Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Aproximativ 60 de primarii valcene refuza ajutorul banesc de la stat

PRIMARIA_BREZOICu banii primiţi, administraţiile locale pot angaja persoane pentru muncă în folosul comunităţii.
Deşi statul subvenţionează în proporţie de 70 -100 % lucrările prestate în folosul comunităţii de muncitorii necalificaţi angajaţi temporar de administraţiile locale, doar 26 de primării vâlcene au binevoit să adere anul acesta la programul propus de AJOFM Vâlcea. Atitudinea celor aproximativ 60 de primării care au ignorat ajutorul statului este de neînţeles, ţinând cont de minima contribuţie pe care ar trebui să o asigure şi de faptul că majoritatea localităţilor s-au plâns mereu de lipsa forţei de muncă. Mai mult, accesarea programului ar putea oferi şomerilor posibilitatea de a-şi câştiga existenţa prestând servicii benefice pentru comunitatea din care fac parte.

Contribuţie minimă

Pentru a veni în sprijinul şomerilor şi persoanelor cu o situaţie materială precară, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă a pus la dispoziţie administraţiilor locale posibilitatea de a angaja personal în vederea prestării unor ore de lucru în folosul comunităţii. Deşi agenţia naţională oferă lunar 70% din salariul minim pe economie fiecărei persoane angajate pentru prestarea acestor lucrări, doar 26 de administraţii locale din judeţul Vâlcea sunt interesate de accesarea acestui program. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Vâlcea, primăriile vâlcene nu trebuie decât să întocmească dosarele pentru angajarea şomerilor şi să asigure acestora, timp de şapte luni pe an, restul de 30% din salariul minim pe economie. „AJOFM Vâlcea suportă 70% din valoarea salariului fiecăruia dintre aceşti şomeri comunitari, dacă persoanele sunt încadrate în muncă în primele şapte luni ale anului. Atunci când angajările sunt făcute în intervalul 1 noiembrie – 31 martie, salariile sunt subvenţionate în proporţie de sută la sută. Nu există condiţii privind perioada limită în care aceste persoane pot fi angajate, fiecare primărie având libertatea de a hotărî când are nevoie de forţă de muncă.”, a declarat Cristiana Barbu, director coordonator la AJOFM Vâlcea.

Cererea de locuri de muncă, în creştere

Dosarele cu lucrările care trebuie executate la nivelul localităţilor sunt verificate de o comisie specială a AJOFM, iar, în urma recepţiilor, banii sunt viraţi în contul administraţilor locale respective. Majoritatea persoanelor angajate temporar la nivelul fiecărei localităţi în baza convenţiei se ocupă de lucrări specifice administrării domeniului public, de cele mai multe ori curăţarea spaţiilor verzi, amenajarea rigolelor, reabilitarea drumurilor, deszăpeziri, tăierea copacilor etc. În ciuda faptului că salariul este mic, iar slujba este una temporară, foarte multe persoane s-au arătat interesate să muncească şi să presteze chiar şi o astfel de muncă. Creşterea numărului de disponibilizaţi, dispariţia ofertelor de muncă în diferite domenii de activitate, creşterea inflaţiei şi scăderea îngrijorătoare a nivelului de trai din ultima perioadă îi împing pe oameni să apeleze la orice modalitate pentru a-şi putea câştiga existenţa. În ciuda promovării constante a programului de către AJOFM Vâlcea, în judeţ, mai mult de 60 de primării vâlcene par să nu fie interesate de punerea în aplicare a programului.

Doar 26 de primării interesate de program

În urma convenţiilor întocmite pentru 30 de zile între administraţiile locale ale localităţilor vâlcene şi AJOFM Vâlcea, la începutul lunii august, Primăria Berislăveşti a angajat 8 persoane, Primăria Călimăneşti – 12, Primăria Drăgăşani – 8, Primăria Drăgoeşti – 11, Primăria Grădiştea, o singură persoană, Primăria Horezu a angajat 18, la Ioneşti au fost angajate 8 persoane, la Lăcusteni – 3, la Malaia – 10, la Măldăreşti – 25, Primăria Milcoiu a angajat temporar 6 persoane, Primăria Comunei Nicolae Bălcescu a avut nevoie de serviciile unei singure persoane, Primăria Ocnele Mari a angajat 6 persoane, Primăria Roeşti – 10, Primăria Slătioara a angajat 12, Primăria Stăneşti – 3, Primăria Suteşti – 17, Primăria Stroeşti – 4, administraţia locală din Şirineasa a angajat 24 de persoane, Primăria Perişani – 7, Primăria Tomşani – 10, iar ADP Râmnicu Vâlcea a acordat posibilitatea de a munci unui număr de 18 persoane în perioada 23 iulie – 30 noiembrie 2009.

Comuna Dăeşti, pe primul loc

Primăria Dăeşti a angajat temporar pentru lucrări în folosul comunităţii cele mai multe persoane în primele opt luni ale anului. Astfel, nu mai puţin de 61 de oameni au încheiat contracte pentru a lucra la Dăeşti, în intervalul 10 martie – 31 august 2009. „La bursa locurilor de muncă, organizată în urmă cu două săptămâni, a participat şi Primăria Dăeşti. Din Dăeşti au venit 50 de oameni în căutare de locuri de muncă, însă nu am putut angaja decât 20. Noi colaborăm cu AJOFM încă de acum cinci ani şi am angajat aproape în fiecare lună cetăţeni care au avut nevoie de un loc de muncă. De exemplu, anul acesta am alocat din bugetul local pentru acest program aproximativ 500 de milioane de lei vechi, incluzând cota aferentă plăţii salariilor minime pe economie.”, spune Ion Dobre, primarul comunei Dăeşti. În mare parte, aceleaşi 26 de primării au apelat la programul promovat de AJOFM şi în primele opt luni ale anului în curs, celelalte aproximativ 60 de administraţii locale ignorând total acest program. Potrivit reprezentanţilor AJOFM, atitudinea primarilor vâlceni este una de neînţeles, mai ales că fiecare dintre aceste localităţi are nevoie de forţă de muncă pentru derularea lucrărilor comunitare, iar contribuţia acestora este una minoră.
Adi BĂDESCU


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.