Primarul Gabriel Năstăsescu vrea să readucă la viaţă hotelurile lăsate în paragină. Alesul local este dispus să dea în concesiune sindicatelor terenurile de sub clădiri, pentru a investi în modernizarea lor.
În staţiune, vilele nemodernizate de douăzeci de ani mai au puţin şi se dărâmă. Dacă, până în 1990, „oameni ai muncii” petreceau aici concedii de neuitat, astăzi, hotelurile şi vilele sunt părăsite, iar zona, deşi frumoasă, este vitregită de turişti. Staţiunea este într-un proces treptat de degradare voit, multe dintre hotelurile şi vilele de aici, aflate în patrimoniul a patru mari sindicate din România fiind nefuncţionale, iar puţinele locuri de cazare existente în staţiune sunt în câteva pensiuni private.
Din iunie 2016, primar al localităţii Voineasa este social-democratul Gabriel Năstăsescu. Cu o altă viziune în ceea ce priveşte dezvoltarea turismului şi revitalizarea staţiunii, primarul localităţii este decis să ia taurul de coarne şi să readucă la viaţă hotelurile lăsate în paragină de sindicate. Alesul PSD spune că se va aşeza la aceeaşi masă cu reprezentanţii celor patru confederaţii sindicale care au în administrare cele patru hoteluri şi cele 14 vile de la Voineasa şi Vidra şi vor găsi împreună o soluţie pentru readucerea clădirilor în circuitul turistic. Oferta administraţiei locale este de a da în concesiune terenurile de sub clădiri pentru o perioadă îndelungată, cu condiţia ca sindicatele să investească în modernizarea lor: „Singura soluţie pentru a mai putea salva ceva din clădirile şi hotelurile de la Voineasa şi Vidra este concesionarea terenurilor de sub clădirile respective pe o perioadă mai îndelungată. Nu ştiu dacă a mai existat această propunere din partea administraţiei locale până în prezent, dar cred că este singura soluţie. Vom purta discuţii cu reprezentanţii sindicatelor, ne vom aşeza la aceeaşi masă şi vom vedea dacă sunt de acord cu această propunere. În acest moment pe clădirile care nu sunt folosite nici impozit nu se plăteşte. Singurul hotel care plăteşte este Lotru, ai căror administratori plătesc impozitele aferente către Primăria Voineasa”, ne-a declarat primarul din Voineasa.
Primăria Voineasa a pierdut procesul cu sindicatele care deţin hotelurile de la Vidra
Primarul localităţii Voineasa, Gabriel Năstăsescu se declară profund dezamăgit de faptul că, în urmă cu câteva luni, Primăria Voineasa a pierdut procesul cu sindicatul care deţine hotelurile de la Vidra, prin care administraţia locală îi impunea să plătească taxe şi impozite pentru clădirile lăsate în paragină. Suma adunată de-a lungul timpului a atins valoarea de 10 miliarde de lei vechi, însă CNSLR Frăţia a căutat dreptatea în instanţă şi, după ani de judecată, pe 29 septembrie 2016, Tribunalul Bucureşti le-a dat dreptate sindicatelor.
Clădirile în paragină blochează proiectele europene
Pe lângă faptul că respectivele hoteluri şi vile dărăpănate creează o imagine dezolantă staţiunii Voineasa, primarul Gabriel Năstăsescu spune că administraţia locală nu poate accesa un proiect european pentru înfrumuseţarea zonei din jurul clădirilor dacă acestea nu intră în circuitul turistic: „Interesul nostru este să vedem cum staţiunea renaşte şi noi, ca administraţie locală, suntem interesaţi să accesăm proiecte europene de înfrumuseţare a staţiunii, dar ne lovim de faptul că aceste clădiri sunt în paragină. Ca să accesăm un proiect european pentru spaţiile verzi din jurul clădirilor ne-ar trebuit un acord cu ei, prin care îşi asumă să redea în circuitul turistic clădirile respective şi să creeze locuri de cazare. Altfel, nu putem îndeplini punctajul pentru finanţarea proiectului, în sensul că orice proiect trebuie să îşi dovedească utilitatea, pentru a fi accesat. Am găsit înţelegere în acest sens şi şi-au asumat modernizarea clădirilor, acum vom vedea când se va şi întâmpla acest lucru”, mai spune primarul.
Gabriel Năstăsescu: „Guvernul ar trebui să se implice, să ia clădirile în patrimoniul statului”
Alesul PSD mai precizează că o soluţie mai simplă ar fi ca Guvernul să se implice şi să ia clădirile în patrimoniul statului, printr-o hotărâre de Guvern: „Şi Guvernul ar trebui să se implice. Pentru mine, cea mai uşoară soluţie ar fi fost trecerea clădirilor la Ministerul Turismului printr-o hotărâre de Guvern, iar ministerul să scoată la licitaţie internaţională clădirile. Investitorul respectiv, de oriunde ar fi el, ar fi trebuit să fie interesat să-şi facă piaţă, adică să aducă turişti în zonă. Turişti mulţi înseamnă locuri de muncă, taxe şi impozite la bugetul local şi atunci şi noi, ca administraţie locală, am putea să ne gospodărim şi să facem alte investiţii”, a concluzionat primarul. Peste 2.000 de turişti veneau, în perioada de glorie a staţiunii Voineasa, în cele 4 mari hoteluri şi 14 vile. Erau peste 1700 de locuri de cazare, ocupate până la refuz. În prezent, staţiunea pare mai mult moartă decât vie, singurul loc care mai primeşte turişti fiind hotelul Lotru.
Proiectul Adventure Park, scos de la finanţare
• Litigiul dintre primăriile Vaideeni şi Voineasa blochează proiectul Adventure Park
În 2013, proiectul turistic „Adventure Park” din staţiunea Voineasa, în valoare de peste 20 de milioane de lei, a primit aviz favorabil pentru finanţare europeană, însă arieratele înregistrate la pârtia de schi nu au putut face posibilă primirea finanţării. Ulterior, mai multe procese aflate pe rolul instanţei de judecată între administraţiile locale Vaideeni şi Voineasa au făcut ca proiectul turistic „Adventure Park” să fie scos de la finanţare. De curând, administraţia locală Voineasa a primit informaţia potrivit căreia nici în acest an proiectul nu va primi fonduri: „Proiectul Adventure Park este făcut la un an după proiectul pârtiei, atunci când cei trei beneficiari se înţelegeau. Ulterior, a existat acest proces în instanţă pentru muntele Bora. Eu am încercat să găsim o cale legală, să scoatem din litigiu 10 hectare, necesare proiectului, însă nu s-a putut. Ne-am gândit şi la varianta să renunţăm unul dintre noi, însă apoi s-ar putea să fim nevoiţi să plătim tot ce s-a cheltuit în instanţă, bani care pot fi imputaţi de Curtea de Conturi, pentru că este vorba de banul public. Sperăm să găsim îngăduinţă la Ministerul Turismului, poate ne prinde şi pe noi, printre altele. Am fost întrebat de doamna Alexandrescu de la Consiliul Judeţean dacă s-a terminat procesul, pentru că trebuiau să transmită la Ministerul Turismului proiectele pentru a fi prevăzute în buget, la începutul anului”, ne-a mai declarat primarul.
Adventure Park este un proiect care, o dată realizat, ar face ca staţiunea să fie plină de turişti şi în sezonul de vară. Potrivit documentaţiei, investiţia urmăreşte realizarea unui Alpine Coaster în zona Voineasa, a unei piste pentru karturi şi trotinete, dar şi achiziţionarea a 20 de trotinete, 20 de karturi pentru copii şi 20 de karturi pentru adulţi. De asemenea, ar fi fost amenajat un parc de aventuri, aşa cum sunt în Austria sau Elveţia, ar fi fost achiziţionate echipamente de protecţie, realizate tiroliene, două covoare rulante cu sistem tubing şi pârtie de schi. În cadrul proiectului se mai avea în vedere construirea unei clădiri administrative, a unui depozit pentru echipamente şi introducerea utilităţilor. Valoarea totală a proiectului se ridica la 21.792.934,78 lei, contribuţia locală fiind de 11 milioane de lei.