Primăriei Runcu i s-a alocat, prin rectificarea bugetară de săptămâna trecută, de la Ministerul Dezvoltării, 7 miliarde de lei vechi, bani care au fost repartizaţi pentru continuarea lucrărilor proiectului de introducere a reţelei de apă în localitate. Potrivit spuselor primăriţei, criteriile de selecţie a proiectelor care au primit finanţare prin OG 28 au fost vechimea şi procentul de execuţie a acestora. Mai exact, cu cât proiectele au fost într-un stadiu avansat de execuţie, cu atât valoarea primită de localitate a fost mai mare. „Am aşteptat această finanţare ca pe o mană cerească. Lucrările reţelei de alimentare cu apă au finanţare prin OG 28, în trei sate – Runcu, Gropeni şi Văratici, pe o lungime de 7 kilometri, este realizat în proporţie de 18%. Cu suma primită, vom realiza proiectul în proporţie de 50%. Noi sperăm ca, anul acesta, să finalizăm reţeaua de apă. Din câte ştiu, conform directivei
Uniunii Europene, localităţile cu peste 2000 de locuitori trebuie obligatoriu să aibă apă până în finele anului 2015. Eu cred, totuşi, că Vâlcea nu va reuşi.”, a mai declarat Maria Dina.
Oamenii nu au bani să se branşeze la alimentarea cu apă
Primăriţa din Runcu este în continuare sceptică atunci când vine vorba despre preţul destul de piperat impus de societatea Apavil, pentru un metru cub de apă, în vederea branşărilor. „Şi noi suntem înscrişi în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Apa Vâlcea şi îmi este tare teamă că, după finalizarea lucrărilor la reţeaua de apă, din cauza preţului impus de aceasta, foarte multe gospodării nu se vor mai branşa la sistem, pentru că populaţia aici este îmbătrânită, săracă şi într-o scădere dramatică. Directiva Uniunii Europene prevede ca, în cel mai scurt timp, să aliniem toate serviciile la preţurile impuse, dar veniturile noastre sunt cu mult sub standardul vieţii Uniunii Europene.”, a subliniat primăriţa din Runcu.
Cu mult noroc, şi Runcu va putea avea apă anul acesta
Maria Dina şi-a propus să aducă localitatea Runcu la standarde normale de trai. În atenţia conducerii primăriei locale a fost, în primul rând, infrastructura rutieră, dar şi alimentarea cu apă, proiecte depuse cu mulţi ani în urmă, dar care au bătut pasul pe loc, din cauza lipsei de fonduri. „De când sunt primar, mi-am dorit să sporesc, pe cât posibil, confortul cetăţenilor, motiv pentru care vreau să continuăm modernizarea şi asfaltarea tuturor drumurilor de interes local şi concretizarea, într-un final, a proiectului de reabilitare a Drumului Judeţean 703 F, până la limita cu judeţul Argeş. Alte priorităţi sunt finalizarea introducerii alimentării cu apă în comuna Runcu şi amenajarea celor 4 drumuri comunale distruse în urma calamităţilor din primăvara anului trecut, cu fonduri primite pentru situaţii de urgenţă. Mai doresc să implementez şi alte proiecte, cum ar fi înfiinţarea unui depozit de prelucrare a
fructelor în comuna Runcu şi a unui centru de preluare a laptelui. Acestea ar fi doar câteva dintre priorităţile mele, pentru următorul mandat.
Biserica din lemn, sfinţită cu hramul Fecioarei Maria
Maria Dina este o femeie energică, ambiţioasă şi deschisă la nou, după cum s-a caracterizat aceasta, în câteva cuvinte. Primăriţei i-a plăcut să se gândească totdeauna la nevoile celorlalţi. Spune că se simte un om împlinit şi binecuvântat când, în urmă cu mulţi ani, s-a hotărât să sprijine construirea unei biserici în localitate. Astăzi, locaşul este finalizat şi va fi sfinţit sub hramul Sfintei Fecioare Maria. „Biserica este din lemn, fiind construită în stil maramureşean, şi este foarte îndrăgită de enoriaşii din comună. Noua biserică a fost construită pe un teren privat, pus la dispoziţie de un om al locului.”, a subliniat Maria Dina. Încă de la început, primăriţa a fost convinsă că va primi sprijin din partea autorităţilor vâlcene, care au înţeles necesitatea şi dorinţa localnicilor de a mai avea încă o bisericuţă pe raza localităţii. Mai trebuie specificat că, pe raza
comunei, se mai află încă o biserică-monument istoric, care datează din anul 1850, un locaş de cult de mare însemnătate pentru localnici.
Banii de la Guvern ajută proiectele locale
Cu o experienţă de 11 de ani în administraţia publică, înfrânată de criza mondială şi „faultată”, an de an, cu sume infime, când venea vorba de alocările de fonduri din partea Consiliului Judeţean, Maria Dina salută ideea distribuirii de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării direct de la Guvern, pusă în practică de anul acesta. Spune că este pentru prima dată când a putut să-şi plieze bugetul pe necesităţile comunei. „Sunt în funcţia de primar din anul 2004, şi am trecut printr-o perioadă grea. Cu bugetul pe care-l aveam an de an, de multe ori, nu putem acoperi nici fondul de salarii, timp de mai multe luni, sau alte cheltuieli, strict necesare primăriei. Prin noua formulă, a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, anul acesta, am primit 13 miliarde de lei vechi. Este o diferenţă foarte mare, care ne va ajuta. În primul rând, am asigurat
salariile, indemnizaţiile persoanelor cu handicap, apoi utilităţile şi am cuprins în buget reparaţiile de drumuri, podeţe şi alte lucrări mărunte. Apoi, am mai repartizat două miliarde de lei vechi şi pentru finalizarea documentaţiei proiectului de reabilitare si asfaltare a drumului comunal prins pe OG 28.”, a punctat Maria Dina, primarul din Runcu.
Comună faimoasă pentru ţuica locală
Runcu era cândva cunoscută datorită celebrei ţuici care se fabrică aici, „Ţuica de Runcu”, produsă în special din prune, dar, uneori, şi din alte fructe. „Ţuica de Runcu putea deveni un brand local cunoscut şi apreciat de cunoscători. După Revoluţia din Decembrie 1989 s-au terminat toate aceste bogăţii ale runcenilor. Cândva, exista o întreagă dispută, care ţuică este mai bună din judeţ. Astăzi a rămas doar sentimentul de mândrie locală că, la Runcu, se făcea cândva cea mai bună ţuică din judeţ.”, ne-a spus primarul din Runcu, Maria Dina.
nici Com. Galicea nu va reusipana la finele anului 2015