Aurel Vlădoiu s-a născut în comuna Amărăşti, judeţul Vâlcea, pe 27 ianuarie 1948. A absolvit cursurile Academiei de Studii Economice Bucureşti, specialitatea Economia Industriei. A fost primar al oraşului Olăneşti şi prefect al judeţului, iar din 2004 şi până în prezent ocupă un fotoliu de deputat în Parlamentul României, funcţie care îl reprezintă şi datorită căreia a stat în permanenţă în slujba cetăţeanului. În politică a intrat în anul 1993 ca simplu membru al PSD, iar din 2004 este prim-vicepreşedinte PSD Vâlcea. În prezent, candidează sub sigla USL pentru un nou mandat la Camera Deputaţilor în Colegiul Horezu. Pe 9 decembrie 2012, cetăţenii îi oferă posibilitatea exercitării unui nou mandat în Parlamentul României, ieşind la vot şi punând ştampila pe candidatul din partea USL, Aurel Vlădoiu. Parlamentarul în funcţie a acordat un scurt interviu cititorilor Impact real, în care a povestit ce a reuşit să realizeze pentru comunităţi în cei opt ani de când activează în Parlament. Ce îşi doreşte în noul mandat, dar şi ce pronostic dă USL-ului pentru alegerile din 9 decembrie aflăm în interviul de mai jos.
Impact real: Aţi luat la pas aproape toate localităţile arondate Colegiului Horezu. Ce mesaje v-au transmis localnicii, care sunt principalele lor nemulţumiri?
Aurel Vlădoiu: Am stat de vorbă cu mii de locuitori din Băbeni, Ioneşti, Şirineasa, Pesceana, Galicea şi Stoileşti, dar şi Stoeneşti, Tomşani, Pietrari etc. Împreună cu viitorul senator, Dan Niţu, va trebui să găsim soluţii imediate pentru mărirea subvenţiilor în agricultură. Este inadmisibil ca România să aibă cea mai mică subvenţie la hectar, adică 120 de euro, în timp ce în Franţa subvenţia este de 350 de euro, iar în Grecia este de 500 de euro la hectar. Este o discriminare pentru ţara noastră, iar în acest domeniu trebuie să se implice cu adevărat şi europarlamentarii noştri, dar mai ales comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş. O altă problemă importantă priveşte crearea de locuri de muncă, iar acest lucru trebuie corelat cu continuarea activităţii pe platforma industrială a Râmnicului. În privinţa pensiilor, le-am transmis oamenilor că, din 2013, pensia va fi indexată lunar, în raport cu rata inflaţiei şi salariul mediu pe economie. În domeniul sănătăţii, redeschiderea spitalelor închise în mod abuziv de guvernele conduse de Emil Boc şi Mihai Răzvan Ungureanu şi compensarea medicamentelor cu 90% pentru cetăţenii cu venituri mai mici de 1.000 de lei sunt măsuri prioritare. Toate acestea sunt cuprinse în programul de guvernare cu care Uniunea Social Liberală va câştiga alegerile din data de 9 decembrie.
Impact real: Aţi fost primit foarte bine în toate comunele… să înţelegem că oamenii apreciază eforturile dumneavoastră şi sunt mulţumiţi de activitatea pe care aţi avut-o în Parlament, în aceste două mandate?
Aurel Vlădoiu: Fără nici un fel de laudă, mă situez în primii zece cei mai activi parlamentari de la Camera Deputaţilor şi în fiecare săptămână am fost în colegiu, am fost în mijlocul oamenilor. Aşa cum le spuneam şi locuitorilor, am avut neşansa de a fi în opoziţie şi în această situaţie nu poţi face prea multe pentru comunităţile locale dacă nu ai în spate un guvern care să te susţină. Cu toate acestea, am apelat la miniştri, la Guvernul României şi am reuşit să obţinem câteva finanţări pentru comune. Important este ca oamenii să înţeleagă că trebuie să iasă la vot. Prezenţa la vot este un drept al lor şi trebuie să voteze cu credinţă şi demnitate USL-ul că este cea mai puternică forţă politică din România.
Impact real: Ce vă doriţi în noul mandat?
Aurel Vlădoiu: Îmi doresc să particip şi să mă numesc printre membrii care vom lucra la modificarea noii Constituţii, pentru că sunt membru în Comisia de Administraţie Publică din România. De asemenea, trebuie să ne gândim la o nouă împărţire administrativ-teritorială şi mai vrem să dăm un ajutor concret agriculturii. Mai trebuie să ne ocupăm serios şi de învăţământ. E o problemă vitală pentru România. Este vorba de viitorul acestei ţări. Dacă schimbăm în fiecare an Legea Învăţământului, copiii nu ştiu ce să mai facă. Trebuie să facem o lege care să aibă cel puţin 20 de ani valabilitate, să ne ocupăm să avem grădiniţe şi şcoli moderne.
Impact real: Riscaţi un pronostic al USL-ului la nivel naţional? Dar judeţean?
Aurel Vlădoiu: La nivel naţional sper ca pronosticul cel mai slab să fie 58%, iar la nivelul judeţului Vâlcea sperăm să avem cel puţin 65% din voturi pentru USL.
Impact real: Aveţi deja două mandate de parlamentar şi urmează al treilea. Ce sfaturi le daţi viitorilor parlamentari, care se vor afla la primul mandat?
Aurel Vlădoiu: Sfatul meu este de a fi întotdeauna aproape de cei care i-au dat votul, să nu îşi amintească de ei o dată la patru ani, atunci când trebuie să vină şi să le ceară votul. Nu-mi place să fac promisiuni, să vin să cerşesc voturi. Eu vin în rândul oamenilor să le prezint ce am făcut şi ce doresc să fac în continuare. Este foarte important să fie în contact cu oamenii şi de aici să plece cu idei. De exemplu, eu de la Stoeneşti, de la întâlnirea pe care am avut-o cu oamenii, am plecat cu două chestiuni foarte importante: trebuie să modificăm Codul Silvic, pentru că nu vin cei de la Romsilva să marcheze lemnele pentru foc oamenilor şi trebuie să găsim soluţii în acest sens. A doua problemă este că oamenii la Stoeneşti nu mai cultivă porumb, deoarece vin şi distrug culturile porcii mistreţi.
Impact real: Dintre toate campaniile la care aţi participat, care vi s-a părut cea mai dificilă?
Aurel Vlădoiu: Cea mai dificilă a fost campania din 2008, când am avut un contracandidat puternic, iar eu am fost mutat pe la trei colegii, pentru ca, în final, să fiu readus pe Colegiul Horezu. Am plecat pe ultima sută de metri în bătălie, dar oamenii au avut încredere în mine şi m-au votat.
Impact real: Vă temeţi de vreun contracandidat?
Aurel Vlădoiu: Ar fi greşit să spun că nu îmi este teamă, bătălia este bătălie şi trebuie să luăm în serios orice confruntare. Este vorba de o confruntare cu un tânăr, fost preşedintele PSD în oraşul Horezu. Am lucrat cu el, l-am susţinut pentru a ocupa funcţia de primar în 2004, şi a pierdut atunci la doar câteva voturi. A fost primar al oraşului Horezu, dar sper că modul meu de a face campanie din casă în casă şi de a păstra în permanenţă legătura cu cetăţeanul să mă ajute şi să nu avem probleme pe 9 decembrie.
Impact real: Cum vedeţi scena politică după alegerile parlamentare din decembrie?
Aurel Vlădoiu: Scena politică românească este foarte bine conturată acum. Va fi câştigător USL-ul, care va face Guvernul. Eu sper ca în acest Guvern să fie aleşi cei mai buni profesionişti, pentru că plecăm la o luptă foarte grea, iar anul 2013 va fi unul foarte greu.
Impact real: Situaţia Oltchimului îşi va pune amprenta în cazul alegerilor parlamentare?
Aurel Vlădoiu: În ultimele zile m-am întâlnit cu domnii Florin Georgescu, viceprim-ministru, şi cu ministrul Economiei, Chiţoiu, deoarece a avut loc discuţia cu băncile care sunt creditoare la Oltchim. Au hotărât să dea în continuare bani pentru reînceperea producţiei şi să pregătim compania pentru o nouă privatizare, în vara anului 2013, nu cum s-a făcut acum, cu strigare şi cu circ, ci prin negociere cu companii strategice, care vin să înţeleagă ce este Oltchimul şi să asigure investiţii, locuri de muncă şi probleme de mediu.
Impact real: Cum credeţi că vor influenţa rezultatele referendumului din vară pentru demiterea preşedintelui următoarele alegeri parlamentare?
Aurel Vlădoiu: Cred că pozitiv le va influenţa, pentru că oamenii sunt total nemulţumiţi pentru ce s-a întâmplat după referendum, faptul că votul lor nu a contat şi nu a fost luat în seamă şi pentru că cinci oameni de la Curte au decis peste ei. Sper ca oamenii să iasă la vot în număr cât mai mare, să voteze USL şi să ducem bătălia până la capăt.
Impact real: Vă gândiţi deja la o primă iniţiativa legislativă în noul mandat?
Aurel Vlădoiu: Da, prima va fi legată de Codul Silvic, a doua va fi legată de posibilitatea de cultivare a porumbului, demers îngreunat din cauza porcilor mistreţi şi, nu în ultimul rând, mă gândesc la subvenţia pentru agricultură. Aici trebuie să facem împreună mai multe lucruri, pentru că este vorba de zona aceasta şi să ne gândim la înfiinţarea unor centre de colectare a fructelor şi legumelor la nivelul fiecărei comunităţi locale.
Impact real: Cum catalogaţi activitatea dumneavoastră, ca parlamentar, la sfârşitul celui de-al doilea mandat?
Aurel Vlădoiu: Niciodată nu pot să spun că sunt mulţumit de cât am reuşit să fac, pentru că se putea face mai mult. Fiind un parlamentar aflat în opoziţie, nu am reuşit să fac tot ce trebuia pentru acest colegiu. Acum, cu experienţa acumulată, fiind şi vicelider al grupului parlamentar PSD, sper să găsesc o comunicare mai bună cu miniştrii şi să finalizăm mai multe lucruri pentru colegiu. Sunt multe probleme de rezolvat şi în Băbeni, un oraş tânăr, care are nevoie de un sprijin din partea noastră pentru a deveni cu adevărat un oraş. Trebuie ajutată mai mult şi comuna Stoeneşti, care a fost puţin neglijată, la fel trebuie sprijinită comuna Frânceşti, unde sunt foarte multe probleme nerezolvate.