Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Alimentarea cu apa si canalizare, in faza de licitatie

PrimarieLucian Antonie, alesul din Tetoiu-Vâlcea, crede că 2013 va fi un an de răscruce în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii din comuna sa. Noul ales al locuitorilor din Tetoiu a bifat deja trei reuşite majore. Este vorba de trei proiecte importante pentru localitate: alimentarea cu apă în comună, canalizare pe 8 kilometri şi asfaltarea a 4 kilometri de drumuri comunale.
Potrivit primarului localităţii Tetoiu, Lucian Antonie, în această perioadă, cele trei proiectele depuse pe HG 577 se află în faza de licitaţie. „Comuna Tetoiu nu are un metru de alimentare cu apă potabilă sau canalizare şi de aceea am accesat proiecte, iar în această perioadă are loc licitaţia la proiectul pentru introducerea reţelei de alimentare cu apă potabilă în localitate. Proiectul este depus pe HG 577, având finanţare şi cuprinzând şase sate din şapte, câte are comuna, respectiv: Tetoiu, Ţepeşti, Nenciuleşti, Popeşti, Măneasa şi Băroiu, pe o lungime de 28 de kilometri. Este un proiect important, cu o valoare estimativă de 1,4 milioane de euro. Mă bucură că am reuşit să prind în proiect o lungime a reţelei de alimentare cu apă de 28 de kilometri. Practic, introduc dintr-o dată apă în aproape toată comuna.”, a afirmat Lucian Antonie, alesul din Tetoiu. Tot pe HG 577 este prins şi proiectul pentru reţeaua de canalizare şi staţia de epurare pe o lungime de 8 kilometri, cuprinzând satele Ţepeşti şi Tetoiu. Obiectivul este deja scos la licitaţie, iar după aceste două proiecte, pe data de 3 aprilie, urmează cea de-a treia licitaţie, pentru infrastructură şi asfaltare de drumuri comunale: „Pe lângă alimentarea cu apă, am obţinut finanţare şi pentru reţeaua de canalizare. Canalizarea va merge în paralel cu reţeaua de apă potabilă. De la minister mi s-a aprobat suma de 1,2 milioane de euro pentru acest proiect, iar ulterior ne vom apuca de asfaltări. Este vorba de asfaltarea drumului comunal din cătunul Lunca-Nenciuleşti şi realizarea unui pod peste pârâul Şasa, pe o lungime de 8 metri, cu o deschidere de 18 metri, iar în punctul Popeşti va fi asfaltat un drum comunal pe o lungime de 600 de metri, inclusiv construirea unui pod în acest punct, cu o deschidere de 14 metri.”, ne-a declarat primarul de la Tetoiu.

Sprijin de la Consiliul Judeţean pentru cofinanţare
Primăria Tetoiu a reuşit atragerea de fonduri guvernamentale de 3,6 milioane de euro care vizează dezvoltarea infrastructurii în localitate. Chiar dacă a reuşit obţinerea unei sume fabuloase, care va da o nouă faţă localităţii sale, procentul de cofinanţare necesar acestor proiecte este imposibil de asigurat de către administraţia locală din Tetoiu. Recent, alesul PNL a trimis o adresă către Consiliul Judeţean Vâlcea, prin care solicită asigurarea cotelor de cofinanţare necesare pentru demararea lucrărilor. „Am observat că reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea sunt dispuşi să ne ajute cu fonduri pentru realizarea investiţiilor în apă, canalizare şi drumuri, iar asta nu face decât să ne bucure pe noi, primarii. Am încredere că Guvernul ne va aloca la timp banii necesari, astfel încât firmele care câştigă licitaţiile de atribuire a lucrărilor să se apuce rapid de treabă.”, a spus Lucian Antonie.

DJ 676 G Zătreni-Tetoiu va fi asfaltat
Primarul din Tetoiu, Lucian Antonie, a primit asigurări de la Nicolae Vălimăreanu, directorul RAJDP Vâlcea, că, în scurt timp, vor începe lucrările de plombare a drumului judeţean care traversează localitatea sa. Alesul liberal mai spune că, tot în această primăvară, Regia de Drumuri va demara şi asfaltarea DJ 676 G, care face legătura între Zătreni şi Tetoiu. „Această investiţie este extrem de necesară, deoarece microbuzul şcolar care duce copiii din satul nostru Budele până la şcoala din Zătreni se strică foarte des, din cauza stării precare a drumului. Colegul meu, Constantin Liţoiu, trebuie să suporte periodic din bugetul local costurile pentru reparaţia mijlocului de transport. Tocmai de aceea am fost asigurat că, imediat după ce Consiliul Judeţean va vota bugetul pentru acest an, angajaţii de la RAJDP se vor apuca de treabă. Vor începe cu plombarea gropilor la Lăpuşata, Roşiile şi apoi vor veni la Tetoiu. Cel mai probabil, utilajele vor sosi în comuna noastră imediat după Paşte.”, a spus Lucian Antonie.

Căminul cultural intră în reabilitare
Primarul Lucian Antonie a mai afirmat că în localitatea sa există două cămine culturale: unul concesionat pe o perioadă de 25 de ani şi altul, în satul Tetoiu, care va intra cât de curând în reabilitare. Lucian Antonie a preluat nişte economii de la fostul primar, care îşi dorea la fel de mult această reabilitare, pentru ca localnicii să aibă un spaţiu unde să-şi organizeze evenimentele familiale. Astfel, prin fonduri atrase jumătate de fosta administraţie, iar restul de actualul primar, comuna Tetoiu ar putea avea în viitorul apropiat un cămin cultural modern, care ar putea concura la propriu cu investiţiile de acest gen din comuna Roşiile sau Zătreni: „Avem un cămin cultural care a fost prins pe Măsura 3.2.2. Proiectul a fost declarat eligibil, dar nu a fost finanţat. Mai avem în comuna noastră un cămin cultural, dar acesta a fost concesionat pe o perioadă de 25 de ani, iar patronul este foarte înţelegător, atunci când avem evenimente sau la serbările cu elevii. Dânsul închiriază la rândul său localul pentru nunţi, botezuri şi alte activităţi destinate tinerilor. Pentru că este fiu al satului, atunci când avem un eveniment, nu ne percepe nici un fel de taxă, plătim doar curentul. Mai avem un cămin cultural în satul Tetoiu care necesită reabilitare şi pe care doresc să-l modernizez cu un acoperiş nou, scenă, încălzire centrală şi tot ce trebuie. Am mers la Primăria Roşiile şi la Zătreni, care au astfel de cămine, iar acum dorim şi noi să intrăm în rând cu lumea. Am bani prevăzuţi pentru acest obiectiv, care nu s-au cheltuit şi care se reportează de la un an la altul. Chiar şi fostul primar a avut intenţia să reabiliteze acest cămin şi am 1,5 miliarde de pe timpul lui. Am mai solicitat încă 1,5 miliarde, aşa că avem în prezent aproape 3 miliarde pentru această lucrare. Mai rămâne să facem proiectul, dar este mai bine aşa: în felul acesta îşi va asuma cineva răspunderea, o să vadă prin acel proiect cum îmi doresc să arate. Fondurile au fost din bugetul local, dar şi atrase.”, a spus despre acest subiect primarul din Tetoiu.
Taxele şi impozitele, mărite cu 16%
Deşi Primăria Tetoiu nu înregistra datorii către furnizori, primarul Lucian Antonie a decis să actualizeze taxele şi impozitele locale în funcţie de inflaţie, pentru a nu crea speculaţii în ceea ce priveşte alocarea pe viitor a fondurilor guvernamentale: „Anul acesta, am mărit taxele şi impozitele cu 16%. Lumea este săracă şi ştiu că poate am făcut o greşeală. Unii înţeleg, iar alţii nu. O parte dintre consilieri le spun oamenilor că au votat un primar care le-a mărit taxele şi impozitele, dar eu am încercat să-i conving că noi nu putem sta pe loc, că avem nevoie de civilizaţie, de confort, să intrăm în rândul statelor europene.”, a spus Antonie.
În plus, cu această majorare ar putea fi încurajate şi proiectele care pot fi realizate cu bani de la bugetul local de primarul Antonie: „Victor Ponta a lăsat la latitudinea primarilor mărirea acestor taxe şi impozite, dar comunele care nu le-au mărit este posibil să se trezească pe la jumătatea anului că nu au bani nici măcar pentru salarii. Eu, prin mărirea de 16%, nu încasez decât 400 de milioane de lei vechi în plus, nu fac nimic cu aceşti bani, pentru că numai la cele trei investiţii mari pe care le am în derulare am nevoie de 100 de miliarde de lei vechi. Şi totuşi, eu am curaj să mă apuc de aceste investiţii, cu gândul că am înţeles că este nevoie să fac această mărire, pentru a putea să deschid uşa şi să cer mai departe finanţare. Mi-am făcut datoria şi ştiu că trebuie să contribuim la bugetul statului. Eu măresc, practic, cu 1% şi cer 99%.”, a concluzionat primarul comunei Tetoiu, Lucian Antonie.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.