Sunteţi aici: Pagina principală // Fapt divers

Amenzi pentru patronii care nu anunta posturile vacante

În ciuda numărului destul de ridicat de şomeri din judeţul Vâlcea, respectiv 14.901, numai 102 locuri de muncă vacante au fost scoase în această perioadă la concurs din partea a 25 de angajatori. Numai patru locuri sunt pentru cei cu studii superioare. Cele mai multe posturi disponibile sunt în domeniul confecţiilor de îmbrăcăminte, ospătari, bucătari, lucrători comerciali, sudori sau lăcătuşi mecanici. Şomajul este în creştere alarmantă faţă de luna decembrie a anului trecut. În decembrie, rata şomajului atinsese 8,1%, iar în luna ianuarie a acestui an a ajuns la 8,4%, cu un număr total de 14.901 de şomeri, dintre care 10.475 indemnizaţi. Cu toate acestea, AJOFM Vâlcea anunţă amenzi drastice pentru patronii care angajează şomeri fără să anunţe instituţia.

Sancţiuni între 3 şi 10.000 de lei

Potrivit directorul AJOFM Vâlcea, angajatorii au obligaţia să comunice agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă, în a căror rază îşi au sediul, respectiv domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de 5 zile lucrătoare de la vacantarea acestora, conform art. 10 din Legea nr. 76 din 16 ianuarie 2002, privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă. „Prin locuri de muncă vacante se înţelege locurile de muncă devenite disponibile, ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, precum şi locurile de muncă nou-create. Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante se va face conform unui tipizat din HG nr. 174/2002. Necomunicarea lunară a locurilor de muncă vacante constituie contravenţie, iar amenda este de la 3.000 lei la 5.000 de lei. Mediatizarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante prin orice alte mijloace disponibilie (mass-media, site-uri de profil etc.) nu exonerează firmele respective de obligaţia de a le anunţa la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Vâlcea. Angajatorii care au încadrat în muncă persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj au şi ei obligaţia de a anunţa, în termen de trei zile, agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă la care aceştia au fost înregistraţi, iar cuantumul amenzii, în cazul nerespectării acestei prevederi legale, este de la 5.000 lei la 10.000 lei.”, a afirmat directorul Rozin Ceauşescu.

„Cum poţi crea locuri de muncă dacă trebuie să dai afară un milion de oameni?”

Senatorul PSD de Vâlcea Laurenţiu Coca s-a arătat îngrijorat de soarta vâlcenilor care au rămas sau vor rămâne în perioada următoare fără locuri de muncă. „Cum poţi crea locuri de muncă atunci când trebuie să dai afară un milion de oameni, şi ţineţi cont că 8,4%, rata şomajului din judeţul Vâlcea, este formată doar din şomerii înregistraţi. Sunt foarte mulţi care nu mai sunt înregistraţi sau indemnizaţi. Guvernul Boc ne-a îndatorat pentru cinci generaţii. Anul 2009 a început şi s-a sfârşit cu temerea românilor privind pierderea locurilor de muncă, cu scăderea salariilor, cu emoţia pensionarilor că nu-şi vor primi la timp pensia. Puterea de cumpărare a marii majorităţi a populaţiei a fost grav afectată, din cauza crizei economice şi a incapacităţii Guvernului de a lua măsuri reale anticriză şi de a apăra drepturile sociale ale românilor. Caracterul atipic al acestui an vine şi din suprapunerea unei crize politice inutile peste criza economică şi guvernamentală. În anul 2010 sperăm să nu mai avem alte alegeri şi crize politice, dar, după cum simt toţi românii, nu scăpăm de criza economică.”, a afirmat Coca. Acesta este de părere că toate forţele politice ar trebui să fie focalizate pe lucrurile esenţiale pentru viaţa românilor. „Elaborarea şi fundamentarea unor politici economico-financiare care să ne scoată realmente din criză este importantă, sprijin pentru agenţii economici, măsuri concrete pentru crearea de noi locuri de muncă sau de îmbunătăţire a mediului de afaceri. Importantă este, de asemenea, conducerea şi funcţionarea instituţiilor publice pentru asigurarea drepturilor economice şi sociale ale oamenilor într-o ţară democratică europeană, pentru siguranţa şi satisfacerea optimă a cerinţelor şi nevoilor cetăţeanului, aşa cum sunt acestea prevăzute de Constituţie.”, crede deputatul vâlcean.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.