Sunteţi aici: Pagina principală // Administraţie

Alimentarea cu apa, introdusa cu bani de la bugetul local

primaria malaiaSituaţie inedită în comuna Mălaia. În timp ce majoritatea administraţiilor locale din ţară au accesat proiecte europene sau guvernamentale pentru cea mai importantă utilitate, şi anume alimentarea cu apă, un management defectuos şi o gândire neinspirată a conducerii administrative din perioada 2004-2008 au făcut ca apa din satul Mălaia să fie introdusă cu fonduri locale. Aflat la al doilea mandat, social-democratul Sergiu Bogdan trage acum ponoasele, deoarece, timp de 8 ani, a fost nevoit să plătească lunar suma de 15.000 de lei, deoarece alimentarea cu apă din satul Mălaia a fost introdusă cu bani luaţi sub formă de împrumut bancar. Satul Mălaia, ca sursă de apă, este acoperit acum abia în proporţie de 95%: „Cred că suntem singura comună din judeţ, dacă nu chiar din ţară, care a introdus apa cu bani luaţi prin împrumut bancar, în timp ce erau atâtea programe care puteau fi accesate atât prin fonduri europene, cât şi guvernamentale. Noi nu suntem în asociaţie cu Apavil, deoarece nu au vrut consilierii. Eu plătesc 15.000 de lei lunar pentru acest împrumut. În legislatura trecută s-au luat 8 miliarde de lei vechi şi s-a introdus apa în satul Mălaia cu aceşti bani. Mai am de plătit până în luna mai a acestui an.” , a spus dezamăgit primarul.

Sergiu Bogdan: „În 2013, nu am primit nici un leu pentru alimentarea cu apă din satul Ciunget”
 
În acelaşi timp, alimentarea cu apă din satul Ciunget este greu de realizat, deoarece o mare parte din distanţă se află în pantă. Primarul Sergiu Bogdan nu s-a lăsat şi a întocmit un proiect şi pentru această zonă. Proiectul a fost declarat eligibil şi este finanţat prin Ordonanţa 28: „Este greu de introdus apa la Ciunget, deoarece 30% din distanţă este în pantă, dar am prins un proiect pe HG 577, iar acum a fost preluat pe Ordonanţa 28. În momentul de faţă există 1,5 kilometri, ne-am dus acum să mai facem o captare a unei surse de apă, pentru că cea existentă nu este suficientă, iar ca distribuţie ar mai fi încă 3 kilometri.”, a mai adăugat Bogdan. Până în prezent, pentru acest proiect, primarul susţine că nu a primit decât 20.000 de lei în anul 2012, iar în 2013 nu a primit nici un leu. Totuşi, chiar dacă Guvernul nu-l va ajuta cu finanţare, social-democratul şi-a propus să finalizeze aducţiunea cu apă în satul Ciunget din fonduri locale: „La Ciunget trebuie făcută şi acea aducţiune, de 300 de metri până la izvor şi captarea de la izvor. Trebuia să finalizăm lucrarea de anul trecut, dar nu am primit fonduri de la Guvern pentru aceasta. Anul trecut nu am primit nimic pentru alimentarea cu apă de la Ciunget. Am primit în 2012 20.000 de lei şi am mai băgat noi încă 60.000 de lei din bugetul local. Acum, am prevăzut 80.000 de lei din bugetul local pentru această lucrare, fără să ne gândim sau să sperăm că vom primi ceva de la Guvern, pentru că vreau să terminăm aducţiunea şi captarea la Ciunget în 2014 şi să suplimentăm sursa de apă.”, a mai precizat primarul.

În satul Sălişte, 100 de gospodării nu au apă
Al treilea sat al comunei Mălaia, Sălişte, este deficitar total la capitolul apă. Primarul susţine că acolo există cel puţin 100 de gospodării care nu au apă. În privinţa canalizării, acest proiect este foarte greu de realizat, potrivit declaraţiilor primarului Sergiu Bogdan: „Avem un studiu făcut, şi la Mălaia este mai greu cu canalizarea. Există, într-adevăr, soluţii, dar staţiile de epurare trebuie amplasate între lacuri. Am înţeles însă că Uniunea Europeană se bazează foarte mult acum pe staţiile ecologice.”, a spus primarul Sergiu Bogdan. Totodată, Sergiu Bogdan este pregătit cu un plan pentru satul Sălişte, în cazul în care va reuşi să finalizeze proiectul pe Ordonanţa 28, de alimentare cu apă în satul Ciunget, sau, o dată cu apariţia Ghidului Solicitantului pentru exerciţiul bugetar 2014-2020, să-l depună spre finanţare pe fonduri europene.

Infrastructura rutieră, pusă la punct la Mălaia
Primarul Sergiu Bogdan nu se poate plânge de drumurile care îi tranzitează comuna. 80% dintre uliţele comunale sunt asfaltate: „La capitolul acesta stăm bine, 80% dintre uliţele comunale sunt asfaltate, în afară de drumul către Ciunget, care era cuprins în proiectul pe Măsura 3.2.2. Acum, cei 3,2 kilometri sunt în sarcina noastră să-i asfaltăm pe viitor. Drumul arată rău şi acum, deoarece este pietruit. Avem un proiect pentru el şi sperăm că anul acesta se vor da bani pentru drumuri. Dacă nu, poate vom reuşi tot cu un proiect european. În satul Sălişte sunt câteva probleme, în special la uliţele de dincolo de Lotru, 700-800 de metri de asfaltat, iar pe partea cu şoseaua naţională, unde este păstrăvăria, ar mai fi nevoie de câteva sute de metri de asfalt. În satul Mălaia stăm cel mai bine, aproximativ 80% dintre străzi sunt asfaltate. Am realizat un trotuar în centru, până la biserică, unde oamenii nu aveau pe unde circula. Investiţia ne-a costat în jur de 70.000 de lei. Este vorba de aproape o jumătate de kilometri de trotuar făcut de la zero.”, a mai spus primarul. Strada prioritară pentru asfaltare în următoarea perioadă este Rudăreasa, care se întinde pe o distanţă de 3,2 kilometri şi care fusese prinsă în proiectul european care nu a mai intrat la finanţare: „Ar fi strada Rudăreasa, de 3,2 kilometri, fiind cea pe care s-au construit vreo 5 pensiuni, dar drumul este neasfaltat. Este singura neasfaltată din sud, de la Ciunget. La Mălaia ar fi nevoie de reabilitare în zona Brădet, pe vreo 400 de metri, şi la strada care duce către biserică, 500 de metri, acestea ar fie cele mai importunate.”, a mai specificat Sergiu Bogdan.

Sediul primăriei, prima investiţie majoră în localitate

Una dintre investiţiile importante cu care se poate mândri primarul Sergiu Bogdan şi printre primele lucrări finalizate este sediul primăriei din localitate, care a fost modernizat în întregime. Extinderea locaţiei vechi, dar şi reabilitarea şi modernizarea fostului spaţiu s-au făcut în aşa fel încât să fie incluse birouri şi grupuri sanitare, dar şi prin montarea şi darea în folosinţă a unei instalaţii pentru încălzirea centrală la sediul primăriei reabilitate. „În 2010 au început lucrările şi, până în aprilie 2011, am făcut inaugurarea. O parte a finanţării a fost de la bugetul local, iar alta de la Consiliul Judeţean, cam jumătate. Am avut noi un miliard de la bugetul local, un miliard transfer de la pârtia de schi la care începusem să facem noi lucrările, sunt aproximativ trei miliarde în total.”, spune primarul localităţii, Sergiu Bogdan. A fost reabilitat, de asemenea, spaţiul în care funcţionează Căminul cultural din satul Sălişte şi unde este amplasat şi Dispensarul medical. Pentru reabilitarea Căminului cultural din Sălişte s-au investit 1,2 miliarde de lei vechi, din care 500 de milioane au provenit de la Consiliul Judeţean, iar diferenţa a fost suportată din bugetul local.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.