Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Alexandru Dediu: „Modernizarea bazei sportive nu este o prioritate pentru administratia locala”

Alexandru DediuAlexandru Dediu, primarul comunei Păuşeşti Măglaşi este de părere că şi proiectele care vizează dezvoltarea unei localităţi trebuie accesate în funcţie de necesităţi, şi nu într-o ordine aleatorie. Prioritatea zero o reprezintă în localitate alimentarea cu apă, urmată de sistemul de canalizare şi infrastructura rutieră, obiective pe care Dediu speră să le finalizeze până în anul 2016. Cum se împacă politică cu administraţia şi dacă va face eforturi pentru a mobiliza cetăţenii să iasă la vot în data de 25 mai, aflăm în rândurile de mai jos.
Impact real: Sunteţi înscris într-un partid mic, care acum face parte din alianţa aflată la guvernare. V-aţi gândit vreodată să treceţi la un alt partid, sau să vă doriţi mai mult de la politică?
Alexandru Dediu: Nu m-am gândit. Cui îi place să facă politică, cine îşi doreşte funcţii, atunci merită să alerge. Eu nu am mai fost în nici un partid politic, decât în Partidul Comunist. Acum 5 ani, când am candidat la funcţia de primar m-am înscris în PC. Nu sunt înnebunit după politică sau să fiu împotriva anumitor persoane. Nici un partid nu a reuşit să facă lucrurile cum trebuie, şi acest lucru se vede: nu avem drumuri, nu avem autostrăzi, nu avem mai nimic.
Impact real: Aţi fost propus pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei judeţene a PC, dar v-aţi dat demisia după câteva săptămâni. Ce s-a întâmplat?
Alexandru Dediu: Da, mi-am dat demisia din funcţia de preşedinte interimar al Partidului Conservator Vâlcea, pentru că nu-mi doream această titulatură. Situaţia partidului la momentul respectiv era una incertă, şi am acceptat această funcţie cu scopul de a ajuta, însă, la ora actuală, îmi doresc foarte mult să-mi văd de treaba mea şi de primărie. Acum avem un preşedinte venit de la Bucureşti, Loredana Predescu, care s-a născut aici, în zona Horezu, şi care conduce foarte bine organizaţia. În momentul de faţă eu sunt prim-vicepreşedinte al organizaţiei şi încerc să ajut şi cum pot partidul, însă nu prea am timp de politică. Eu am problemele comunităţii mele, mai ales că, în ultima perioadă, am întâmpinat greutăţi datorită ploilor abundente.
Impact real: Duminică, 25 mai, vor avea loc alegerile europarlamentare. Veţi mobiliza cetăţenii să iasă la vot?
Alexandru Dediu: Eu întotdeauna mi-am făcut datoria de primar când au fost alegeri, am vegheat ca totul să se desfăşoare normal şi să nu avem probleme. Nu voi influenţa oamenii cu cine să voteze, dar, în cazul în care mă vor întreba, atunci le voi spune să voteze alianţa din care şi eu fac parte, ca membru de partid. Voi face şi puţină campanie, le voi da oamenilor pliante cu alianţa USD. Procentul poate fi mai mic decât la alegerile locale, deoarece oamenii sunt sceptici în ceea ce priveşte aceste alegeri şi, în plus, nici nu cunosc candidaţii.
Impact real: Deşi aţi fost un mandat în opoziţie, aţi reuşit să faceţi foarte multe în comună. Care este secretul?
Alexandru Dediu: În primul rând norocul meu a fost că am reuşit să obţin acel proiect european, prin care am introdus apa şi canalizarea în comună. În plus am salariaţi competenţi, profesionişti, care şi-au dat interesul să muncească. Pentru proiectele pe fonduri europene am trei specialişti în primărie, am ştiut împreună să întocmim nişte proiecte şi ce să cerem de la proiectanţi. Pe măsura 3.2.2. am obţinut 2,5 milioane de euro şi am făcut apa şi canalizarea. Acum avem o instalaţie performanţă, avem debit cât să alimentăm şi Olăneştiul, şi Vlădeştiul, dacă ar fi nevoie. În general ne-am axat pe proiecte europene, nu am vrut să stăm cu mâna întinsă la Consiliul Judeţean sau la Guvern. Tot pe fonduri europene îmi doresc să mă bazez şi pe viitor. Am de reabilitat căminul cultural care are o valoare foarte mare ca să poată fi făcută cu bani de la bugetul local sau de la Guvern. La fel, îmi doresc un dispensar medical modern şi, dacă voi avea posibilitatea să accesez un proiect european pentru o bază sportivă, nu voi ezita să o fac. Pe fonduri europene am încredere să accesez orice proiect şi o voi face, chiar dacă anumite obiective nu sunt prioritare. Deşi am realizat multe în comună, văd că oamenii îşi doresc din ce în ce mai mult, iar eu, ca primar, trebuie să le ofer. Aici oamenii sunt aproape de oraş, la doar 10 kilometri, au cumpărat terenuri sau şi-au modernizat locuinţele.
Impact real: Dacă tot aţi atins subiectul imobile şi terenuri, care mai sunt preţurile în zonă, şi dacă apropierea de oraş i-a determinat pe oameni să-şi achiziţioneze teren în ultima perioadă?
 Alexandru Dediu: Preţurile au scăzut foarte mult. Dacă un metru pătrat de pământ intravilan pentru construcţie de casă în zona A se vindea cu 80 de euro în urmă cu cinci ani, acum preţul este 15-20 de euro. Pentru că suntem o localitate aproape de municipiu s-au construit din 1990 peste 1000 de locuinţe noi. Acum majoritatea tinerilor din localitate nu mai migrează către oraşe, au preferat să se stabilească şi să-şi construiască locuinţe aici, în comună. Astfel a crescut şi numărul populaţiei la ultimul recensământ, de la 3.600 de persoane la 4.200. Sunt foarte mulţi localnici care au avut apartamente în oraşe sau prin ţară şi au venit aici, acasă, la părinţi, şi încă nu şi-au schimbat domiciliul. Deşi nu mai au locuinţe în altă parte, au rămas cu adresa din buletin pe locaţia respectivă, avem cel puţin 500-600 de persoane în această situaţie.
Impact real: Care este suma pe care aţi primit-o de la Consiliul Judeţean pentru plata arieratelor, la sfârşitul lunii martie, şi dacă fondurile sunt suficiente pentru a acoperi datoriile pe care le înregistraţi până în prezent?
Alexandru Dediu: Am primit 2,6 miliarde de lei vechi, aproape ca şi celelalte primării. Din păcate, nu voi reuşi să scap de toate datoriile pe care primăria le are în acest moment. Pentru pod aveam nevoie de circa două miliarde, iar pentru grădiniţa pe care o construim prin Banca Mondială era necesar un miliard. Voi fi nevoit să achit diferenţa din bugetul local. Problema este că avem 5 miliarde de lei vechi datorie la alimentarea cu apă, bani pe care nu ştiu de unde să-i iau. Sper ca Guvernul să se ţină de cuvânt şi să aloce fonduri, dacă tot a aprobat proiectul.
Impact real: V-aţi gândit la un proiect pentru o bază sportivă modernă în comună?
Alexandru Dediu: Avem o bază sportivă frumoasă, cu tribune, vestiare şi tot ce trebuie. Gazonul mai trebuie refăcut în acest an. Am introdus şi stâlpii, deoarece vreau să instalez şi nocturnă. Avem echipa de fotbal în localitate, înscrisă în competiţia AJF Vâlcea la Liga a IV-a, dar avem şi o echipă de juniori. Am mai luat nişte teren în împrejurimi şi vreau să fac un teren de minifotbal şi unul de tenis. Am mai cumpărat aproximativ 4.000 de metri pătraţi de teren. Aş fi putut să accesez şi eu un proiect pe baze sportive, dar aveam teren puţin şi nu mă încadram. Abia ulterior am mai cumpărat, şi acum avem cam 9.000 de metri pătraţi. Întâi aş vrea să termin cu apa şi cu drumurile, şi apoi mă voi ocupa de baza sportivă. Acum nu reprezintă o prioritate pentru mine, mai întâi trebuie să le oferim oamenilor toate utilităţile, apoi să ne ocupăm şi de alte proiecte, mai puţin importante. Deocamdată au o bază sportivă destul de frumoasă. Este adevărat că şi eu îmi doresc mai mult, dar vom face şi acest lucru în viitor.
Impact real: Majoritatea primarilor se plâng de infrastructura rutieră. Care este situaţia în comuna Păuşeşti Măglaşi?
Alexandru Dediu: Noi nu stăm chiar atât de rău. De când am ajuns eu primar, am reuşit să asfaltez aproximativ 8 kilometri de drumuri comunale. Mai avem şase kilometri de asfaltat şi vom termina cu infrastructura rutieră în comună. Proiectul este pe Ordonanţa 28, având o valoare de 45 de miliarde de lei vechi. Sper că, până la finele mandatului, toată comuna va fi asfaltată.
Ramona BĂLTEANU


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.