Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Apa si canalizarea, rezolvate la Scundu cu fonduri europene

În comuna Scundu, în asociere cu localitatea învecinată, Orleşti, este în derulare, în acest moment, unul dintre cele mai importante proiecte din judeţul Vâlcea, care presupune alimentarea cu apă şi canalizare a localităţilor rurale, dar şi refacerea unor drumuri, iar pentru comuna Scundu planul cuprinde şi construcţia unui cămin de bătrâni.

Proiect de şase milioane de euro

Pentru depunerea acestui proiect, comuna Scundu a intrat în colaborare cu administraţia publică locală din comuna Orleşti, prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Orleşti-Scundu, proiectul integrat, depus pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, pe măsura 3.2.2, având o valoare de aproximativ şase milioane de euro. Proiectul cuprinde introducerea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare (alimentare cu apă în comuna Scundu; extindere a alimentării cu apă în comuna Orleşti; introducerea canalizării în localitatea Scundu); construcţia unui cămin de bătrâni în comuna Scundu; reabilitarea şi modernizarea drumurilor de interes local din localitatea Orleşti. Totodată, în localitatea Scundu se lucrează la modernizarea DC 102. Este vorba despre turnarea celui de-al doilea covor asfaltic pe o lungime de 1,5 kilometri, fondurile pentru realizarea acestei investiţii fiind obţinute pe HG 577/1997. La sfârşitul anului 2012 era deja asfaltat Drumul Comunal 102 pe o lungime de 1,5 kilometri. De asemenea, s-a asfaltat Drumul Judeţean 645 Scundu – Pesceana, pe o lungime de 1,5 kilometri, şi a demarat modernizarea Şcolii cu clasele I-VIII din Scundu, unde se execută lucrări la mansardă, prin montarea tâmplăriei din PVC cu geam termopan şi compartimentarea pe săli de clasă a întregii clădiri. În privinţa sistemului de alimentare cu apă şi canalizare, Dumitru Blejan estimează că 70 la sută dintre locuitorii comunei ar putea beneficia, în câteva luni, de apă curentă şi de reţeaua de canalizare, iar aceste reţele să fie chiar extinse la nivelul întregii localităţi. „Prin acest proiect se rezolvă problema apei pentru ambele localităţi, Scundu şi Orleşti. La Orleşti s-a făcut extinderea canalizării, pentru că ei au realizat această investiţie pe Ordonanţa Guvernului 7, la Scundu avem întreaga reţea de canalizare, iar eu am avut în plus poduri şi podeţe. Localitatea Orleşti a prins drumurile comunale, iar noi, la Scundu, am dorit această investiţie, căminul de bătrâni.”, mai spune primarul Blejan.

Vicexpert a câştigat o licitaţie contestată

Lucrările în privinţa acestui proiect au fost amânate 11 luni, din cauza contestaţiilor. Abia acum câteva săptămâni a demarat investiţia. „Din păcate, lucrările s-au amânat deoarece adjudecarea licitaţiei a întârziat 11 luni din cauza contestaţiilor. Ultima dată s-a ajuns la Tribunal şi Curtea de Apel Piteşti. Acum se lucrează efectiv, pentru că procedura s-a definitivat, iar firma Vicexpert a câştigat lucrarea, iar lucrările se derulează în această perioadă.”, spune primarul din Scundu. Firma deputatului UNPR, Dan Mazilu, a pierdut în final lucrarea pentru că a renunţat la judecată. Potrivit gospodarului şef al comunei Scundu, reţeaua de apă şi canalizare va fi gestionată la nivel judeţean. Potrivit acestuia, şi în proiectul de salubrizare se bate pasul pe loc. „Am fost în asociere cu Ioneştiul, care nu a avut rampă de transfer şi nu a primit avizul de la mediu, avem pubele, avem tot, dar nu avem rampă de transfer. Acum avem altă modalitate de colectare a gunoiului: fiecare gospodărie şi-l arde sub supravegherea noastră; suntem puţin ordonaţi şi am conştientizat cetăţenii că este obligativitatea lor. Avem o zonă unde sunt alunecări de teren, şi au venit cu soluţii, vin şi fac acte adiţionale. Eu sunt foarte pretenţios, parcă sunt chiar mai pretenţios decât cei de la Orleşti, dar prin contract avem un an garanţie, nu se pune problema ca lucrarea să fie făcută prost. Proiectul va avea finalitate, pentru că sunt bani europeni, gestionarea acestor servicii nu se face de către noi, valoarea acestuia fiind foarte mare, iar gestionarea acestor servicii nu presupune un efort foarte mare.”, mai spune Dumitru Blejan.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.