Prioritatea numărul unu pentru primarul localităţii Berislăveşti, Ion Buşagă, în perioada următoare este reabilitarea prin asfaltare a tuturor drumurilor din localitate. Până acum, acesta a încercat să bage drumurile din localitatea sa la finanţare în câteva proiecte care urmau să fie finanţate de la Ministerul Dezvoltării, dar a fost scos de pe lista „eligibilă” în ultimul moment, astfel încât proiectele rămân în aşteptare pentru perioada următoare. Cu toate acestea, primarul vâlcean nu se lasă bătut de câţiva „confraţi” mai norocoşi din sudul judeţului, ci promite că se va ocupa cu prioritate de această problemă în lunile următoare. „Avem 16 kilometri de drumuri care ar trebui asfaltate, asta fără să mă refer şi la uliţe, pentru că unele sunt atât de înguste încât nu le poţi asfalta. Dacă ar depinde de mine, mâine aş desfiinţa Regia de Drumuri, iar banii aceia i-aş da la primăriile respective, să întreţină drumurile. Eu am avut depuse şapte proiecte pe programul „10.000 de kilometri”, de la Ministerul Dezvoltării, toate au fost eligibile, dar, cu câteva zile înainte de selecţie, le-a tăiat peste noapte cineva de la minister pentru a le da anumitor primari din sudul judeţului, care nici măcar nu aveau studii de fezabilitate pentru aceste proiecte. Dacă ni se aprobau cele şapte proiecte pe care le făcusem, aveam asfalt în toată comuna.”, afirmă primarul Buşagă.
Drumul spre judeţul Argeş, inaugurat pe 22 decembrie
Una dintre cele mai importante realizări ale ultimilor ani este la Berislăveşti reabilitarea drumului 703 G, din satul Robaia, care făcea legătura dintre judeţul Vâlcea şi Argeş şi care fusese întrerupt de aproximativ şapte ani din cauza alunecărilor de teren. „În satul Robaia am făcut o ocolire acum trei ani, care ajungea pe un drum spre Argeş, pe drumul Bumbi, iar acum am reuşit să dăm drumul la circulaţie pe Drumul Judeţean 703 G. Aproape nimeni nu credea că se poate face această lucrare. Toate autorităţile au venit pe aici, dar niciodată nu am reuşit să găsim o soluţie bună. Anul acesta, m-am supărat, pentru că eu am permanent întâlniri cu cetăţenii, iar oamenii m-au întrebat ce se întâmplă cu acel drum şi le-am promis că se va face. S-a adus un podeţ din Polonia care s-a montat, s-a mutat, de fapt, un munte pentru a se face această cale de acces. Este o lucrare importantă, care se va inaugura joi, 22 decembrie. De şapte ani ne chinuim noi să facem legătura dintre Vâlcea şi Argeş.”, mai spune Ion Buşagă. Drumul fusese afectat pe o lungime de 200 de metri. Cu toate că primăria nu stă pe roze cu banii, s-a ajuns la concluzia că trebuia redeschis cumva, pentru că sunt foarte mulţi localnici care au terenuri înspre Argeş sau lucrează în localitatea vecină, Cepari, aflată la câţiva kilometri. Oamenii erau nevoiţi să-şi lase maşinile în zona în care drumul era întrerupt, traversau pe picioare zona respectivă şi, mai departe, erau preluaţi de alte maşini.
Canalizarea trebuie făcută înaintea drumurilor
Comuna Berislăveşti se confruntă în acest moment şi cu problema lipsei reţelei de canalizare, dar, în opinia primarului, aceasta ar trebui introdusă înainte de reţeaua de apă. „Singura problemă este canalizarea. Am avut program pe Măsura 3.2.2., dar acele proiecte sunt degeaba eligibile, fără finanţare. Acum sunt discuţii şi cred că, pe bună dreptate, sunt şi câteva adevăruri pe acolo. Eu vreau să fac această lucrare înaintea drumurilor. Dacă sunt convins 99% că obţin finanţare, consider că proiectul este ca şi făcut. Din păcate, nu ai voie să bagi în proiect decât drumurile pe care le aveai prinse în anul 2000. Eu trebuie să fac tot posibilul, în luna ianuarie, dacă mă anunţă că este finanţat proiectul, să bag măcar conducta şi căminele pentru canalizare înainte, pentru că lucrarea de asfaltare se face degeaba dacă ne apucăm şi o distrugem după aceea pentru canalizare. Vom vedea acum ce bani ne vin şi prin Apavil, mi-au promis că îmi dau şi mie vreo 15 miliarde, cu care sper să mă descurc. Eu aş vrea să introducem conducta şi căminele.”, mai afirmă Ion Buşagă. În schimb, locuitorii din Berislăveşti nu duc lipsă de apă potabilă. „Apă avem în toate satele, în afară de Robaia, unde Primăria Berislăveşti a construit două captări şi un bazin şi mai are de introdus conducta pe un singur kilometru. Nu există să nu avem apă: pe toate uliţele şi pe toate dealurile a ajuns apa la poartă, iar drumurile la fel, pe unde oamenii nu circulau niciodată decât cu calul şi căruţa acum circulă cu maşina mică.
Toate satele beneficiază de alimentare cu apă
Toate satele din comuna Berislăveşti beneficiază în prezent de alimentare cu apă. Ultimul proiect în acest sens a fost cel finanţat prin programul Phare 2006 – „Extinderea sistemului de alimentare cu apa în comună Berislăveşti”. Acest proiect a fost finalizat în octombrie 2010 şi a vizat extinderea sistemului de alimentare cu apă existent cu o reţea de distribuţie de 21 de kilometri, patru fronturi de captare, aducţiuni, trei rezervoare de înmagazinare de 100 metri cubi fiecare, trei staţii de clorinare, cămine de vizitare, vane de reducere a presiunii, vane de golire, cişmele stradale, hidranţi de incendiu etc. Valoarea totală a investiţiei, inclusiv TVA, este de 4.941.045 lei. Potrivit primarului, în afară de satul Robaia, care are aducţiune de apă proprie, unde mai trebuie lucrat, toate celelalte sate au alimentare cu apă. „În anul 2012 mai trebuie să trag o conductă principală la Robaia, pentru că ei aveau o conductă din alt bazin, care nu era în stare bună şi nu era potrivită ca dimensiune. A trebuit să facem alte captări şi bazine, pentru ca şi ei să beneficieze de apă, cum beneficiau şi ceilalţi localnici. Acum urmează să predăm reţeaua de apă la Apavil, pentru că noi nu am încasat până acum nici un leu de la cetăţeni pentru ea, dar plăteam 6 – 7000 de lei lunar, bani pe care nu îi încasam de nicăieri.”, spune primarul Buşagă.