Primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, Alexandru Dediu a cordat un interviu cititorilor ziarului Impact real în care a prezentat stadiul proiectelor aflate în derulare, precum şi intenţiile administraţiei locale în vederea accesării de fonduri europene sau guvernamentale. Ce părere are despre noua lege a salarizării unitare, ce înseamnă direcţionarea unei sume din bugetul administraţiei locale către sport, dar şi ce interpreţi vor cânta anul acesta la „Sărbătoarea Teiului”, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact Real: Ce strategie veţi aborda, din poziţia de lider al Ligii aleşilor Locali faţă de problemele primarilor liberali din judeţ?
Alexandru Dediu: Voi face o situaţie clară a proiectelor de dezvoltare rurală pe care şi le-au asumat primarii liberali, pentru a-i susţine. În al doilea rând aş vrea ca fiecare primar să vină cu cel puţin o propunere legislativă de îmbunătăţire a legislaţiei, ca să se poată pune în practică prerogativele. Apoi le voi propunere către ministere, apoi către Parlament, în vederea analizării, cu scopul de fi puse în practică. Sunt destule legi care se bat cap în cap. Se pare că prerogativele primarului, destul de multe, nu au sprijin din partea legii. În acest moment un primar poate fi comparat chiar cu un funcţionar public care munceşte pentru comunitate, s-a pierdut acel respect din partea comunităţii care exista cândva pentru un primar, şi asta din cauza legislaţiei care uneori are destul de multe lacune.
Impact Real: Consideraţi că noua lege a salarizării unitare grevează în vreun fel bugetul de stat?
Alexandru Dediu: Deocamdată nu se vede nimic, sunt doar proiecte şi promisiuni. Aşteptăm să vedem ce se decide în Parlament. După 14 ani în administraţie şi trei mandate de primar, consider că sistemul salarial în România a fost complet scăpat de sub control, o situaţie inadmisibilă. De când s-au tăiat salariile în administraţie, măririle de salarii s-au făcut diferenţiat. Consider că o grilă de salarizare pentru un stat european trebuie sa fie echitabilă în raport cu salariaţii din toate sistemele administrative pe care statul îi plăteşte. Nu se poate ca în mediul administrativ unele salarii să fie sub limita existenţei. Până anul trecut un primar lua 1700 de lei, pe când un electrician angajat la CET primea o remuneraţie de 2500 de lei. Noroc că peste noapte a venit o ordonanţă care a mărit şi salariul unui primar până la 2700 de lei. Însă, salariaţii din primărie au rămas cu un salariul de 900 de lei. O primă observaţie ţine de regândirea în general a modului în care sunt priviţi angajaţii din administraţie. Consider că era necesară o creştere a salariilor în administraţia publică centrală şi locală, pentru că avem nevoie de oameni competenţi şi doar aşa putem să-i atragem, cu un salariu bun. Întotdeauna a fost târguială pe salariile bugetarilor care, de fapt, au ascuns secretul stagnării populaţiei în pragul sărăciei. Au spus că, de la 1 aprilie, vor majora salariile aleşilor local, dar astea au fost doar promisiuni, salarii mărite nu am văzut nimeni.
Impact Real: Guvernul a decis ca sportul să fie finanţat cu până la 5% din buget. Ce înseamnă direcţionarea unei sume din bugetul administraţiei locale către sport?
Alexandru Dediu: Sunt de acord, este foarte bine. Pot spune că este un prim pas pentru a dezmorţi sportul care, în prezent, din păcate, nu mai există. Pentru a restarta tot ceea ce înseamnă sport şi pentru a-i deconecta pe copii de la calculator avem nevoie de fonduri. Este o decizie bună, pe care o aşteptăm să fie pusă în practică. Prin această decizie, primăriile pot acorda bani de la buget, necesari finanţării atât a programelor sportive, cât şi a unor cluburi înfiinţate pe raza unităţii administrativ-teritoriale. Este un pas mic pentru sport, şi spun asta pentru că suma este insuficientă pentru a pune cu adevărat în valoare sportul în fiecare localitate. Şi noi avem o echipă de fotbal pe care o susţinem, iar acum, că legal se poate şi cu bani din buget, va fi mult mai uşor.
Impact Real: Accesarea fondurilor europene reprezintă o oportunitate pentru administraţia locală din Păuşeşti Măglaşi?
Alexandru Dediu: Din cauza condiţiilor care sunt foarte stricte şi destul de forţate, incluse în programele europene, foarte multe primării nu se pot plia în vederea accesării fondurilor europene. Noi am depus documentaţia unui proiect pe Măsura 7.2., care cuprinde modernizarea drumurilor comunale prin asfaltare pe o lungime de şase kilometri în satele Coasta, Văduceni şi Păuşeşti Măglaşi. Proiectul este în evaluare, însă, din calculele noastre, ar trebui să ni se acorde finanţare. Un alt proiect care va lua drumul fondurilor europene va fi pentru înfiinţarea unui centru medical pentru ajutorarea persoanelor vârstnice, care se va derula prin Program Operaţional Capital Uman. Prin acest program se alocă până la 700 de mii de euro. În prezent lucrăm la documentaţia proiectului.
Impact Real: O extindere a reţelei de gaze naturale este posibilă, la Păuşeşti?
Alexandru Dediu: Localitatea beneficiază de gaze naturale, dar ar mai fi nevoie de extinderi, pentru că sunt solicitări din partea comunităţii. De când Distrigaz este în administrarea francezilor, ni s-a comunicat că investiţiile în vederea extinderii reţelei de gaze trebuie să fie suportate de primăria, iar, la final, suntem obligaţi să cedăm lucrarea în exploatarea companiei. Este foarte costisitoare şi nu cred că, în aceste condiţii, vom putea să finanţăm o astfel de lucrare.
Impact Real: Domnule primar, cum arăta localitatea Păuşeşti Măglaşi, în urmă cu zece ani?
Alexandru Dediu: Consider că nu eu trebuie să fac această caracterizare, este dreptul cetăţeanului să o facă. Pot să spun că, împreună cu echipa din primărie şi de consilierii locali ne-am dat interesul pentru a dezvolta această localitate, astfel încât fiecare cetăţean să beneficieze de anumite facilităţi care să-l ajute în gospodărie şi în viaţa de zi cu zi. Cetăţenii au aşteptări mari de la primarul lor. În principiu îşi doresc să fie un om corect şi ferm, să preţuiască calitatea, să aibă respect faţă de biserică şi legile statului.
Impact Real: Ce aţi pregătit anul acesta, cu ocazia „Sărbătorii Teiului”?
Alexandru Dediu: Cu ocazia Sfinţilor Petru şi Pavel, în localitatea Păuşeşti-Măglaşi în fiecare an are loc „Sărbătoarea Teiului”. Sărbătoarea noastră este dedicată teiului, arbore cu simbolistică religioasă şi efecte în planul sănătăţii noastre, util şi ca lemn, deoarece este uşor de sculptat. Este o tradiţie pe care noi am încercat să o păstrăm, în ultimii ani. De asemenea, în fiecare an, ne-am dorit să invităm aici fiii satului, oameni de o valoare excepţională, care fac cinste şi judeţului Vâlcea, dar şi ţării. Cu această ocazie, cetăţenii comunei şi ai zonelor limitrofe sunt invitaţi la programele artistice susţinute de elevii Şcolii Gimnaziale „Achim Popescu”, Gheorghe Roşoga, Andreea Bălan, Floarea Lidia Alexandra, Gheorghe Luca şi Maria Spânu, în acompaniamentul orchestrei „Rapsodia Vâlceană”. Evenimentului va avea loc la căminul cultural din localitate.