Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Alexandru Rosu: Cea mai mare satisfactie a mea – simpatia locuitorilor si faptul ca las ceva folositor in urma

IMG_3948Social-democratul Alexandru Roşu este hotărât să-şi ducă la capăt toate proiectele pe care le-a început, indiferent de atacurile virulente din partea contracandidaţilor săi. Este convins că aceia care cheltuiesc bani în campania electorală ajung în funcţia de primar cu scopul de a-şi scoate „pârleala”. Potrivit primarului, localitatea Bujoreni a pierdut 37 de mii de euro, deoarece consilierii locali nu au fost de acord cu investiţia propusă de el, şi cere în mod expres revizuirea totală a certificatelor cu încadrarea în grad de handicap pe care le-au obţinut de-a lungul anilor copiii de ţigani din Bujoreni.

Impact real: Sunteţi mulţumit de felul cum arată localitatea, după aproape 20 de ani de când ocupaţi fotoliul de primar?
Alexandru Roşu: Bujoreniul arată bine, chiar dacă sunt şi voci contra mea. Astăzi, în Bujoreni se circulă, drumurile sunt practicabile, ceea ce este bine. Mai sunt multe lucruri de făcut la capitolul infrastructură, dar planul meu este să finalizăm întâi canalizarea. Iniţial, aveam în plan să torn un strat de beton în satul Olteni, dar am renunţat, deocamdată, la idee, pentru că acest lucru ar însemna să îngrop nişte bani doar de dragul unor lucrări temporare, iar apoi să fu tras la răspundere pentru că am cheltuit din fondul comunităţii.

Impact real: Care dintre cele cinci mandate vi s-a părut cel mai greu?
Alexandru Roşu: Acum, după 20 de ani de când ocup funcţia de primar, pot spune că totul este greu, dar cel mai greu aici, la Bujoreni, a fost să respectăm Legea Fondului Funciar. Poate că a fost cea mai grea problemă cu care ne-am confruntat, deoarece localitatea noastră are un deficit de 800 de hectare de teren. Pe lângă toate acestea, când începeam o investiţie, eram întotdeauna în opoziţie, tot timpul eram pe partea lăturalnică a proiectelor. Dacă este, însă, consecvenţă şi ambiţie, le poţi face pe toate uşor.

Impact real: Care sunt problemele sociale cu care se confruntă administraţia locală?
Alexandru Roşu: Necazul meu cel mare este că am 90 de copii ai rudarilor care au grad de handicap şi noi, administraţia locală, suntem obligaţi să le plătim hrana pentru fiecare zi de şcolarizare, lucru pe care eu nu îl mai pot suporta din bugetul local, pentru că este o cheltuială foarte mare, în jur de 4 miliarde de lei vechi. Pe această cale rog autorităţile competente să revizuiască toate aceste certificate de handicap, indiferent unde se va ajunge cu această decizie a mea. Nu se mai poate şi nu pot să accept ca o familie cu trei copii să-i declare pe toţi persoane cu handicap. Din păcate, aceste cheltuieli sunt o povară grea pentru localitatea noastră, iar în cazul în care nu le-am mai suporta decât pe cele justificate, cu restul banilor am putea să realizăm lucrări în folosul cetăţenilor care ar trebui să se bucure şi aici, în Bujoreni, de toate utilităţile care sunt în municipiul Râmnicu Vâlcea. Din
bugetul local plătim deja curentul, igienizarea şi întreţinerea şcolilor, căldura, transportul dar este prea mult să le mai asigurăm şi hrana, contravaloarea în bani, pentru că se duc la şcoală. Aceste familii, cu banii pe care îi primesc de pe urma copiilor, de la stat, nu mai au pic de interes să îşi caute vreodată un loc de muncă. Sunt familii care iau peste 1600 de lei lunar şi am, tot de la aceste familii, peste 20 de miliarde de lei vechi datorii la primărie neîncasate sau amenzi, dar nu pot să recuperez banii de la ei. Cer în mod expres revizuirea certificatelor tuturor copiilor de ţigani din Bujoreni, pentru că am ajuns într-o situaţie imposibilă. Dacă se mai întârzie cu banii, tot ei vin la primărie şi fac scandal. Statul îi încurajează pe cei care trăiesc în sărăcie adâncă să facă foarte mulţi copii şi să trăiască din ajutoare de pe urma lor. O altă problemă cu care mă confrunt
sunt amenzile neîncasate la bugetul de stat, care au ajuns la peste 20 de miliarde, fiind înregistrate la primărie, pentru că ţiganii nu au nici o proprietate pe numele lor şi nu pot fi executaţi silit.

Impact real: Care este secretul longevităţii în funcţia de primar?
Alexandru Roşu: Trebuie să ai răbdare, să asculţi oamenii, pentru că ei vin la primărie mai ales când sunt nedreptăţiţi, dar unii încearcă să ne şi bage „în ceaţă”. Majoritatea pleacă de acasă cu o idee fixă, de a ne duce de nas, şi am avut destule cazuri de acest gen. Puţini ştiu că nu este bucăţică de teren care să nu fi fost călcată de mine, în această localitate. Chiar acum cineva a postat pe internet o ştire conform căreia aş fi dat spre vânzare un teren care aparţinea unei persoane, împreună cu fostul secretar, dar astfel de acuzaţii sunt nişte denigrări la adresa mea. Fac astfel de afirmaţii nişte persoane care au candidat de foarte multe ori la funcţia de primar, dar fără succes, acestea sunt şi cele care-mi caută „nod în papură”. Cu toate aceste denigrări cu care mă confrunt aproape în fiecare campanie, oamenii au avut încredere în mine de fiecare dată şi, în primul rând,
cred că ar trebui să se vadă munca mea. La mine, uşa biroului este deschisă în permanenţă, nu am program de audienţe, pentru că ştiu că cetăţeanul trebuie să plece de aici cu problema rezolvată.

Impact real: Localitatea Bujoreni a pierdut 37 de mii de euro, deoarece consilierii locali nu au fost de acord cu un proiect pe care l-aţi propus. De ce nu aţi mai putut asigura majoritatea în Consiliul Local?
Alexandru Roşu: Nu am majoritatea, şi de aceea mă descurc foarte greu. Consilierii locali nu ştiu ce vor, sunt un fel de „Gică Contra” la orice propunere. Cu mult efort, îi determin să fie de acord cu propunerile mele. În orice caz, eu nu fac „prostii”, nu fur şi pot să vin la primărie cu fruntea sus. De fiecare dată când mi s-au adus acuzaţii, ulterior, s-a demonstrat că au fost nefondate. Din păcate, acum întâmpin probleme mai mari decât în toate cele cinci mandate, în Consiliul Local, dar acest lucru nu mă poate dezechilibra. Problema a fost acea Ordonanţă 55/2014, care a fost o greşeală a Guvernului, şi din cauza căreia fiecare consilier a trecut independent. În rest, nu mă tem de nimeni.

Impact real: După 20 de ani în cadrul Primăriei Bujoreni, aveţi o echipă pe care vă puteţi bizui?
Alexandru Roşu: Noi suntem o echipă, dar, în ziua de astăzi, nu trebuie să ai încredere în nimeni. În urma experienţei acumulate am mai învăţat că trebuie să îţi fie frică şi de umbra ta.

Impact real: Sunteţi pregătit pentru încă un mandat?
Alexandru Roşu: Armele nu le depun, indiferent de mizeriile pe care le aruncă spre mine contracandidaţii. După 20 de ani de primărie, astăzi pot să îi privesc în ochi pe oameni, deoarece nu am furat şi nu voi fura nici de acum înainte şi, pentru acest fapt, sunt convins că lumea mă va vota. Toţi cei care candidează o fac pentru a-şi atinge anumite scopuri. Cei care bagă bani în campania electorală vin aici cu scopul de a-şi scoate cheltuiala. Pentru mine, să ştiţi că cea mai mare satisfacţie o constituie simpatia locuitorilor şi faptul că las ceva în urmă, când vor trece anii. Mă gândesc la toate obiectivele pe care le-am realizat: podul de la Gura Văii, care va rezista sute de ani, şi căruia cetăţenii îi spun deja „Podul lui Roşu”, faptul că toată localitatea este branşată la reţeaua de apă potabilă, că infrastructura este reabilitată, iar şcolile sunt modernizate. Pe lângă toate acestea, am avut
şi familia alături, pentru că munca din primărie este una zi-lumină. Lucrând în funcţia de contabil, am ştiut să gestionez banul public cu chibzuinţă, şi meseria m-a ajutat atunci când am trecut în funcţia de primar. Abia apoi a venit şi faptul că am fost susţinut de cetăţeni.

Impact real: Credeţi în revenirea la poziţia normală a PSD la Vâlcea?
Alexandru Roşu: Niciodată nu am fost jos, ca partid, dar noi tot aceiaşi oameni suntem. Au fost adunări generale în majoritatea localităţilor, s-au refăcut organizaţiile de la bază şi, după alegerile de la nivel judeţean, vom fi din nou deasupra, pentru că suntem un partid tare, mare, şi lumea va fi totdeauna de stânga, pentru că pe dreapta nu ai cu cine să colaborezi. Eu îi sfătuiesc ca niciodată să nu se uite în grădina altuia, să nu subestimeze adversarul şi să nu creadă că l-au apucat pe Dumnezeu de picior.

Impact real: Care mai este situaţia cu Zona Metropolitană?
Alexandru Roşu: De la început, mi-am dat seama că merge greu, toate demersurile au fost făcute de dragul de a o lungi, fără a se face nimic. Până acum, nu s-a făcut un studiu de fezabilitate, o strategie de dezvoltare, nimic! Singurul lucru care s-a realizat a fost schimbarea directorului, şi atât. Înfiinţarea Zonei Metropolitane Râmnicu Vâlcea nu mai reprezintă, de când l-au arestat pe Emilian Frâncu, un subiect de interes pe plan administrativ al municipiului. Pe atunci, proiectul se prezenta ca fiind deosebit de important, din perspectiva absorbţiei fondurilor europene, în perioada 2014-2020. Avantajele prezentate se canalizau pe eliminarea discrepanţelor dintre oraşe şi comune, pe atragerea de investitori în zona rurală şi cea urbană şi pe posibilitatea atragerii mai facile a fondurilor europene destinate finanţării proiectelor de interes regional. Zona Metropolitană se prezenta ca fiind asociaţia celor 18
localităţi ale judeţului Vâlcea, cu probleme diferite. În timp ce reprezentanţii lor nu aveau o strategie viabilă, bine pusă la punct, începuseră deja să viseze la un aeroport în comuna Mihăeşti, la o pistă de biciclete pe albia pârâului Olăneşti şi conceperea unui traseu al staţiunilor şi mânăstirilor din zonă, inclusiv înfiinţarea unei rute cu telecabină pe traseul Cabana Cozia – Călimăneşti – Muereasca – Băile Olăneşti – Vlădeşti – Ocnele Mari – Buneşti – Băile Govora. A fost un fiasco, mulţi au considerat că această zonă va aduce beneficii, declarându-se susţinători ai proiectului, dar eu nu am văzut acest proiect ca pe unul aducător de lapte şi miere.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.