Sunteţi aici: Pagina principală // Special

Alexandru Dediu: „Fata de anul 2012, taxele si impozitele au scazut cu 2%”

Într-un scurt interviu acordat cititorilor Impact real, Alexandru Dediu, primarul comunei Păuşeşti Măglaşi, a povestit faptul că mărirea taxelor şi impozitelor cu rata inflaţiei în comuna pe care o administrează duce la scăderea acestora cu 2% faţă de anul 2012. Acest lucru se datorează faptului că, în ultimii ani, la Păuşeşti Măglaşi s-a avut în vedere mărirea taxelor şi impozitelor cu mici procente. Vicepreşedinte al Filialei PC Vâlcea, Alexandru Dediu a vorbit inclusiv despre situaţia instabilă a partidului din care face parte. Deşi a fost un mandat în opoziţie, a reuşit să implementeze numeroase proiecte datorită specialiştilor din primărie.

Impact real: Aţi mărit taxele şi impozitele?
Alexandru Dediu: Foarte mulţi nu înţeleg cum trebuie gândite taxele şi impozitele. În 2010, s-au stabilit printr-o hotărâre de guvern grilele şi aveam posibilitatea atunci să le mărim cu 20%. Dacă, în 2010, un impozit era de 10 lei, până în 2012, ne dădea posibilitatea să îl mărim până la 12 lei. Acum a apărut Ordonanţa de Guvern 1309, prin care se precizează faptul că, în ultimii trei ani, pentru că nu s-a aplicat coeficient de inflaţie, acesta astăzi este de 16%, iar toate comunele şi oraşele sunt obligate să mărească impozitele cu 16%. Eu le-am mărit în fiecare an: în 2010 am pus 5%, în 2011 7%, iar în 2012 am ajuns la 20%. Acum, le-am mărit doar cu coeficientul de inflaţie, respectiv cu 16%, iar un impozit mi-a scăzut de la 12 lei la 11,6 lei. Aveam posibilitatea să le mai mărim cu cei 20%, aici era discuţia, iar Guvernul ne-a obligat să le mărim cu inflaţia. Noi nu mai adăugăm nimic la Păuşeşti, probabil, vom face acest lucru de anul viitor. Colectarea taxelor şi impozitelor merge foarte greu, am ajuns să punem popriri pe salarii şi pensii, iar în continuare voi aplica şi metoda aceasta, pentru că altfel nu se încasează banii, iar de la Finanţe este o formulă: când îţi repartizează banii la buget, dacă ai încasat 50% veniturile tale, îţi aplică o penalitate în formula aceea şi în loc să iei 10 miliarde de lei primeşti numai cinci. Întotdeauna, rău-platnicii sunt firmele sau oamenii mai înstăriţi. Oamenii săraci sunt cei mai corecţi în privinţa aceasta. Îi atenţionez pe această cale că le voi aplica oprirea pe salarii şi pensii sau conturi pentru că, în situaţia în care nu putem încasa banii la buget pentru taxe şi impozite, suntem penalizaţi atât de Prefectură, cât şi de Consiliul Judeţean.

Impact real: Localnicii au mai construit, în ultimul timp, în această zonă?
Alexandru Dediu: Da, fiind o localitate aproape de municipiu s-au construit din 1990 şi până acum peste 800 de locuinţe. Acum, majoritatea tinerilor din localitate nu mai migrează către oraşe, au preferat să se stabilească şi să-şi construiască locuinţe aici, în comună. Astfel a crescut şi numărul populaţiei la ultimul recensământ, de la 3.600 de persoane la 4.200. Sunt foarte mulţi localnici care au avut apartamente în oraş, în municipiu şi prin ţară şi care au venit aici, acasă, la părinţi, şi încă nu şi-au schimbat domiciliul. Deşi nu mai au locuinţe în altă parte, au rămas cu adresa din buletin pe locuinţa veche şi în astfel de situaţii avem cel puţin 500-600 de persoane.

Impact real: Vă gândiţi la o extindere a camerelor de supraveghere din localitate?
Alexandru Dediu: Punctele unde au fost instalate aceste camere sunt zonele cele mai aglomerate şi predispuse la întâmplări neplăcute: şcoală, poliţie, primărie, cămin cultural etc. Aş mai avea nevoie de extindere, pentru că noi am avut probleme: au spart şcoala, au deteriorat centrul comunei şi i-am depistat după cameră. Camerele le-am amplasat acum doi ani, m-au costat 300 de milioane de lei vechi, şi le-am achiziţionat cu bani de la bugetul local.

Impact real: Ştim că vă doriţi amenajarea unei baze sportive moderne…
Alexandru Dediu: Da, avem o bază sportivă frumoasă, cu tribune, vestiare şi tot ce îi trebuie. Gazonul mai trebuie refăcut, dar îl vom face în acest an. Am introdus şi stâlpi de iluminat, deoarece vreau să instalez şi nocturnă. Avem echipă de fotbal în localitate, înscrisă în competiţia AJF Vâlcea, la Liga a IV-a, avem şi o echipă de juniori. Am mai luat nişte teren în împrejurimi şi vreau să fac un teren de minifotbal şi unul de tenis. Am mai cumpărat aproximativ 4.000 de metri pătraţi de teren. Aş fi vrut să prind şi eu un proiect pe baze sportive, dar aveam teren puţin şi nu mă încadram. Ulterior, am mai cumpărat şi acum avem cam 9.000 de metri pătraţi, dar vreau întâi să termin cu apa şi cu drumurile şi apoi o să mă ocup şi de baza sportivă.

Impact real: La Partidul Conservator ce noutăţi sunt?
Alexandru Dediu: Partidul Conservator este unul mic, care a trecut prin diferite greutăţi. Nu prea există în interiorul partidului oameni potenţi financiar. Ei se plâng că PNL şi PSD nu prea i-au băgat în seamă, le-au dat acum câteva funcţii de directori, dar nimic mai mult.

Impact real: V-aţi gândit vreodată să treceţi la un alt partid?
Alexandru Dediu: Nu m-am gândit. Cui îi place să facă politică, cine îşi doreşte funcţii, atunci merită să alerge. Eu nu am mai fost în nici o formaţiune politică decât în Partidul Comunist, iar acum 5 ani, când am candidat la funcţia de primar, m-am înscris în PC. Nu sunt înnebunit după politică sau să fiu împotriva anumitor persoane. Nici un partid nu a reuşit să facă lucrurile cum trebuie: nu avem drumuri, nu avem autostrăzi nu avem mai-nimic, aşa că nu există o mare diferenţă între ei.

Impact real: Aţi fost un mandat în opoziţie şi totuşi aţi reuşit să faceţi foarte multe pentru comună. Care este secretul?
Alexandru Dediu: Am salariaţi competenţi, profesionişti, care şi-au dat interesul să muncească. Pentru proiectele cu fonduri europene am trei specialist în primărie şi am ştiut împreună să întocmim nişte proiecte şi ce să le cerem proiectanţilor. Pe Măsura 3.2.2. am obţinut 2,5 milioane de euro şi am făcut apa şi canalizarea. Acum avem o instalaţie performantă, avem debit cât să alimentăm şi Olăneştiul, dar şi Vlădeştiul, dacă ar fi nevoie. În general, ne-am axat pe proiecte europene, să nu stăm cu mâna întinsă de la Consiliul Judeţean sau la Guvern.

Impact real: Care mai sunt preţurile caselor şi terenurilor aici, în comună?
Alexandru Dediu: Faţă de anii 2008-2009, au scăzut foarte mult. Dacă un metru pătrat de pământ intravilan pentru construcţia unei case în zona A se vindea cu 80 de euro, acum, preţul a ajuns la 15-20 de euro.

Impact real: Câte persoane cu dizabilităţi aveţi în comună?
Alexandru Dediu: Avem doar opt dosare, ceea ce înseamnă destul de puţin. Cred că mi-aş mai dori câţiva care să fie buni de muncă, vreo doi-trei, în acest fel am mai face şi noi treabă pe aici.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.