Medic veterinar de meserie, Gheorghe Anghel se află în fruntea administraţiei locale de la Olanu din anul 2008, fiind la al doilea mandat consecutiv. Încă de la început, primarul Gheorghe Anghel a încercat să prioritizeze necesităţile oamenilor astfel încât comuna sa natală să beneficieze de toate utilităţile într-un timp cât mai scurt. Pe lângă numeroasele obiective în domeniul educaţional, social, prim-gospodarul din Olanu a avut în vedere infrastructura rutieră, fiind de părere că drumurile sunt cele mai importante într-o comună ca Olanu. Când s-a hotărât să dea o nouă faţă localităţii, a avut drept model comuna vecină, Galicea, unde primarul Năfliu şi viceprimarul Udrea fac o echipă foarte bună. Nevoile localnicilor din Olanu sunt numeroase şi urgente. Pentru primarul Gheorghe Anghel, venirea la cârma administraţiei locale este un pas uriaş, care ar putea schimba în bine faţa localităţii, iar cetăţenii ar beneficia de utilităţile necesare traiului zilnic, aşa cum se întâmplă în ţările europene civilizate. Primarul este conştient de faptul că atât localitatea sa cât şi cele limitrofe trebuie să capete o altă înfăţişare, iar acest demers poate fi îngreunat de lipsa fondurilor guvernamentale: „Eu sunt de părere că toate localităţile trebuie să beneficieze, în primul rând, de apă, canalizare, drumuri etc., apoi o să facem şi restul.”, a declarat primarul Anghel.
Infrastructura rutieră, o necesitate pentru localnici
Prioritatea primarului din Olanu a reprezentat-o infrastructura rutieră, pe care a rezolvat-o în mare parte prin asfaltarea în mandatul trecut a 7 kilometri de drumuri comunale, care vor fi completate în acest an cu încă un kilometru. De asemenea, şi DJ 648 a beneficiat de lucrări de reabilitare: „În primii mei patru ani la conducerea administraţiei, în localitate s-a reuşit să se pună pe DJ 648 1,5 kilometri de asfalt, apoi, tot în aceşti ani, am mai turnat 7 kilometri de asfalt pe drumuri locale, cu finanţare din bugetul local şi cu sprijin de la Consiliul Judeţean. Acum avem un proiect care a fost scos la licitaţie şi semnăm contractul pe încă un kilometru de asfalt. În prezent, se asfaltează DJ 648, cu finanţare de la Consiliul Judeţean Vâlcea. Prim-gospodarul din Olanu susţine că şi în noul mandat va avea ca prioritate asfaltarea tuturor căilor de acces, a drumurilor şi uliţelor care deservesc comuna: „Am să continui cu un proiect de asfaltare care va fi introdus pe Ordonanţa 7, pentru 5 kilometri, şi cu introducerea reţelei de alimentare cu apă în restul localităţii. Cu aceşti cinci kilometri pot spune că se asfaltează toate uliţele şi ulicioarele din comuna Olanu.”, afirmă Gheorghe Anghel.
DJ 648 va fi asfaltat pe o lungime de 8,9 kilometri
Au trecut doi ani, şi localnicii din comunele Olanu, Ioneşti şi Vitomireşti nu mai sperau să vadă asfaltat drumul judeţean care leagă localităţile. În prezent, se lucrează de zor pentru asfaltarea a 8,9 kilometri din drum, fiind luate în calcul şi reabilitarea a două poduri, construirea de podeţe la fiecare gospodărie, dar şi reabilitarea drumurilor laterale. Lucrările au fost demarate din satul Pelet din Olanu, iar localnicii sunt foarte încântaţi că vor avea un drum ca la carte. Lucrurile au fost tergiversate atâta timp din cauza numeroaselor contestaţii depuse. Termenul de finalizare a investiţiilor este anul 2014, dar muncitorii speră să termine lucrarea în primul semestru din anul 2013. Potrivit spuselor primarului, la începutul lunii iunie, o echipă de specialişti de la Consiliul Judeţean Vâlcea împreună cu proiectantul, realizatorii, precum şi cu primarul localităţii Olanu, Gheorghe Anghel, au participat la o şedinţă de consultări, precum şi la inspectarea porţiunii de drum în lungime de 8,9 kilometri, care se realizează în acest moment şi care va lega localităţile Ioneşti şi Vitomireşti, prin comuna Olanu. Lucrările sunt demarate de Consiliul Judeţean Vâlcea, fiind realizate prin fonduri europene, pe POR, iar valoarea acestora este de aproximativ 19 milioane de lei. Contractul a fost încheiat în aprilie 2011, iar lucrările au început pe 28 iunie 2012, cu predarea amplasamentului pe 29 iunie, întârzierile datorându-se contestării unor licitaţii. Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Cîlea, împreună cu primarul Gheorghe Anghel au fost cei care s-au zbătut pentru ca acest drum să fie asfaltat, întrucât era un adevărat calvar pentru locuitori să se deplaseze şi să înghită nori de praf zilnic. De altfel, se şi observă acest lucru, datorită faptului că nu a mai plouat de mult. Drumul are o lăţime de 6 metri, plus 50 de centimetri acostamentul. Sunt şi două poduri din beton armat, în lungime de 57 – 58 de metri, iar termenul de execuţie este de 24 de luni. „Lucrarea este realizată de Consiliul Judeţean. În 2011, am depus cererea de finanţare, iar lucrările au început luna trecută. Este vorba de Drumul Judeţean 648, care face legătura între Ioneşti şi Vitomireşti, la limita judeţului Olt. Sunt 248 de podeţe la porţile caselor, pe o porţiune de 4 kilometri, iar drumul trece pe lângă case. Oamenii sunt foarte mulţumiţi că, după mulţi ani în care şi-au dorit foarte mult acest lucru, drumul este acum asfaltat”.
Gheorghe Anghel: „Rămân fidel PNL-lui”
Om responsabil, Gheorghe Anghel a precizat că nici nu i-a trecut prin minte să dezerteze din PNL şi să treacă la alt partid, fiind de părere că aceste „transferuri” îţi scad credibilitatea în faţa cetăţenilor, iar mai devreme sau mai târziu acest lucru te poate afecta: „Eu sunt în PNL încă din anul 2004. În 2008, am candidat la funcţia de primar, deoarece simţeam că pot şi trebuie să fac multe pentru cetăţeni. Nu m-am gândit să trec la alt partid, pentru că aici simt că mă regăsesc, am sprijin şi înţelegere din partea conducerii. Îmi place să fiu fidel partidului din care fac parte, nu-mi place să mă schimb după cum bate vântul.”, a precizat primarul comunei Olanu.
Igienizarea comunei, în atenţia primarului
Liberalului Anghel îi place să facă lucrurile ca la carte. Încă de când a ajuns în funcţie şi-a dat seama cum stau lucrurile în administraţia locală. În primul rând, a reuşit să facă o igienizare atât în primărie, cât şi în localitate. Igienizarea şi împrejmuirea terenurilor aferente şcolilor au stat în atenţia primarului. În următoarea perioadă, urmează igienizarea şcolii din localitate, pentru a fi pregătită de începerea noului an şcolar: „Pentru mine este foarte importantă curăţenia în localitate. În acest sens, am făcut igienizări la izlazurile comunale, la şcoală şi peste tot unde a fost nevoie.”, a mai precizat liberalul.
Proiectul de 2,5 milioane de euro, un mare regret
Poate cel mai mare regret al primarului Gheorghe Anghel este faptul că nu a reuşit să obţină finanţare pentru un proiect complex, care cuprindea alimentarea cu apă, canalizare şi un cămin de bătrâni: „Am avut un proiect pe Măsura 3.2.2., care cuprindea introducerea reţelei de apă şi canalizare, infrastructură şi un cămin de bătrâni, dar a fost declarat neeligibil. Acesta era foarte important pentru cetăţeni. Toate proiectele pe care le-am implementat sunt menite să îmbunătăţească nivelul de trai al cetăţenilor şi să încurajeze tinerii să rămână sau să revină în localitate, peste ani. Chiar dacă nu am reuşit prin acest proiect, pe Măsura 3.2.2., pentru fiecare utilitate în parte am depus acum proiecte separate.”, a mai precizat primarul.
Atragerea investitorilor străini, principalul obiectiv
În urmă cu două luni, primarul Gheorghe Anghel a venit în faţa cetăţenilor cu un program electoral bine pus la punct, care are ca scop îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor din comuna Olanu: „Unul dintre obiectivele pe care mi le-am propus în noul mandat este atragerea de investitori în zonă, dar nu toate pârghiile ţin de mine, de administraţia locală. Eu voi face tot posibilul să încurajez şi să atrag investitori. Un prim pas este crearea de facilităţi. M-am concentrat pe infrastructură, să creăm condiţii, deoarece investitorii nu vor veni dacă nu avem aceste utilităţi. Mai dispunem şi de câteva locaţii pe care le putem pune la dispoziţie.”, a adăugat Anghel.
Şcolile au fost reabilitate
Poate unul dintre cele mai importante proiecte finalizate ale prim-gospodarul Gheorghe Anghel vizează infrastructura educaţională. Astfel, în ultimii patru ani, toate şcolile au fost reabilitate termic, au încălzire centrală, reabilitare interioară, de la gresie şi parchet până la tot ce înseamnă finisare interioară şi grup sanitar modern: „Tot în aceşti patru ani am reabilitat toate şcolile, am introdus încălzirea centrală şi am construit grupuri sanitare moderne în interiorul lor. Am izolat termic toate şcolile şi grădiniţele, dar, din păcate, două s-au închis.”, a mai spus primarul.
Dispensar construit din temelii
Poate cea mai importantă realizare a primarului Anghel a fost construirea unui dispensar medical nou, fiind de părere că oamenii trebuie să aibă o astfel de unitate, unde să se trateze în caz de nevoie: „Am construit un dispensar uman nou, cu încălzire centrală şi care, pe lângă celelalte cabinete, are şi unul stomatologic inclus. Acest obiectiv a avut finanţare din bugetul local, cu o valoare de 4,7 miliarde de lei, plus 300 de milioane, cât ne-a costat aparatura stomatologică.”, a concluzionat primarul Anghel.