Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Aurora Măgură: „Infrastructura rutieră este prioritară, în acest mandat”

Primarul localităţii Popeşti, Aurora Măgură a acordat un interviu cititorilor Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare pe raza localităţii pe care o administrează, precum şi planurile de viitor pentru dezvoltarea zonei. Cum a preluat primăria, de ce crede că femeile sunt la fel de bune precum bărbaţii în posturi de conducere, dar şi multe alte lucruri interesante despre administraţia locală din Popeşti, aflăm în rândurile de mai jos.

 

Impact real: Culoarea politică atârnă greu, când vine vorba despre alocarea fondurilor?

Aurora Măgură: Pe mine mă reprezintă partidul din care fac parte, pentru că pot să discut cu toată lumea. Pentru mine nu contează, însă culoarea politică, nu după acest aspect caracterizez persoana. Pot să vă dau un exemplu în acest sens: am fost la preşedintele Consiliului Judeţean şi, când i-am spus problemele primăriei, legate de cofinanţarea pentru canalizate, m-a ajutat, adică mi-a dat banii necesari. A făcut acest gest pentru noi, dar şi pentru alte comune liberale. Banii au fost alocaţi pentru proiectul reţelei de canalizare, finanţat din Fondul de Mediu, pentru care avem o cofinanţare în procent de 5%. Fosta conducere nu a dat mai nimic şi a rămas să dăm noi 1,5 miliarde de lei. Aşadar, în prezent avem banii pentru cofinanţare în contul primăriei, dar nu mă ating de ei, pentru că trebuie finalizat acest proiect de canalizare. Investiţia include introducerea sistemului de canalizare pe o lungime de 4 kilometri.

 

Impact real: Cum vedeţi problemele localităţii, din poziţia de primar ?

Aurora Măgură: Înainte de a prelua funcţia de primar am lucrat ca asistent social, iar apropierea de oameni m-a făcut să înţeleg totul, chiar dacă ei numai când sunt supăraţi vin la primărie. Reuşesc totuşi să am o comunicare bună cu orice persoană care vine la noi, chiar dacă nu pot să-i dau dreptate, pentru că unele situaţii sunt în afara legii. Am dorinţa, am răbdare şi am capacitatea de a asculta fiecare problemă a cetăţeanului, iar toate acestea le-am dobândit datorită funcţiei de asistent social. Până în vara anului 2012 nu m-am gândit niciodată că voi candida la funcţia de primar. Dar, mergând în localitate zilnic, pentru că asta îmi cerea activitatea mea, ca angajat al acestei primării în funcţia de asistent social, pe fondul nemulţumirii, comunitatea îmi sugera să îmi depun candidatura la funcţia de primar. La solicitarea cetăţenilor am ajuns primar. Comunitatea m-a convins uşor, iar ei mi-au dat votul.

 

Impact real: Care sunt dorinţele cetăţenilor din Popeşti?

Aurora Măgură: Asfalt pe drumuri şi, culmea, tocmai aceste proiecte nu au prins finanţare.

 

Impact rea: Aţi preluat o primărie cu datorii?

Aurora Măgură. Da, am preluat o primărie cu datorii şi multe lucruri nefăcute la timpul lor. Am preluat o datorie de la Strabag, şi o hotărâre judecătorească irevocabilă, în valoare de miliarde, pe care trebuie să o plătim. Această datorie o moştenim de pe timpul lui Alin Popescu, fostul primar, deoarece s-au făcut două puţuri în zona blocurilor din satul Urşi, lucrări pe care nu le-a plătit la momentul respectiv, şi pentru care trebuie să plătim acum un miliard de lei. Acestea sunt datoriile mari, la care se mai adaugă şi alte obligaţii.

 

Impact real: Localitatea se pliază condiţiilor impuse de programele europene, în vederea atragerii fondurilor?

Aurora Măgură: Nu am depus nici un proiect, pentru că nici nu am avut când să depunem. În această perioadă am pregătit proiectele pentru PNDL. Am fost însă la AFIR – Craiova şi am vorbit cu reprezentantul programelor europene pentru regiunea Oltenia, care ne-a îndrumat să pregătim proiectele în vederea modernizării căminelor culturale şi a grădiniţelor, pentru că se va deschide noua sesiune de finanţare. Pentru asfaltarea drumurilor, programele europene au impuse condiţii destul de aspre. Am făcut o simulare cu firma de consultanţă, în urma căreia am atins doar 40 de puncte, în situaţia în care, pentru a prinde finanţare, proiectul trebuie să întrunească 60 de puncte. Pe fonduri europene avem însă drumurile de tarla. Proiectul cuprinde asfaltarea a 7 kilometri de drumuri de tarla, iar până în prezent s-a turnat primul strat de asfalt, iar termenul de finalizare este 31 decembrie 2017.

 

Impact real: Primăria este afiliată la un grup de acţiune locală pentru atragerea fondurilor europene?

Aurora Măgură: Facem parte din GAL – Berbeşti. S-a aprobat ghidul de finanţare şi, astfel, vom avea prima alocare de fonduri, în această perioadă. Prin aceste alocări de fonduri europene ne-am propus achiziţionarea unui buldoexcavator. Facem această achiziţie pentru că ne este foarte greu, iar când avem nevoie de un utilaj trebuie să-l închiriem, cu bani destul de mulţi.

 

Impact real: Şcolile din localitate pot oferi condiţiile necesare unui mediu educaţional normal?

Aurora Măgură: Avem două şcoli gimnaziale şi trei grădiniţe, toate aceste locaţii de învăţământ având autorizaţie de funcţionare. Şcolile au fost igienizate cu sprijinul primăriei, pentru că şcoala are un buget foarte mic, iar cu noul director al şcolii avem o colaborare foarte bună.

 

Impact real: Sistemul de alimentare cu apă şi canalizare îl veţi preda Apavilului?

Aurora Măgură: Nu dorim să-l predăm Apavilului, deoarece consilierii locali nu ar fi de acord, şi nici eu nu îmi doresc acest lucru. Deocamdată îl gestionăm singuri, şi sperăm să reuşim şi în cazul canalizării, după ce va deveni funcţională. Preţul apei este de 2,05 lei, probabil începând cu anul viitor vom mai mări preţul, dar, oricum, nu va fi cât preţul Apavilului.

 

Impact real: Ce alte proiecte vă gândiţi să mai accesaţi?

Aurora Măgură: În primul rând, ne gândim să identificăm sursa de finanţare în vederea asfaltării drumurilor comunale, pentru că infrastructura rutieră este prioritară.

În acest mandat vom finaliza sistemul de canalizare. Din păcate, avem cele două cămine culturale pe care nu putem să le folosim, pentru care vom încerca atragerea fondurilor europene. Aceste proiecte sunt prioritare şi, în rest, ne mai dorim să avem o bună funcţionare şi colaborare atât cu personalul din primărie, cât şi cu Consiliul Local, şi orice idee venită din partea dumnealor o vom studia şi vom vedea dacă există posibilitatea să o punem în aplicare. Îmi doresc ca, în acest mandat, să existe o colaborare foarte bună şi cu cetăţenii, în aşa fel încât să putem să le rezolvăm problemele, pentru că, până la urmă, noi suntem puşi aici în slujba cetăţenilor.

 

Impact real: Ce înseamnă a fi primar, pentru dumneavoastră?

Aurora Măgură: O primărie poate fi condusă de o femeie – primar mult mai bine decât atunci când la conducerea unei localităţi au stat numai bărbaţi. De nimic nu mă plâng, la fiecare problemă găsesc rezolvarea legală, indiferent cât de grea este, pentru că vreau să fac ceva pentru locuitori. Este adevărat că primăria are foarte multe probleme, dobândite din mandatele celorlalţi primari, şi mă izbesc de problemele nerezolvate ale cetăţenilor, pentru care consider că trebuiau găsite soluţii atunci, la timpul potrivit. Mă confrunt cu o moştenire grea, care ne pune beţe în roate, dar nu mă plâng.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.