Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

Administratia locala din Susani, nevoita sa returneze fondurile europene

primarieUn proiect de alimentare cu apă depus prin programul SAPARD a dus la blocarea conturilor Primăriei Şuşani. Banii au fost alocaţi în 2003, iar lucrarea trebuia finalizată doi ani mai târziu. Din cauza întârzierii constructorului s-au depăşit însă termenele de execuţie şi acum administraţia locală este bună de plată. Nu numai că trebuie să înapoieze banii obţinuţi pentru finanţare de la Uniunea Europeană, ci este nevoită să plătească şi penalităţile care, în decursul anilor, au dus aproape la triplarea sumei respective. Astăzi, Primăria Şuşani are conturile blocate şi datorează peste 80 de miliarde de lei vechi Agenţiei SAPARD.
În 2003, administraţia locală Şuşani a obţinut finanţare pentru introducerea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 27 de kilometri, printr-un proiect depus prin programul SAPARD. Valoarea totală a lucrărilor la sistemul de apă a fost de 3,7 milioane de lei, din care s-au plătit 2,7 milioane. Banii au fost alocaţi în 2003, dar lucrarea a început un an mai târziu, cu întârziere, şi trebuia finalizată în 2005. La scurt timp după demarare, deoarece proiectul a suferit modificări, lucrările au fost sistate. Aflat în această situaţie, constructorul a întârziat lucrările, depăşind termenele de execuţie şi nereuşind să se încadreze în parametrii impuşi proiectului. Deşi SAPARD a acordat nu mai puţin de cinci termene de prelungire a execuţiei, lucrarea nu a fost făcută cum trebuie. Cişmelele au fost montate prost, iar conductele nu aveau dimensiunile potrivite. Potrivit primarului Gheorghe Staiu, atunci când s-a pus problema virării ultimei tranşe de bani, pe care trebuia să o primească, astfel încât proiectul să aibă finalitate, contractul a fost reziliat, Agenţia SAPARD înştiinţând Primăria Şuşani că trebuie să returneze suma de 2,7 milioane de lei. Primăria a ripostat, dar a pierdut procesele la toate instanţele – ultimul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie: „Trebuie să dăm înapoi mai mult de 2,7 milioane de lei pentru că, la această sumă, stabilită din anul 2007, de când suntem în proces şi până astăzi, penalităţile au crescut. Cred că avem acum peste 80 de miliarde de lei vechi, pentru că suma s-a triplat. De atunci au început problemele, dar nimeni nu mă ajută, toţi ridică din umeri. Proiectul a început greşit de prima dată, din anul 2003, de când s-a implementat. De la începutul proiectului au venit organele abilitate în control, constatând unele nereguli în faza de licitaţie, conflicte de interese la firma de proiectare, la constructor şi la comisia de licitaţie. Rezultatul a fost simplu, fiind tras la răspundere beneficiarul, adică administraţia locală Şuşani. De fapt, principalul vinovat a fost constructorul.”, a completat Gheorghe Staiu.
Lucrare executată în proporţie de 91%
Potrivit primarului, lucrarea este executată în proporţie de 91%, dar, cu  problemele pe care le are, Staiu consideră că ar putea fi terminată în primăvara viitoare. Primarul nu va avea curajul să dea drumul la apă decât dacă va fi ajutat de Consiliul Judeţean Vâlcea. „Oricum, eu sper ca anul viitor să pun în funcţiune reţeaua, aşa cum este, cu deficienţele pe care le are, pentru că mă gândesc să le mai remediem şi pe parcurs. Trebuie neapărat să punem reţeaua în funcţiune, pentru că este păcat să zacă în pământ atâţia bani şi cetăţenii să sufere din cauza lipsei apei.”, a mai adăugat primarul. Gheorghe Staiu a mai afirmat că, pentru finalizarea reţelei de apă, administraţia locală ar mai avea nevoie de 10 miliarde de lei, bani pe care Consiliul Judeţean Vâlcea ar trebui să-i aloce. „Trebuie să mă ajute Consiliul Judeţean Vâlcea pentru punerea în funcţiune a instalaţiei de apă, aşa cum este în  momentul de faţă. Am sat de vorbă cu preşedintele Ion Cîlea, iar până în prezent nu avem nici măcar promisiuni. Poate la viitoarele rectificări bugetare, aşteptăm o şansă. Nimeni nu înţelege că nu-mi dă mie banii aceştia, sunt nişte ambiţii pentru care comunitatea suferă. Ce vină au oamenii aceştia? Indiferent cine a greşit, asta nu înseamnă să lăsăm comunitatea fără apă cu o reţea introdusă din 2003.“, a mai subliniat primarul din Şuşani.
De trei ani, Primăria Şuşani are conturile blocate
Prin urmare, Primăria Şuşani are blocate conturile încă de la începutul anului 2010, iar în prezent nu poate plăti decât salariile propriilor angajaţi şi ajutoarele sociale. Orice investiţie care vizează modernizarea localităţii nu se poate face decât prin întocmirea unui proiect care trebuie declarat eligibil şi finanţat de Consiliul Judeţean, la fel şi în cazul proiectelor cu fonduri guvernamentale, intermediarul este Consiliul Judeţean: „De doi ani încoace ne tot execută, iar suma s-a dublat, de la un milion de euro la aproape două. Noi ne luăm doar salariile, iar fondurile pentru investiţii vin cu dedicaţie. Din bugetul local nu putem face nimic.”, a mai adăugat primarul. Alesul PNL susţine că mai are încă un proiect, de extindere a alimentării cu apă. Pe lângă acel proiect pierdut pe SAPARD, se va mai face încă o extindere de 14 kilometri, cu fonduri guvernamentale.
Pentru următorul mandat, Gheorghe Staiu spune că a primit o sumă de cofinanţare de la Consiliul Judeţean Vâlcea, pentru canalizare în comuna Şuşani, proiectul fiind făcut şi urmează să fie scos la licitaţie pentru execuţie.
Drumul judeţean, asfaltat pe jumătate
Poate părea nefiresc faptul ca în 2013 să mai existe drumuri judeţene neasfaltate, dar acest lucru este posibil în comuna Şuşani. Din cei 15 kilometri de drum judeţean care străbat comuna, doar 9 kilometri sunt asfaltaţi. Un proiect întocmit de Consiliul Judeţean şi prins spre finanţare prin Programul Operaţional Regional va cuprinde reabilitarea Drumului Judeţean 665, mai exact a 23 de kilometri care vor traversa comunele Mădulari şi Şuşani. Potrivit proiectului, toţi cei 15 kilometri de drum judeţean din Şuşani urmează a fi asfaltaţi: „În privinţa drumului judeţean, pot să vă spun că am asfaltat din totalul de 15 kilometri doar 9 kilometri, chiar dacă ştim cu toţii că este în domeniul Consiliului Judeţean, drumurile judeţene fiind în inventarul lor. Datorită insistenţelor mele la conducerea Consiliului Judeţean au fost făcuţi 9 kilometri de asfalt, urmând ca şi ceilalţi să fie completaţi anul acesta şi, astfel, să scăpăm de praful care se ridică de fiecare dată când trec maşinile.”, ne-a declarat primarul comunei Şuşani.
7 kilometri de uliţe comunale urmează să fie asfaltaţi
Primarul susţine că are un proiect depus pe Ordonanţa 28/2013, care vizează asfaltarea a 7 kilometri din cei 12 kilometri de uliţe comunale care necesită acest lucru. Mai mult decât atât, primarul a trebuit să se mulţumească doar cu cei şapte kilometri, la sugerarea Consiliului Judeţean. Proiectul pentru toţi cei 12 kilometri ar fi avut o valoare mult prea mare şi riscă să nu prindă finanţare: „Am un proiect de asfaltare a drumurilor de interes local, am ţinut licitaţia şi a început şi execuţia. Momentan, le-am cerut să întrerupă lucrările, tocmai din lipsa finanţării. Licitaţia s-a ţinut în noiembrie, le-am dat ordinul de începere a lucrărilor, s-au apucat să balasteze şi apoi le-am zis stop, să nu mai lucreze, pentru că nu avem bani. Proiectul are o valoare de 35 de miliarde de lei fără TVA, pentru 7 kilometri de uliţe comunale. Dintre cei 12 kilometri de uliţe comunale, 7 kilometri ar putea fi asfaltaţi prin acest proiect, prins pe Ordonanţa 28. 12 kilometri însumau peste 100 de miliarde şi nu îmi aprobau un proiect cu o valoare atât de mare. Situaţia de lucrări în prezent este pe 3 miliarde de lei vechi.”, a mai spus primarul Gheorghe Staiu.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.