Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Alimentare cu apa si canalizare de 5,5 milioane de euro la Galicea

p+v 2•Proiectele stagnează de mai bine de doi ani, din lipsă de fonduri •  Bilanţ negativ pentru anul 2013

Administraţia locală din Galicea se declară total nemulţumită de evoluţia proiectelor aflate în derulare în comună. Primarul Ion Năfliu şi viceprimarul Florea Udrea şi-au făcut bilanţul pentru anul 2013, în urma obiectivelor realizate. Astfel, potrivit afirmaţiilor viceprimarului Florea Udrea, 2013 a fost unul sărac în investiţii, obiectivele propuse nefiind realizate. În comuna Galicea se desfăşoară un proiect uriaş, care vizează alimentarea cu apă şi canalizarea. Obiectivul a fost cuprins în două proiecte depuse separat şi se întinde pe 65 de kilometri, având o valoare financiară de 5,5 milioane de euro. Primul proiect, care cuprinde 38 de kilometri, a demarat la începutul anului 2012, iar cel de-al doilea a trebuit să aştepte până la finele anului 2012. Dacă lucrările ar fi decurs conform proiectelor, în cursul anului 2014, toată comuna ar fi beneficiat de alimentare cu apă şi canalizare. Finanţările de la Guvern întârzie totuşi să apară: „Ca un raport al nostru, la sfârşit de an, consider că anul 2013, comparativ cu ceilalţi, din 2004 şi până în prezent, a fost cel mai prost, în sensul că nu am reuşit să ducem la îndeplinire promisiunile pe care le-am făcut cetăţenilor. Lucrările mari de apă şi canalizare au mers într-un ritm foarte lent, din cauza lipsei finanţărilor. Iată că au trecut doi ani şi noi nu au reuşit să facem mai nimic în localitate din aceste proiecte mari.”, a declarat viceprimarul Florea Udrea.

Datorii de peste 35 de miliarde de lei vechi pentru apă şi canalizare

Cel mai mare proiect care se desfăşoară în localitate este tocmai alimentarea cu apă şi canalizarea. Un al doilea proiect major priveşte asfaltarea a 6,8 kilometri de drumuri comunale, finanţat prin Ordonanţa 28. Stadiul proiectelor nu a mai avansat în ultimii doi ani, din lipsă de fonduri. Numai pentru alimentarea cu apă, administraţia locală înregistrează datorii de peste 35 de miliarde de lei vechi: „Avem trei proiecte majore începute din 2010-2011. Este vorba de acel proiect pentru modernizarea drumurilor locale, care cuprinde cele mai importante rute, pe o distanţă de 6,8 kilometri, care trebuiau modernizate până la ora actuală, alimentarea cu apă care este prinsă în două proiecte, unul la Ministerul Dezvoltării, prin PNDR, şi altul la Administraţia Fondului de Mediu. Noi stăm totuşi bine, pentru că, dintre cele şase localităţi care au avut aprobate proiecte la Administraţia Fondului de Mediu din judeţul Vâlcea, cred că suntem cea de-a doua ca evoluţie a lucrărilor. Sunt alte localităţi care abia sunt în faza de licitaţie a proiectului. S-a realizat 65% din lucrare, dar proiectul trebuia să fie gata încă de anul trecut. Este vorba de 7 kilometri de apă şi 6 kilometri de canalizare. Iată că un proiect care trebuia să fie finalizat în 2013 nu este gata, din cauza neplăţii la termen a lucrărilor către constructor. Din lucrările efectuate mai avem de achitat 15 miliarde. Până în prezent, i-am dat în jur de 35 de miliarde, aici intrând şi cofinanţarea noastră, care a fost destul de mare, de 25%. Proiectul se ridică la 75 de miliarde de lei vechi. Din cofinanţarea noastră, am dat 12 miliarde până în prezent, iar restul de 23 de miliarde au venit de la Ministerul Mediului. Lucrarea a demarat la începutul anului 2013, suntem, totuşi, un caz fericit.”, a declarat viceprimarul Florea Udrea.

Lucrări greoaie pe OG 28

Celălalt proiect, de 38 de kilometri de alimentare cu apă, depus şi aprobat spre finanţare prin OG 28, este finalizat în proporţie de 30%, iar datoriile se ridică la peste 20 de miliarde de lei vechi: „Valoarea proiectului este de 110 miliarde de lei vechi, iar lucrarea este realizată în proporţie de 30%, şi în prezent stagnează de mai bine de un an. Lucrările au fost demarate la sfârşitul anului 2010, dar înregistrăm în acest moment datorii de peste 20 de miliarde la acest obiectiv către constructor.”, a mai adăugat liberalul Udrea. Viceprimarul susţine că inclusiv valabilitatea autorizaţiei de construire la cele trei proiecte va expira în decursul anului 2014, ceea ce va necesita alţi bani şi timp pierdut pentru întocmirea documentaţiei din nou: „La toate cele trei obiective expiră şi termenul autorizaţiei de construire, care era de 36 de luni, şi nu se mai poate face o nouă extindere, decât prin altă documentaţie tehnică şi care să cuprindă lucrările realizate şi cele rămase de executat, pentru a putea fi autorizată din nou. Proiectul pe Ordonanţa 28 trebuia finalizat pe la sfârşitul anului 2011, iar contractul pe care îl avem cu Strabag, la fel, trebuia finalizat din 2011.”, a mai spus Udrea.

Strabag a dat Primăria Galicea în judecată
•        Firma constructoare mai are de primit 20 de miliarde de lei vechi restanţă pentru asfaltarea unor drumuri comunale pe OG 28

Proiectul care vizează asfaltarea a 6,8 kilometri de drumuri comunale, cuprins pe Ordonanţa 28, creează mari bătăi de cap celor din administraţia locală. Doar un sfert din lucrare a fost realizat, iar constructorul mai trebuie să primească în jur de 20 de miliarde de lei vechi, bani care întârzie să apară de la Guvern. Din această cauză, firma constructoare a şi acţionat în judecată Primăria Galicea pentru a-şi recupera banii: „Până în prezent, nu s-a realizat decât 25%, deci 1,7 kilometri de drum. Constructorul nu şi-a primit banii, dar ne-a şi dat în judecată, cerând cheltuieli de judecată şi penalităţi. Într-adevăr, constructorul are dreptate, este normal să nu mai lucreze, atât timp cât nu şi-a primit banii.”, a declarat viceprimarul Udrea. Proiectul „Modernizarea şi asfaltarea drumurilor săteşti în comuna Galicea” a avut în vedere asfaltarea a 13 drumuri locale pe o lungime de 6,8 kilometri. Acestea sunt: drumul sătesc Biserica Cocoru, drumul sătesc Teiu Biserica, drumul sătesc Biserica Bratia Deal, drumul sătesc Galicea – Corbeanu, drumul sătesc Hunie, drumul sătesc Laculeanu – Butucei, drumul sătesc Uliţa lui Badea, drumul sătesc Uliţa lui Beacu, drumul sătesc Uliţa lui Corbeanu, drumul sătesc Uliţa lui Glav, drumul sătesc Uliţa lui Siminea, drumul sătesc Uliţa Udreştilor şi drumul sătesc Voicu – Ostroveni. Până în prezent, s-au realizat drumurile săteşti Biserica Teiu, Biserica Cocoru, Voicu – Ostroveni. Drumurile au fost întotdeauna în atenţia administraţiei locale: „Am avut grijă de drumuri, care însumează peste 50 de kilometri, şi am reuşit să decolmatăm o parte dintre canalele care străbat comuna. Mă refer în special la Iazul Morii, pe o lungime de 3,5 kilometri. Acest demers a fost foarte important pentru localitate, deoarece, de fiecare dată când precipitaţiile depăşeau pragul normal, peste 60 de gospodării erau în pericol de inundaţii.”, a completat viceprimarul din Galicea.

Proiecte în aşteptare: o grădiniţă cu program prelungit şi reabilitarea căminului cultural
Primarul şi viceprimarul din Galicea mai spun că un alt proiect pe care vor să-l demareze în curând este construirea unei grădiniţe, mai ales că primii paşi au fost deja făcuţi. De asemenea, aceştia au de gând să construiască o casă de cultură: „Alte obiective la care noi am depus proiecte, fiind declarate eligibile, dar nu au putut fi începute, tot din lipsa fondurilor, sunt modernizarea drumurilor agricole cu finanţare europeană, prin programul PNDR, o grădiniţă cu program prelungit în comuna Galicea, sat Galicea, cu finanţare europeană, precum şi modernizarea drumurilor comunale în satele Bratia Deal şi Cremenari.”, ne-a mai spus Ion Năfliu. Primarul îşi mai doreşte montarea de camera video în punctele strategice din comună. În prezent, primăria este monitorizată video, iar primarul Năfliu poate fi astfel la curent cu tot ceea ce se întâmplă în acest sediu, în lipsa sa: „Pentru siguranţa cetăţenilor ne-am propus montarea de camere video pentru asigurarea supravegherii pe timp de noapte la intrările în comună. De asemenea, avem în vedere susţinerea şi întreţinerea iluminatului public în satele comunităţii.”, a mai declarat primarul Năfliu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.