Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Ambulatoriu de specialitate modern la Horezu

ambulatoriu+spital•    Proiectul a fost implementat la puţin timp după modernizarea spitalului

Serviciile de sănătate au fost o prioritate pentru primarul Ilie Fârtat. După ce a contribuit la modernizarea Spitalului orăşenesc Horezu, astfel încât acesta să fie acreditat de CONAŞ, primarul Ilie Fârtat a reuşit să obţină finanţarea unui proiect european pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate. Proiectul a avut o perioadă de implementare de 18 luni şi a fost cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în cadrul Programului Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 3 „Îmbunătăţirea infrastructurii sociale”, Domeniul major de intervenţie 3.1 „Reabilitarea/modernizarea/echiparea infrastructurii serviciilor de sănătate”. Realizarea proiectului corespunde conceptelor de dezvoltare locală în baza principiilor de îmbunătăţire a infrastructurii serviciilor de sănătate. Valoarea eligibilă a proiectului a fost de 6.865.531,20 lei, din care: 5.835.701,52 lei reprezintă contribuţia FEDR, 892.519,06 lei – contribuţia de la bugetul naţional şi 137.310,62 lei – contribuţia beneficiarului.

Ambulatoriul va fi dotat cu aparatură modernă

Chiar dacă proiectul este întârziat puţin în ceea ce priveşte dotarea ambulatoriului, în câteva luni va sosi şi aparatura, ceea ce va crea condiţii şi servicii medicale de calitate la Horezu: „Pentru proiectul acesta avem o întârziere, din cauza contestaţiilor care au avut loc la faza de dotări. Oricum, sediul am reuşit să-l realizăm în termenul propus, de şase luni. Am avut o singură firmă cu 12 contractanţi, dar, din analiza comisiei, deşi era un singur ofertant, nu a putut fi declarată eligibilă achiziţia. Vor urma şi dotările; sunt 17 cabinete care vor fi dotate de la pensă, termometru, tensiometru şi până la aparatură Roentgen.”, a mai declarat primarul Fârtat.

Elevii beneficiază de servicii medicale chiar în incinta liceului

Şi în anul 2014, primarul Ilie Fârtat a avut în vedere modernizarea serviciilor medicale, dar, de această dată, beneficiarii sunt elevi din cadrul Liceului Constantin Brâncoveanu: „În afară de spital şi policlinică, investiţii noi, anul acesta am reuşit şi modernizarea, relocarea spaţiului aferent cabinetului medical şcolar, care deserveşte 2.400 de elevi şi 200 de profesori. În fosta cantină a liceului, care era închisă şi dezafectată, am făcut după normativele Ministerului Sănătăţii o sală de aşteptare, un cabinet de tratamente, cabinet pentru medic, dar şi un cabinet de depozitare a materialelor sanitare. Cabinetul l-am finalizat încă din lună martie a acestui an.”, a concluzionat liberalul Fârtat.

Ilie Fârtat îşi doreşte un tomograf la spital

Numeroasele proiecte finalizate, care vizează bunăstarea horezenilor din punct de vedere medical, au confirmat faptul că primarul Ilie Fârtat nu a uitat că, vreme de mulţi ani, a lucrat în sistemul sanitar din Vâlcea. Şi, cum tehnologia medicală avansează pe zi ce trece, primarul din Horezu speră să poată accesa un proiect european care să-i faciliteze achiziţionarea unui tomograf în ambulatoriul de specialitate din cadrul spitalului: „Din punct de vedere medical, eu, care provin din lumea medicală, vă pot spune că îmi doresc ca, în doi ani, să pot atrage în zona serviciilor medicale din Horezu şi, de ce nu, chiar în ambulatoriul spitalului, un aparat de imagistică medicală, pentru că sunt foarte mulţi dintre cei 70.000 de cetăţeni, grupul ţintă căruia i se adresează aceste servicii medicale din zona Horezu, care pleacă să facă aceste investigaţii la Râmnicu Vâlcea, Sibiu sau Bucureşti. Evident că noi suntem săraci pentru a achiziţiona o astfel de aparatură, dar sunt optimist, pentru că am văzut că se finanţează prin fonduri europene inclusiv astfel de aparatură performantă.”, a mai declarat prim-gospodarul din Horezu.

Spitalul Horezu, susţinut cu bani din bugetul local

Primarul Ilie Fârtat ne-a vorbit şi despre subfinanţarea sistemului sanitar. Acesta spune că spitalul din Horezu s-ar fi închis de mult, dacă nu ar fi fost susţinut financiar de primărie. Neavând altă alternativă de finanţare, Fârtat a creionat proiecte care să-i faciliteze plata utilităţilor şi aşa foarte costisitoare. Aceste proiecte, odată finalizate, ar putea duce la reducerea cheltuielilor din bugetul local: „S-a finalizat în 2012 centrala termică a spitalului, care merge cu biomasă, deoarece consumul de combustibil lichid uşor, acea motorină, era de 4 miliarde de lei vechi lunar. Acum consumăm rumeguş care costă sub un miliard de lei vechi lunar, ceea ce a dus la o reducere substanţială a facturilor la agentul termic. Tot printr-o investiţie a Consiliului Local cu o firmă care retehnologizează centrala termică, în sensul de a acoperi şi vara consumul, atunci când nu dăm căldură, dar avem nevoie de abur tehnologic pentru funcţionarea bucătăriei, încercăm să folosim tot rumeguş. Pentru a face acest lucru trebuia să recapacităm, să remodernizăm o anumită structură din centrala termică. Lucrarea este în execuţie şi sperăm ca, în maxim două săptămâni, să nu mai folosim motorina pentru blocul alimentar.”, a declarat primarul liberal.

Sunt necesari mai mulţi bani pentru medicamente

Primarul Fârtat s-a văzut nevoit să contribuie la buna desfăşurare a serviciilor medicale cu bani de la bugetul local. Pe lângă faptul că Primăria Horezu plăteşte energia electrică, apa caldă şi căldura la spital, gospodarul şef îşi doreşte să facă economii în ceea ce priveşte utilităţile spitalului, pentru a putea achiziţiona mai multe medicamente: „Nu pot spune că nu se cumpără medicamente deloc la Horezu, dar am avut întotdeauna strictul necesar, pentru ca pacientul să nu plătească medicţia, măcar în primele zile. Sperăm să facem economii, prin proiectele pe care le derulăm acum, şi să putem achiziţiona mai multe medicamente.”, a mai declarat primarul din Horezu.

Turismul, asul din mânecă al oraşului Horezu
 
Unul dintre puţinele oraşe din judeţul Vâlcea care a înregistrat o dezvoltare uniformă este, fără îndoială, Horezu. Prin arta ceramicii româneşti care s-a păstrat de-a lungul anilor la Horezu, zona a câştigat o dezvoltare semnificativă a turismului. „Decizia de a introduce tehnica acestei ceramici tradiţionale de Horezu pe lista reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii este o recunoaştere a celor 350 de ani de tradiţie nealterată.”, este de părere primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat. Îndeletnicirea meşterilor populari este acum cunoscută în întreaga lume, ceea ce conferă oraşului Horezu o importanţă turistică deosebită, menită să ducă la creşterea PIB-ului localităţii şi, implicit, al judeţului. Cum dezvoltarea înseamnă o uniformizare a tuturor obiectivelor care pot fi vizitate în zona Horezu, noul primar, liberalul Ilie Fârtat, a avut în vedere proiecte care să mulţumească şi să vină în sprijinul atât al turiştilor, cât şi al localnicilor. În numai doi ani de mandat, liberalul a creat servicii medicale de calitate, condiţii foarte bune de învăţământ, infrastructură pusă la punct, dar şi o subdimensionare a cheltuielilor din bugetul local.

În 2015, se va finaliza parcul energetic din panouri fotovoltaice
•    Proiectul va asigura sustenabilitatea facturilor de energie electrică la toate instituţiile publice din oraş

Oraşul Horezu va avea propriul parc energetic din panouri fotovoltaice, care va alimenta instituţiile publice la costuri reduse. „Este vorba despre un parc fotovoltaic care se va întinde pe 3,5 hectare şi care va produce 0,982 Mwh, energie suficientă pentru alimentarea instituţiilor publice, primărie, spital şi şcoli. Suntem a doua administraţie publică din ţară care are un asemenea proiect şi prima din sudul ţării. Proiectul va fi finalizat în 15 luni şi este prima investiţie din viitorul parc industrial din Horezu.”, a declarat primarul Fârtat. Valoarea proiectului este de aproximativ 18 milioane de lei, din care 14 milioane sunt fonduri nerambursabile europene. Parcul fotovoltaic va fi construit în zona Treapturi, la ieşirea spre Târgu Jiu, locul unde anual se sărbătoreşte Festivalul „Cocoşul de Hurez”. Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea protecţiei mediului prin reducerea emisiilor poluante şi combaterea schimbărilor climatice. Obiectivele specifice sunt realizarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice pentru consumul propriu al instituţiilor publice finanţate din bugetul autorităţii publice locale şi pentru iluminatul public, prin valorificarea resurselor regenerabile de energie solară în oraşul Horezu, precum şi reducerea costurilor aferente consumului energiei electrice ale administraţiei publice Horezu la nivelul unui an calendaristic, pentru administraţia publică locală din oraşul Horezu. Prin proiect, în zona de sud-vest a localităţii (punctul Treapturi), unde oraşul Horezu deţine terenul necesar, va fi realizată o centrală cu panouri fotovoltaice. Aceasta va avea în componenţă 3.636 de panouri fotovoltaice, cu o putere de 270W fiecare.

Proiectul se află în faza de achiziţie a panourilor

Potrivit spuselor primarului Fârtat, proiectul a fost preluat de la fosta administraţie, care îl făcuse uitat prin sertare. În prezent, proiectul se află în faza de achiziţie a panourilor fotovoltaice, contractual de finanţare fiind semnat încă din septembrie, anul trecut.: „Suntem în faza de achiziţie a panourilor fotovoltaice, contractul de finanţare este semnat din septembrie anul trecut şi ar fi foarte bun, pentru că ar asigura sustenabilitatea tuturor facturilor de energie electrică la instituţiile publice. Pe graficul de activităţi ar trebui să-l finalizăm în februarie. A fost un proiect resuscitat, deoarece, atunci când am venit eu la primărie, în 2012, mai multe proiecte erau căzute.”, a mai adăugat Fârtat.


Postaţi pe: Facebook



Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.