un perete şi-i smotoceşte tot părul, până cade şi ea lată. Tzuki este şi tare geloasă. Babuinul ţipă ca din gură de şarpe dacă vede pe cineva în compania stăpânei. Sare, iar la nervi o mai şi muşcă. Se potoleşte doar când este pupată.

La plimbare în lesă

Vecinii şi toată comuna nu au privit, la început, cu ochi buni faptul că bătrâna se plimbă cu maimuţa în lesă de-a lungul şi de-a latul satului, dar, cu timpul, s-au obişnuit cu exoticul animal, pe care s-au grăbit să-l declare mascota comunei. „E pitoresc să vezi pe drumurile noastre o maimuţă în lesă. Noi ne-am obişnuit. Nu e agresivă…E chiar plăcută. Copiii sunt înnebuniţi după ea. E chiar o mascotă pentru comuna noastră.”, spune o localnică. „E tare ideea asta. Dacă aş avea bani, probabil că mi-aş cumpăra şi eu, dar nu am atâţia bani. Am înţeles că a dat pe ea 2.500 de euro. Destul bănet.”, spune un alt sătean.

Babuinii sau Papio hamadryas pe numele lor ştiinţific trăiesc, de regulă, în deşert, savane sau în zonele muntoase. Sunt animale foarte agile, pe care este bine să nu le enervezi.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.