Dezamăgirile primarului Bogdan Ştefan
Primarul Băbeniului, Bogdan Ştefan, trăieşte, pe lângă bucuriile finalizării proiectelor de investiţii pentru cetăţenii oraşului său, şi dezamăgirea legată de tergiversarea unor proiecte pentru a căror desfăşurare, deşi nu este responsabil, trebuie să primească zilnic ruşinea întâlnirii cu cetăţenii care vor să-şi vadă visele concretizate. Este vorba, în principal, despre întârzierea introducerii apei şi canalizării prin programul operaţional POS Mediu, care întârzie demararea în Băbeni. „Nu ştiu ce se întâmplă cu proiectul pentru apă şi canalizare prin programul operaţional POS Mediu, pe scheletul Apavilului. Aşteptăm să vedem când vom începe această promisiune, făcută de vreo doi ani, la care eu tot dau explicaţii cetăţenilor Băbeniului şi îmi cam roşeşte obrazul.”, spune primarul oraşului Băbeni.
Proiectul de apă şi canalizare, în stand-by
Bogdan Ştefan nu are încă un răspuns pe care să-l ofere concetăţenilor pentru neînceperea lucrărilor, din moment ce totul a fost parafat. Dezamăgirea edilului constă în discrepanţa între semnarea hârtiilor şi momentul începerii lucrărilor sau al concretizării acestui proiect în teren. „Nu ştiu să dau un răspuns. Banii s-au repartizat, totul a fost parafat, ministrul Mediului a semnat, dar până acum nu se înţelegea nu ştiu cine cu nu ştiu cine. Acum s-au înţeles, s-au înţeles de mult timp, dar tot nu demarează proiectul. Cel puţin să se aducă utilajele, dotările.”, declară dezamăgit Bogdan Ştefan.
Termoizolarea blocurilor, nerealizabilă la Băbeni
O altă nemulţumire a edilului din Băbeni este legată de imposibilitatea termoizolării blocurilor în localitate. Cauza este neîncrederea locuitorilor din Băbeni în a se constitui într-o formă asociativă, obligatorie în contractul necesar pentru termoizolare. „Nu vom putea termoizola blocurile. Nu am reuşit să facem acele asociaţii de locatari, obligatorii în acest contract.”, spune Bogdan Ştefan. Problemele legate de trecutul asociaţilor de locatari din Băbeni i-au făcut pe oameni să părăsească această formă de organizare comunitară şi să prefere organizarea individuală: „Oamenii nu vor să se asocieze, au avut o experienţă de acest gen şi susţin că s-au cheltuit incorect nişte bani acolo. De aceea sunt reticenţi faţă de ideea creării unei asociaţii. Nu mai au un administrator. Fiecare este proprietar de apartament, nu sunt legaţi la termoficare centralizată, iar apa şi-o plăteşte fiecare familie, pentru că are apometru”.
O altă problemă a locatarilor blocurilor din Băbeni este legată, în opinai edilului din Băbeni, de contorizarea apei care este facturată pentru consumul total al apartamentelor de pe o scară de bloc. Chiar dacă există contor în fiecare apartament, pentru Apavil decisiv este consumul total. „Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că au aparat de contorizare în apartament şi au şi un aparat de contorizare la scara blocului. Apavil îl ia în calcul pe cel din apartament, dar facturează în funcţie de cel de pe scară şi astfel se încarcă foarte mult nota. Sunt multe familii cu o persoană sau două care plătesc mii de litri de apă. Am luat legătura şi cu cei de la Apavil, ne-a promis domnul director Jianu că vom rezolva această problemă.”, speră Bogdan Ştefan.