Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Alexandru Uta: „Am plecat din PDL, deoarece nu am fost multumit de sprijinul acordat”

Alexandru Uţă se află în fruntea administraţiei locale de la Ştefăneşti încă din anul 2008. În 2012, a câştigat din nou simpatia localnicilor, care i-au acordat încrederea exercitării unui nou mandat, convinşi fiind de calităţile de lider ale lui Uţă. Ce l-a determinat să-şi dorească un nou mandat pentru cea mai râvnită funcţie, ce proiecte şi-a propus să realizeze în următorii patru ani, dar şi ce l-a influenţat să treacă la unul dintre partidele „puterii”, aflam în interviul de mai jos.

Impact real: În mandatul 2008-2012, aţi reuşit să daţi o nouă înfăţişare localităţii Ştefăneşti. Punctaţi câteva dintre realizările dumneavoastră pentru comuna pe care o conduceţi.
Alexandru Uţă: Într-adevăr, s-au făcut multe în Ştefăneşti, dar mai sunt proiecte de îndeplinit în următorii patru ani. Aş dori să încep cu realizările mele din domeniul infrastructurii: este vorba despre asfaltarea drumului comunal 56 A pe tronsonul Duzi-Turchezul, pe o lungime de 3,5 kilometri, asfaltarea drumului comunal Biteşti, asfaltarea drumului judeţean 677 E pe tronsonul Şcoala Dobruşa de Sus până la Şcoala cu etaj Dobruşa de Jos, asfaltarea de la Primărie – centru până la Şcoala cu etaj Dobruşa de Jos, asfaltarea de la sala de sport până la ieşirea din comună, spre Lungeşti. Pe lângă aceste asfaltări am mai betonat câteva şanţuri, dar şi canalul pentru preluarea apelor pluviale din punctul Mănăstire, până la Florea Bolboacă, am betonat curtea interioară de la Căminul cultural şi împrejmuirea acestuia, am reparat puntea de la Dimuleşti. O altă realizare cu care mă pot mândri este construirea sălii de sport „Cerasela Pătraşcu”, modernizarea, reabilitarea şi dotarea cu mobilier a Căminului cultural Ştefăneşti, montarea a 500 de lămpi pentru iluminatul public stradal, dotarea dispensarului cu centrală termică şi obiecte de mobilier, renovarea şi modernizarea Şcolii cu clasele I -VIII Dobruşa de Sus, renovarea şi modernizarea Grădiniţei cu program prelungit şi multe alte proiecte al căror scop este îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor.

Impact real: Ştim că vă doriţi construirea unui cămin de bătrâni. Este necesar acest obiectiv?
Alexandru Uţă: Comuna Ştefăneşti are, în momentul de faţă, o populaţie foarte îmbătrânită, fiind înregistraţi în evidenţele noastre peste 1000 de persoane de peste 60 de ani, 500 dintre aceştia având pensie de agricultor, fără copii prin preajmă, plecaţi din localitate, în alte zone ale ţării sau în străinătate. Pentru mulţi dintre oamenii vârstnici, singura speranţă o reprezintă construirea unui asemenea edificiu, deoarece sunt familii unde ambii membri sunt invalizi, bolnavi şi netransportabili.

Impact real: Aţi venit în anul 2008 în faţa cetăţenilor din Ştefăneşti cu o ofertă electorală. Cât din ce v-aţi propus atunci este finalizat?
Alexandru Uţă: În 2008 le-am promis cetăţenilor că nu voi ridica nivelul taxelor şi al impozitelor pe tot parcursul mandatului, iar în acest moment, nivelul taxelor şi al impozitelor este acelaşi din 2008. Nu am făcut promisiuni deşarte, pentru că nu ştiam ce găsesc în primărie, nu ştiam ce surse de finanţare voi avea. Totuşi, am reuşit să facem foarte multe investiţii în comună. În ceea ce priveşte noul mandat am obiective îndrăzneţe, care vizează creşterea nivelului de trai. Guvernul Ponta ne obligă, indirect, să mărim taxele şi impozitele, deoarece bugetul va fi foarte mic, dar sper să găsim o cale de mijloc, pentru a mulţumi pe toată lumea.

Impact real: Care este cea mai mare nemulţumire a dumneavoastră, ca primar?
Alexandru Uţă: Faptul că nu funcţionează canalizarea. Nu ştiu ce să mai fac, nu ştiu cum să mai procedez. După cum v-am mai povestit, eu nu pot să semnez recepţia unei lucrări dacă nu funcţionează la standarde normale. Cred că acest lucru este problema care mă frământă cel mai mult în momentul de faţă; dacă nu ar exista acest aspect, cred că aş fi foarte liniştit.

Impact real: Ce proiecte aveţi în derulare în perioada următoare?
Alexandru Uţă: Îmi doresc să fac multe. Avem de asfaltat drumurile agricole, pentru care deja am obţinut cofinanţare de la Consiliul Judeţean, mai avem proiectul de introducere a gazului metan, pentru care, în curând, se va ţine licitaţia, documentaţia fiind deja depusă, şi mai avem un proiect pentru un pod la Dimuleşti-Enăcheşti. Avem, de asemenea, în derulare un proiect de canal şi colectare a apelor pluviale din punctul Mănăstire-Baltă, care va deservi 38 de gospodării situate într-o zonă joasă.

Impact real: Pentru tineri veţi realiza ceva?
Alexandru Uţă: Pentru tineri am construit sala de sport, unde avem şi câteva grupe de handbal. Suntem în tratative cu nişte cetăţeni pentru achiziţionarea unui teren pe care să construim o bază sportivă, pentru care ne bazăm pe sprijin şi de la domnul Becali. Sperăm ca, în următorul mandat, să reuşim finalizarea acestui proiect. De asemenea, avem o echipă de fotbal înscrisă în campionatul judeţean organizat de AJF Vâlcea, pe care o susţin din bugetul local. Toate aceste lucruri le-am făcut pentru a le oferi posibilităţi de recreere aici, la ei în comună. Mi-ar plăcea în viitor să reuşim să creăm noi locuri de muncă, pentru ca tinerii să nu mai fie nevoiţi să plece în străinătate.

Impact real: Ce v-a determinat să intraţi, din nou, în cursa pentru Primăria Ştefăneşti?
Alexandru Uţă: Vă spun cu mâna pe inima că îmi propusesem să nu mai candidez, dar mi-a părut rău de cetăţeni. Recunosc că sunt conştient de responsabilitatea foarte mare pe care această funcţie mi-o plasează, dar dragostea faţă de cetăţeni, dorinţa de a fi alături de ei la toate evenimentele prin care trec şi continuarea proiectelor m-au făcut să îmi doresc încă un mandat. Faptul că în 2008 am câştigat primăria cu 14 voturi faţă de fostul primar, iar acum am obţinut 70% m-a făcut să cred că oamenii chiar doresc să-i reprezint şi au încredere în mine. Primăria este ca a doua mea casă, face parte din viaţa mea de zi cu zi. M-am obişnuit ca oamenii să vină şi să îmi ceară părerea, iar satisfacţia mea cea mai mare este atunci când pot să-i ajut. Îmi doresc multe pentru comună şi nu aş vrea să plec până nu realizez tot ce mi-am propus.

Impact real: Ce înseamnă pentru dumneavoastră funcţia pe care o aveţi?
Alexandru Uţă: Sunt mândru că sunt primar al comunei Ştefăneşti. Cea mai mare satisfacţie a mea este atunci când pot să fac câte ceva. Faptul că poţi lăsa ceva în urmă este un lucru extraordinar. V-am mai spus că nu aş vrea să plec din primărie până nu rezolv tot ce mi-am propus. Cea mai mare problemă a mea este canalizarea: dacă aş reuşi să o rezolv aş fi foarte mulţumit şi, mai ales, liniştit.

Impact real: Ce v-a determinat să părăsiţi PDL?
Alexandru Uţă: Întotdeauna mi-am dorit să fac multe pentru comuna mea. Eu nu am venit la primărie să stau cu mâinile în sân. Un proiect pe care mi l-am dorit a fost asfaltarea tuturor celor 38 de uliţe ale comunei. Încă de la început le-am spus celor din PDL, inclusiv doamnei ministru Elena Udrea, să îmi acorde tot sprijinul pentru ca, până la sfârşitul acestui mandat, să pot să mă mândresc cu proiectul  finalizat, de asfaltare a celor 38 de uliţe ale comunei. M-au ajutat, dar nu suficient, şi nu am reuşit, drept pentru care am părăsit partidul înainte cu câteva luni de alegerile locale. Acum am trecut la PNL, deoarece acesta mi-a promis sprijin şi sper să se şi ţină de cuvânt. USL-ul este acum la putere şi poate îşi vor îndrepta privirile şi către comuna noastră.

Impact real: Cu ce se poate lăuda comuna Ştefăneşti?
Alexandru Uţă: Comuna Ştefăneşti oferă condiţii dintre cele mai favorabile pentru agricultură. Principala ocupaţie, din vechi timpuri, o reprezintă cultura viţei-de-vie. Alături de aceasta sunt culturile de porumb, grâu şi ovăz, legumicultura, plantele textile, zootehnia, apicultura. Viaţa economică se reflectă şi în variatele meşteşuguri săteşti. Oamenii sunt gospodari, harnici şi devotaţi comunei în care s-au născut. De asemenea, ne mai putem lăuda cu locaşele de cult, de care localnicii sunt foarte ataşaţi. Mănăstirea a fost construită în secolul al XV-lea şi este una dintre cele mai vechi aşezăminte monahale din Oltenia, alături de Cozia veche şi Vodiţa – ctitor necunoscut. Biserica din lemn „Sfinţii Apostoli Mihail şi Gavril” de la Linie, care în urmă cu mult timp a ars din temelii, a fost construită din nou şi sunt multe alte biserici care au o însemnătate aparte pentru localnici.


Postaţi pe: Facebook3 comentarii la " Alexandru Uta: „Am plecat din PDL, deoarece nu am fost multumit de sprijinul acordat” "

 1. carmen spune:

  Canalizarea functioneaza de 5 ani,nu am vazut pana acum sa umfle pe undeva,probabil ca el vrea sa-i umfle lui buzunarele dar cum sa-i dea oamenii astia ceva cand el i-a necajit atata.Pe el nu-l multumeste decat daca primeste ceva si apoi se lasa greu pe semnatura.Totul este o diversiune sa-i iese lui spaga cat mai mare asta este marea lui neliniste nu ca nu functioneaza canalizarea cum zice el ,ca nu este el expert in lucrari de acest gen.Are mari nelinisti acest om care nu stie sa-si pastreze linistea.

 2. ovidiu spune:

  Canalizarea functioneaza bine ,nu cum zice el.
  Echipa de fotbal a desfintat-o iar in sala de sport nu se intra decat daca il suni pe el sau pe ai lui ca sa poti ramane dator la ei,mai ia si bani dar nu a vazut nimeni niciodata chitanta.
  Nu pleaca din primarie decat atunci cand rezolva ceea ce si-a propus(supunere totala din partea cetatenilor,se considera dictator)asta este marea lui satisfactie ,nimeni sa nu zica nimic de el.
  locuri de munca? nu face nimic,ba chiar il deranjeaza ca oamenii se descurca si nu vin la el sa lucreze la grajd fara carte de munca .

 3. ion spune:

  Primarul asta nu a fost arestat? Parca am vazut ceva la tv.

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.