Schimbări surpriză în conducerea executivă.
Echipa de conducere de la SC Oltchim SA este următoarea: Constantin Roibu – director general; Alexandru Bucşă – director general adjunct cu probleme financiare; Radu Olaru – director general adjunct cu probleme de producţie şi investiţii; Ionică Florescu – director Vânzări; Cosmin Diaconu – director Aprovizionare; Vasile Măndică – director economic, Cristian Georgescu – director Producţie, Victoria Neguţ – director Resurse Umane, şi Veronica Preoteasa – director Marketing.
Joi, 24 septembrie 2009, s-a desfăşurat şedinţa Consiliului de Administraţie de la societatea Oltchim SA Râmnicu Vâlcea, prilej cu care s-au operat câteva modificări ale organigramei întreprinderii la nivelul conducerii executive. A fost aprobată astfel propunerea de înfiinţare a două posturi de director general adjunct, a unui post de director Vânzări şi a unui post de director Aprovizionare, ultimele două în subordinea directorului comercial. În urma analizei s-a decis numirea în funcţia de director general adjunct cu probleme financiare de la SC Oltchim SA a lui Alexandru Bucşă. Acesta a acumulat, timp de zece ani, o vastă experienţă în cadrul grupului Rompetrol (atragerea de resurse financiare, resurse umane, fuziuni, achiziţii, membru al Consiliului de Administraţie al Rompetrol Group NV, apoi preşedinte al CA Rompetrol SA). În funcţia de director general adjunct cu probleme de producţie şi investiţii a fost numit Radu Olaru, cel care, până în prezent, a ocupat postul de director general adjunct la SC Oltchim SA, cu atribuţii de director Direcţie Tehnică. De asemenea, Ionică Florescu a fost desemnat să ocupe funcţia de director Vânzări la SC Oltchim SA, cel care, până în prezent, a ocupat postul de director adjunct la Marketing. În fine, Cosmin Diaconu a preluat postul de director Aprovizionare, adică cel care a ocupat pe rând următoarele funcţii: şef Serviciul Comercial în cadrul Diviziei Agroalimentare a SC Oltchim SA, adjunct şef Serviciu Aprovizionare Materii Prime în cadrul societăţii, iar până în prezent a ocupat poziţia de şef Serviciu Aprovizionare Materii Prime.
Directorul de la Producţie a lucrat la Lukoil România
În urmă cu exact un an a încetat, cu acordul părţilor, contractul de muncă al lui Gheorghe Balint, care a ocupat postul de director general adjunct, cu atribuţii de director de Direcţie Tehnică la SC Oltchim SA. În acest post, cu aceleaşi atribuţiuni, a fost numit Radu Olaru, de profesie inginer chimist, cu o vechime de 13 ani în societate. Radu Olaru a lucrat ca inginer chimist în cadrul serviciului de cercetare şi în Secţia PVC, şi a urcat în ierarhie, ocupând pe rând următoarele poziţii: director Producţie în cadrul societăţii mixte Oltchim-Petzetakis, director tehnic în cadrul Direcţiei Dezvoltare a SC Oltchim SA pentru o perioadă de 6 ani, iar din luna aprilie a anului 2008 şi până în septembrie director la Producţie. Tot atunci, în postul de director Producţie la SC Oltchim SA a fost numit Cristian Georgescu, de 56 de ani, de profesie inginer petrochimist. Acesta s-a alăturat echipei de conducere a societăţii începând cu luna iunie 2008, ocupând postul de inginer şef de producţie. Până la acea dată a acumulat experienţă în domeniu la SNP Petrom – Sucursala Petrobrazi, în perioada 1977 – ianuarie 2006, unde a ocupat pe rând funcţiile de şef instalaţie, şef secţie, director utilităţi, director comercial, director producţie, iar în perioada 2006 – martie 2008, la SC Petrotel-Lukoil SA Ploieşti, unde a ocupat poziţiile de şef departament producţie şi şef compartiment coordonare grup proiecte. În primăvara anului 2008, pentru a eficientiza activitatea de conducere a societăţii Oltchim SA, consiliul de administraţie al întreprinderii, la propunerea directorului general, Constantin Roibu, a aprobat unele modificări în conducerea executivă. Astfel, pentru postul de director general adjunct, cu preluarea atribuţiunilor directorului tehnic, a fost nominalizat Gheorghe Balint; în postul de director Direcţie Producţie, ocupat de Gheorghe Balint, a fost numit Radu Olaru; postul de director Divizie Agroalimentară, ocupat de Dorel Barbu, a fost desfiinţat, ca urmare a vânzării activelor Avicola Băbeni, FNC Băbeni şi Suinprod Băbeni. În prezent, echipa de conducere de la SC Oltchim SA este următoarea: Constantin Roibu – director general; Alexandru Bucşă – director general adjunct cu probleme financiare; Radu Olaru – director general adjunct cu probleme de producţie şi investiţii; Ionică Florescu – director Vânzări; Cosmin Diaconu – director Aprovizionare; Vasile Măndică – director economic, Cristian Georgescu – director Producţie, Victoria Neguţ – director Resurse Umane, şi Veronica Preoteasa – director Marketing.
PCC vrea să atragă răspunderea administratorului
Săptămâna trecută, la solicitarea acţionarului Petro Carbo Chem SE, preşedintele Consiliului de Administraţie de la SC Oltchim SA, Constantin Roibu, a decis completarea ordinii de zi a şedinţei Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor din 9 octombrie 2009 cu trei puncte. Cele trei proiecte de hotărâri incluse pe ordinea de zi privesc atragerea răspunderii administratorului; modificarea formularului de procură pus la dispoziţie pe site-ul SC Oltchim SA, întrucât acesta contravine principiului votului secret şi prezentarea de către preşedintele Consiliului de Administraţie a unei informări cu privire la stadiul operaţiunii de preluare a Arpechim, precum şi cu privire la demersurile efectuate de societate la autorităţile române competente, dar şi la Comisia Europeană, cu privire la emiterea de către Eximbank a unei garanţii de stat în sumă de 49,6 milioane de euro, necesară pentru cumpărarea Arpechim.
La 9 octombrie 2009, acţionarii SC Oltchim SA mai sunt chemaţi să aprobe şi propunerea de atragere a răspunderii fostului administrator, Waldemar Preussner, şi a administratorului Wojciech Zaremba, pentru acţiuni şi activităţi realizate de aceştia, ca reprezentanţi ai PCC SE, împotriva intereselor SC Oltchim SA.
De asemenea, în cadrul şedinţei AGA din 9 octombrie 2009 va fi mandatat directorul general al SC Oltchim SA, Constantin Roibu, să exercite, în numele şi pe seama SC Oltchim SA, acţiunile necesare în justiţie (civile, comerciale, administrative sau, după caz, penale) împotriva fostului administrator, Waldemar Preussner şi a administratorului Wojciech Zaremba. Ca urmare a aprobării atragerii răspunderii administratorului Wojciech Zaremba pentru acţiuni şi activităţi realizate împotriva intereselor SC Oltchim SA, conform noii legi a societăţilor comerciale, mandatul de administrator al acestuia va înceta de drept, imediat după şedinţa acţionarilor din 9 octombrie. Compania Petro Carbo Chem SE a devenit acţionar al SC Oltchim SA prin achiziţii de acţiuni pe piaţa de capital efectuate în cursul anului 2007 (perioada mai-noiembrie), ajungând să deţină, în luna noiembrie 2007, peste 1,1% din capitalul social al societăţii. Ulterior, ca efect al aplicării prevederilor OUG nr. 45/2006, participaţia PCC SE la capitalul social al SC Oltchim SA s-a majorat la 12,15% (cât este în prezent), prin diminuarea capitalului social al SC Oltchim SA cu valoarea unei creanţe a statului român (prin intermediul AVAS).
Acţiuni „dăunătoare” ale conducerii PCC
Noile puncte introduse pe ordinea de zi a adunării generale vin la trei săptămâni după ce Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, a convocat AGA pentru a-i retrage statutul de membru în consiliul de administraţie reprezentantului PCC, Wojciech Zaremba, acuzându-l că acţionează împotriva intereselor combinatului. Reprezentanţii Ministerului Economiei vor să-i tragă la răspundere pe Zaremba şi pe fostul administrator, Waldemar Preussner, susţinând că aceştia au întreprins acţiuni şi activităţi împotriva intereselor Oltchim. În cazul în care propunerile vor trece de AGA, statul va începe „acţiunea în răspundere” împotriva lui Zaremba, Ministerul Economiei dorind să aleagă un nou membru în consiliul de administraţie al Oltchim, în locul acestuia. Decizia acţionarului majoritar vine în contextul în care PCC SE a depus luna trecută, în instanţă o cerere de suspendare a deciziei de acordare a unei garanţii de stat de 49,6 milioane de euro pentru combinatul de la Râmnicu Vâlcea, în baza căruia Oltchim ar urma să contracteze un credit de 62 de milioane de euro, necesar pentru achiziţionarea activităţii de petrochimie. Compania PCC SE este deţinută integral de cetăţeanul german de origine poloneză Waldemar Preussner, care a avut şi calitatea de administrator al SC Oltchim SA în perioada ianuarie 2008 – martie 2009. În acelaşi timp, acesta asigura atât conducerea companiei PCC SE, cât şi a întregului Grup PCC, în calitatea sa de preşedinte al acestora. Reprezentarea PCC SE în România este asigurată de cetăţeanul polonez Wojciech Zaremba, care deţine în acest moment şi calitatea de membru în Consiliul de Administraţie al SC Oltchim SA. Totodată, Wojcieh Zaremba deţine şi o poziţie de conducere în cadrul grupului de firme PCC, controlat de Waldemar Preussner, ceea ce denotă o subordonare ierarhică a lui Wojciech Zaremba faţă de Waldemar Preussner, precum şi un comportament concertat al acestora. La data preluării funcţiei de administrator, atât fostul administrator, Waldemar Preussner, cât şi actualul administrator, Wojciech Zaremba, au semnat un angajament de confidenţialitate şi fidelitate faţă de SC Oltchim SA. Atât Preussner, cât şi Zaremba au dobândit calitatea de membru în consiliul de administraţie ca urmare a propunerii acestora de acţionarul PCC SE, precum şi ca urmare a avantajelor aduse de metoda votului cumulativ. Acest acţionar a beneficiat de avantajele respective, ca efect al diminuării capitalului social al SC Oltchim SA din noiembrie 2007, când cota deţinerilor sale a crescut artificial de la 1% la 12,9%. Începând cu luna martie 2009, Waldemar Preussner şi Wojciech Zaremba, folosindu-se de PCC SE ca vehicul, au extins campania de presă împotriva SC Oltchim SA şi în media internaţională. În timp ce SC Oltchim SA negocia cu Petrom preluarea petrochimiei de la Arpechim, fostul administrator Waldemar Preussner şi actualul administrator Wojciech Zaremba s-au prezentat la Grupul OMV, la Viena, unde au început să trateze direct preluarea petrochimiei, însă de către Grupul PCC şi nu de SC Oltchim SA. În această conjunctură, Wojciech Zaremba a declarat în presă că preluarea de către PCC a petrochimiei de la Arpechim ar da PCC un ascendent serios pentru câştigarea privatizării la SC Oltchim SA. Ca efect direct al acestei acţiuni, au fost întârziate negocierile de preluare a acestei unităţi, care se desfăşurau la Bucureşti între SC Oltchim SA şi Petrom SA, ceea ce a determinat amânarea integrării activităţii de petrochimie de la Piteşti în combinatul chimic vâlcean. Faţă de interesele comerciale ale Petrom SA şi refuzul acesteia de a reduce preţul la etilena şi la propilena livrate de la Arpechim Piteşti către SC Oltchim SA, în 12 noiembrie 2008 a fost încetată activitatea de producţie în unitatea respectivă de petrochimie. În luna iulie, fostul şi actualul administrator au depus, însă în numele PCC SE, la Comisia Europeană – Direcţia Generală pentru Competiţie şi la Consiliul Concurenţei din România, scrisori prin care contestă măsurile adoptate de statul român pentru ca SC Oltchim SA să fie sprijinit să iasă din actuala situaţie. În plus, PCC SE a cerut în instanţă suspendarea garanţiei Eximbank de 49,6 milioane de euro, pentru un credit de 62 de milioane de euro, pe care SC Oltchim SA vrea să-l contracteze pentru achiziţionarea activităţii de petrochimie de la Petrom SA, Sucursala Arpechim Piteşti. Acest credit este necesar pentru preluarea activităţii de petrochimie, revizia tehnică şi repornirea instalaţiilor petrochimice precum şi pentru capital de lucru.
Tandemul Băsescu – Boc bagă şi Rafo în ecuaţie
Premierul Emil Boc a anunţat că Guvernul a adoptat miercuri un memorandum prin care îşi „arată disponibilitatea” de a acorda o garanţie de stat în valoare de 330 de milioane de euro pentru Rafo Oneşti, în vederea realizării planului investiţional şi a lanţului petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim. Actualii guvernanţi vor astfel să agaţe şi societatea Rafo de Oltchim şi Arpechim. „Am adoptat un memorandum, prin care Guvernul îşi arată disponibilitatea de a acorda o garanţie de stat în valoare de 330 de milioane de euro pentru Rafo Oneşti, în vederea realizării planului investiţional şi pentru realizarea, în fapt, a noului lanţ petrochimic Rafo-Oltchim-Arpechim şi care, pe de o parte, va duce la salvarea a peste 1.500-2.000 de locuri de muncă şi, pe de altă parte, va contribui la realizarea unui lanţ petrochimic extrem de important pentru industria şi economia românească.”, a spus premierul Boc. Preşedintele Traian Băsescu a declarat miercuri, la Slobozia, că se analizează posibilitatea acordării de garanţii de stat şi pentru Rafo Oneşti, companie care se află în proces de modernizare, după ce şi-a plătit datoriile de stat, dar şi pentru şantierul naval Mangalia. Băsescu a subliniat că şi această posibilitate, ca statul să garanteze împrumuturi angajate de marile companii, este reglementată în acordul cu FMI, pentru că există riscul ca aceste garanţii să nu fie achitate de agenţii economici şi să plătească Guvernul din taxele populaţiei. Preşedintele a afirmat că s-au acordat deja garanţii de 400 de milioane de euro către Ford Craiova şi 69 de milioane de euro către Oltchim Vâlcea, în ideea că aceste două companii antrenează şi locuri de muncă pe orizontală, folosind produse ale IMM-urilor. „Se analizează acum garanţii de stat pentru Rafo Oneşti, care este într-un proces de modernizare, după ce şi-a plătit toate obligaţiile istorice la stat, dar şi pentru şantierul naval Mangalia, toate mari companii, cu mare capacitate de a prelua produsele IMM-urilor”, a spus Băsescu
Petrochimia poate fi repornită în noiembrie
În cazul în care preluarea şi integrarea diviziei de petrochimie a Arpechim Piteşti, aflată în proprietatea Petrom, se va face conform planului, secţia de petrochimie de la Arpechim Piteşti ar putea fi repornită în luna noiembrie, deşi termenul iniţial era mijlocul lunii septembrie. După preluarea Arpechim, SC Oltchim SA va trece la revizia instalaţiilor, care ar putea dura o lună şi jumătate. Prioritatea o va reprezenta repornirea instalaţiilor, care au fost oprite în luna noiembrie a anului trecut. Au trecut aproape doi ani de la data la care SC Oltchim SA a transmis către Petrom o ofertă oficială de preluare a Petrochemicals Argeş. Pentru achiziţia secţiei piteştene există deja acceptul băncilor BRD şi Unicredit pentru împrumuturi în valoare de 40 de milioane de euro. Principalele materii prime de bază pentru SC Oltchim SA sunt derivate din petrol, respectiv etilena şi propilena, pe care societatea le aprovizionează de la SC Petrom SA Sucursala Arpechim Piteşti. Cele doua unităţi petrochimice au fost, încă de la înfiinţare, proiectate pentru a funcţiona integrat. Produsul de bază pe care îl furnizează petrochimia din cadrul Arpechim Piteşti îl reprezintă etilena, materie primă principală pentru fabricaţia de PVC. În Uniunea Europeană, etilena poate fi transportată doar prin conductă, iar lipsa etilenei a avut ca efect în această perioadă scăderea majoră a producţiei de sodă caustică la Oltchim. Datorită lipsei principalei materii prime, etilena, SC Oltchim SA funcţionează din luna noiembrie 2008 la mai puţin 40% din capacitate, cu efect direct asupra lichidităţilor necesare pentru plata furnizorilor de materii prime, utilităţi şi salarii. În aceste condiţii, sindicaliştii combinatului sunt şi ei optimişti în ceea ce priveşte situaţia unităţii şi păstrarea locurilor de muncă. Preşedintele Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, spune că situaţia combinatului s-a deblocat şi obţinerea creditului de 62 de milioane de euro mai este doar o problemă de timp. „Nu trebuie să ne surprindă că la nivelul combinatului există o stare de nelinişte, deoarece au trecut 10 luni de când a fost oprită Petrochimia de la Piteşti de acţionarul OMV, iar Oltchim a funcţionat la 30% din capacitate, reuşind, cu eforturi din partea conducerii şi sacrificii din partea salariaţilor, să asigure locurile de muncă şi drepturile salariale. Suntem convinşi că toată această perioadă grea va lua sfârşit până în jurul datei de 15 noiembrie 2009, când SC Oltchim SA va prelua piroliza de la Arpechim Piteşti. În ultimii 20 de ani, SC Oltchim SA şi-a modernizat şi retehnologizat instalaţiile, devenind o unitate etalon a economiei româneşti, respectată de marii producători de policrorură de vinil şi sodă caustică din lume.”, afirmă Diculoiu. Oltchim exportă 75% din producţia fizică şi realizează 65% din producţia industrială a judeţului.