Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Alexandru Dediu: Sunt multumit, pentru ca las in urma multe obiective realizate

IMG_3546Primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu, a vorbit într-un interviu acordat ziarului Impact Real despre planurile pe care le are, în acest an, pentru dezvoltarea localităţii. Consideră că a fi primar înseamnă să fii un om corect, un bun organizator, apropiat de nevoile oamenilor şi comunităţii. Spune că, în toţi aceşti ani, de când este primar, s-a străduit să lucreze după un plan prestabilit, pentru a lasă ceva în urma sa. Afirmă, însă, cu părere de rău, că neimplicarea cetăţenilor este impedimentul care împiedică progresul localităţilor.
Impact Real: Cum a fost pentru dumneavoastră acest mandat, 2012- 2016?
Alexandru Dediu: Nu pot să spun ca a fost un mandat greu sau extraordinar de dificil. A fost unul favorabil pentru locuitorii comunei Păuşeşti Măglaşi, din punct de vedere investiţional, şi asta pentru că, datorită implicării aparatului administrativ, s-a reuşit finalizarea mai multor obiective de interes local, fie că vorbim despre fonduri din bugetul local, de la Consiliul Judeţean sau chiar de la Guvern. Tot timpul ne lovim de politică, de oameni care nu doresc binele ţării sau de neaveniţi, prin diferite funcţii. Cu toate acestea lucrurile s-a mişcat, şi asta se vede, prin investiţiile finalizate din fiecare localitate care, însumate, au dus la un progres al fiecărei localităţi în parte. Consider că nu trebuie să dăm tot timpul vina pe guvernanţi şi pe lipsa fondurilor. Cred că principalii vinovaţi pentru situaţia care este în ţară sunt cetăţenii acestei ţări, pentru că nu se implică mai mult, în primul rând la locul de muncă şi în a-şi căuta locuri de muncă. Sunt şi foarte mulţi cărora nu le place munca, şi care aşteaptă de fiecare dată să le cadă ceva degeaba, „din cer”. Consider că este o moştenire grea, care sper să dispară. Dacă, într-o instituţie publică sau într-o societate privată angajatul nu îşi dă interesul ca respectiva societate să se dezvolte vom bate pasul pe loc, niciodată nu vom face nimic, şi vom rămâne la acelaşi nivel. La noi, acest aspect este, din păcate, o meteahnă veche, pe care cu toţii trebuie s-o dăm uitării, în aşa fel încât populaţia să înţeleagă că, fără muncă, nu putem să prosperăm. Am avut câteva discuţii cu cetăţenii, pe care am vrut să îi ajutăm, pentru a le căuta un loc de muncă. La scurt timp, i-am trimis la respectiva societate, pentru a purta discuţiile preliminarii de angajare, dar, când au auzit că trebuie să se trezească dimineaţa şi să plece la serviciu, sau că, în unele zile se lucrează şi peste program nu au fost de acord, hotărând că mai bine este să stea acasă. Consider că mai avem de lucru la mentalitate şi educaţie, încă nu are toată lumea, aceste două caracteristici.
Impact Real: Cum arată astăzi localitatea Păuşeşti Măglaşi, după opt ani, de când vă aflaţi la cârma acestei localităţi?
Alexandru Dediu: În primul rând, nu eu trebuie să fac această caracterizare. Consider că este dreptul cetăţeanului, el trebuie să o facă. Pot să spun că, împreună cu echipa de la primărie şi consilierii locali, ne-am dat interesul pentru a ne dezvolta, astfel încât fiecare cetăţean să beneficieze de anumite facilităţi care să-l ajute în gospodărie şi în viaţa de zi cu zi.

Impact Real: Conduceţi o localitate apropiată de municipiu. Pretenţiile şi aşteptările cetăţenilor sunt mai mari, aici?
Alexandru Dediu: Între cetăţeanul din Râmnic şi cel din Păuşeşti Măglaşi nu se face nici o diferenţă. Foarte mulţi cetăţeni din municipiu şi-au construit case în localitatea noastră şi, făcând o trecere rapidă la asfalt, gaze şi apă curentă, este normal că această categorie de cetăţeni are pretenţii. Noi am încercat să le satisfacem pretenţiile, astfel încât să se simtă foarte bine. Cred că lumea este mulţumită, iar eu sunt împăcat sufleteşte, că am depus tot efortul pentru a realiza în comună destul de multe investiţii. De aceea, voi candida pentru un nou mandat.

Impact Real: Nu sunteţi de acord cu investiţiile care „mănâncă” bani din bugetul local?
Alexandru Dediu: Este adevărat, nu pot să spun că nu sunt necesare, dar, la această oră, prioritară pentru localitate consider ca este reţeaua de apă şi canalizare, asfaltul pe drumurile comunale sau iluminatul public, investiţii care consumă bani mai puţini, şi mai ales cele sociale. Deocamdată trebuie să concentrăm fiecare alocare de fonduri pe cele patru investiţii importante pentru fiecare localitate. Neavând aceste investiţii, consider că nici nu poţi demara un proiect pentru un cămin de bătrâni sau o şcoală pentru copiii cu dizabilităţi, deoarece sustenabilitatea acestora depăşeşte bugetul unei localităţi.

Impact Real: Cum speraţi să fie bugetul anul acesta, ţinând cont că, anul trecut, Guvernul Ponta a folosit o metodă a alocării de fonduri destinate echilibrării bugetelor locale către primării, prin care foarte multe localităţi au fost avantajate?
Alexandru Dediu: În calitatea mea, de primar, niciodată nu m-am speriat de cum va fi bugetul, pentru că, dacă ştii să îţi drămuieşti banul, niciodată nu ajungi pe marginea prăpastiei. Sigur faci mai puţine lucruri, decât atunci când ai bani mai mulţi.

Impact Real: Corecţiile financiare pentru România sunt estimate la un miliard de euro, care afectează toate proiectele aprobate până în octombrie 2011 Administraţia locală din Păuşeşti Măglaşi a plătit până acum vreo corecţie financiară?
Alexandru Dediu:. Totdeauna am lucrat foarte corect, dar, cu toate acestea, am avu şi noi o problemă, în perioada demarării unui proiect cu fonduri europene. Am avut cinci controale de la Curtea de Conturi din partea CE, şi tot timpul s-a tras linie, ieşind de fiecare foarte bine. Cu toate acestea, m-am trezit după şase ani că mai am un control de la Comisia Europeană pentru acel proiect, în urma căruia mi s-a adus la cunoştinţă o imputare. M-a deranjat foarte mult că s-a ţinut în secret, adică nu ne-au comunicat la timp, trezindu-ne ulterior cu o imputaţie de 27 de mii de lei. Este o sumă mică, dar m-au deranjat foarte mult deoarece, în urma tuturor controalelor a fost bine, iar după şase ani m-am trezit cu un control care ne-a spun că nu este bine. Motivul a fost că în caietul de sarcini am pus o condiţie: ca cel care întocmeşte Strategia de Dezvoltare să aibă calitatea de profesor universitar şi să fi avut lucrări similare. Au invocat că aceasta a fost o condiţie restrictivă, şi mi-au imputat această sumă. I-am dat în judecată, am câştigat la Curtea de Apel şi am trecut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dar tot a trebuit să le dăm banii.

Impact Real: De ce credeţi că meritaţi un nou mandat de primar al localităţii Păuşeşti Măglaşi?
Alexandru Dediu: Am lucrat corect şi cinstit, şi vreau să continui ce am făcut până acum. Sunt împăcat sufleteşte, pentru că mi-am dat tot interesul ca, până în momentul de faţă, să rezolv foarte multe probleme pentru oameni şi localitate. În situaţia în care pierd alegerile, plec cu fruntea sus, pentru că după mine rămâne ceva, în această localitate.

Impact Real: Cu ce gânduri începeţi noul an?
Alexandru Dediu: Ca în fiecare an, din buget asigurăm în primul rând salariile angajaţilor, apoi ne orientăm spre investiţii. Anul acesta ne-am propus să cumpărăm o remorcă, pentru că am două tractoare şi numai o remorcă. Vom achiziţiona, de asemenea, o cisternă de trei tone, cu pompă de alimentare, pentru PSI. Tot cu fonduri din bugetul local vom începe reabilitarea şi modernizarea trotuarelor de o parte şi de alta a drumului naţional, şi vom cumpăra 400 de lămpi pentru iluminatul stradal, cu leduri economice, pentru a le înlocui pe cele existente. În satul Valea Cheii vom apela la montarea unui sistem de supraveghere video, şi eu sunt convins că sistemul de monitorizare video va contribui la descurajarea fenomenului contravenţional şi la reducerea numărului de infracţiuni şi operaţiuni ilegale, la creşterea eficienţei serviciilor de asigurare a liniştii şi ordinii publice în această zonă. Anul acesta mai avem în plan şi reabilitarea primăriei. Să nu uităm că anul 2016 va fi marcat de două serii de alegeri: cele locale, care vor avea loc cel mai probabil la începutul lunii iunie şi cele parlamentare – organizate fie la finalul lui noiembrie, fie începutul lunii decembrie.

Impact Real: Cât de important pentru dumneavoastră este lucrul în echipă?
Alexandru Dediu: În procent de 90%, salariaţii acestei primări sunt angajaţi în perioada când eram secretar, şi mai apoi primar. Sunt mulţumit, pentru că personalul acestei primări rezolvă prompt cererile şi nevoile cetăţeanului şi împreună formăm într-adevăr o echipă competentă. Toate proiectele sunt duse la bun sfârşit, iar acest lucru se datorează şi echipei din această primărie. Spun asta deoarece un singur om nu poate face mare lucru, iar eu, din poziţia de primar, am încercat să mulţumesc pe fiecare, şi să fiu alături de ei, atunci când a avut nevoie.

Impact Real: Ce reprezintă funcţia de primar, pentru Alexandru Dediu?
Alexandru Dediu: Consider că a fi primar înseamnă să fii un om corect, un bun organizator, aplecat tot timpul asupra nevoilor oamenilor şi comunităţii. Fără îndoială, a fi primar reprezintă şi o mare responsabilitate, dar şi o mândrie. În toţi aceşti ani, cât am fost primar al localităţii Păuşeşti Măglaşi, m-am străduit să mă călăuzesc după un plan prestabilit, pe care mi l-am asumat, pentru a lasă ceva în urma mea, iar, din acest punct de vedere, las în urmă multe lucruri care sunt legate de activitatea mea în această comună.

Impact Real: Cât de importantă este apartenenţa la un partid politic, pentru un primar, şi ce a însemnat pentru dumneavoastră Partidul Conservator?
Alexandru Dediu: Pentru Partidul Conservator am o nostalgie, un sentiment de tristeţe. A fost primul partid în care am intrat, în urmă cu opt ani, la insistenţele unui om p care îl respect şi astăzi, chiar dacă nu mai este printre noi. Pe tot parcursul acestei perioade am avut prilejul să găsesc în această formaţiune politică oameni destul de serioşi. Consider, însă, că Daniel Constantin a făcut o mare greşeală, acceptând să facă alianţă cu partidul reprezentat de Călin Popescu Tăriceanu, formând acest ALDE. Mi-aş fi dorit ca PC să rămână în continuare Partidul Conservator, chiar dacă făceau această alianţă. Pe mine această fuziune nu mă încântă, astfel că, din vara acestui an, am hotărât să trec la PNL. Apartenenţa unui primar la un partid nu este importantă, partidul nu poate să îţi asigure conduita şi integritatea ulterioară, numai că apartenenţa la o organizaţie politică poate da, de multe ori, sprijin în demararea proiectelor propuse, mai ales dacă este la guvernare.


Postaţi pe: Facebook1 comentariu la " Alexandru Dediu: Sunt multumit, pentru ca las in urma multe obiective realizate "

  1. Anghel spune:

    Successo la pnl

Scrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.