Toma Peştereanu are în spate o experienţă de 12 ani în slujba comunităţii, lucrează din anul 2004 în această primărie, ocupând mai întâi funcţia de viceprimar al acestei localităţi pentru ca, mai apoi, în 2012 cu susţinerea a mai mult de jumătate dintre localnici, să fie desemnat în funcţia de primar. Realizările sale din perioada 2008-2012 i-au creat convingerea că este omul potrivit pentru a ajuta comunitatea să renască, iar Costeştiul să redevină ceea ce a fost odată, renumit prin tradiţie şi obiceiuri. Pregătirea profesională l-a ajutat de asemenea pe social-democratul Toma Peştereanu să finalizeze cu succes primul mandat de primar al localităţii Costeşti, aşa cum şi l-a propus: „La început a fost destul de greu, pentru că nu înţelegeam cum trebuie să pui lucrurile cap la cap, pentru ca următorul pas să-ţi dea un rezultat pozitiv. Încet, cu ambiţia care mă caracterizează, am început să mă implic în rezolvarea problemelor acestei localităţi. În anii 2005 – 2006 am fost la foarte multe cursuri de perfecţionare, unde am pus bazele cunoştinţelor despre administraţia publică locală şi, mai ales, am dorit să învăţ paşii necesari pentru demararea şi evoluţia unui proiect. Ulterior mi-am dat seama că stau bine în sondaje, simţeam imboldul localnicilor, iar impulsul lor m-a determinat să candidez. Atunci am hotărât să intru în cursa pentru câştigarea postului de primar al comunei Costeşti. În acest mandat, oamenii s-au aşteptat de la mine la altceva, iar eu mi-am dat toată silinţa să nu-i dezamăgesc. Intru din nou în campanie deoarece sprijinul cetăţenilor şi continuarea proiectelor propuse mă determină să candidez din nou.”
Costeşti, localitatea iluminată stradal cu led-uri
Costul foarte mare al facturilor de electricitate pentru iluminatul stradal, în opinia primarului, împiedica, într-un fel, dezvoltarea comunei. Ca urmare, administraţia locală a demarat din toamna anului trecut un proiect pentru schimbarea întregului sistem de iluminat public local, înlocuind clasicele lămpi cu cele ecologice. În consecinţă, conducerea primăriei s-a orientat spre soluţii menite să reducă foarte mult facturile pe care le plăteşte către CEZ, furnizorul de energie electrică. Pornind de la aceste considerente, primăria are în proiect ca fiecare stâlp de iluminat public să aibă o lampă ecologică. Astfel, Consiliul Local Costeşti a aprobat reabilitarea şi eficientizarea sistemului de iluminat public al comunei, care constă în schimbarea a 419 lămpi cu leduri, cu finanţare din bugetul local, pe o perioadă de 5 ani. Potrivit primarului, proiectul include schimbarea becurilor de 200 de waţi, care au un consum foarte mare, cu lămpi de 35 de waţi, cu un consum mediu de 40% pe an: „Scădem cu 40% consumul de energie, plus tot ceea ce însemnă service-ul anual, în care intră inclusiv schimbarea becurilor. În urma unui calcul, vom ajunge la o economie de 200 de milioane anual. În această situaţie ne vom permite să lăsăm în funcţiune iluminatul stradal pe întreaga perioadă a nopţii, pentru că, într-o astfel de situaţie, îmi convine. O asemenea lucrare am văzut în localitatea Novaci şi mi-a plăcut. Astfel, în loc să plătesc 600 de milioane de lei vechi factura pentru curent, mai bine plătesc 200 de milioane, iar cei 400, pe care îi economisesc, putem să-i folosim pentru alte investiţii. Pe lângă faptul că am schimbat în toată localitatea lămpile, am şi extins iluminatul public în zonele Biserica Păpuşa, pe o rază de un kilometru, Biserica Peri – grup case Petrescu Filimon, Biserica 44 de Izvoare şi cimitirul Pietreni, uliţa spre Ciorgan Alexandru, uliţa spre Prislop, grup case Brăian, grup case Gruiete – Pădurea Mare, cimitirul din Costeşti, Blezeni – Valea Jidovii, casa Mecu Pietreni, Istocescu Pietreni şi halda Pietreni. Astfel, în prezent nu mai există nici o zonă unde să nu mai avem iluminat public prin becuri economice. Inclusiv extinderile le-am dus pe banii noştri, fiind uneori nevoiţi să ducem reţeaua şi la 500 de metri. Valoarea investiţiei a fost de peste 4 miliarde de lei vechi, cheltuială care se împarte pe o perioadă de cinci ani. Aceste fonduri se vor amortiza în timp. Un alt proiect cu bani din bugetul local a fost monitorizarea video a comunei cu opt camere, amplasate în puncte-cheie. Pentru viitor am în plan extinderea investiţiei, deoarece proiectul s-a dovedit a fi eficient, în special pentru cei certaţi cu legea”, a mai precizat primarul.
Toma Peştereanu a dus conducta de apă până la ultima casă din sat
Potrivit declaraţiilor primarului referitor la reţeaua de apă, în prezent sunt două proiecte în derulare, aflate pe ultima sută de metri, pentru extinderea alimentării cu apă. Proiectul principal a inclus înlocuirea pe o lungime de 14 kilometri a conductei vechi în satele Bistriţa, Văratici şi Costeşti cu conducta nouă, din polietilenă. Lucrarea acoperă necesarul de apă curentă pentru aproximativ 350 de gospodării şi are o valoare de 27 de miliarde de lei. „În satul Bistriţa am început proiectul pentru extinderea reţelei de alimentare cu apă pe o lungime de 2 kilometri, în valoare de două miliarde de lei, investiţie demarată cu fonduri alocate din bugetul local. În această zonă, în spatele căminului cultural s-a construit o staţie de pompare, s-au schimbat ţevile din zona blocurilor de la carieră, iar, în cel mai scurt timp, cele peste 80 de gospodării se vor putea branşa la reţeaua de apă. Când am venit la primărie, în primul an de mandat, am reuşit să branşez satul Pietreni, partea dinspre localitatea Bărbăteşti, pe o lungime de 1,2 kilometri, unde s-a realizat o extindere a reţelei de apă, pentru că era o zonă care nu aveam apă, şi unde sunt aproximativ 50 de familii. Am cumpărat un teren unde am montat staţia de pompare pentru partea de deal a satului şi, cu bani din bugetul local, am dus conducta de apă până la ultima casă din sat. În acea zonă avem două familii care stau pe un deal, pentru care am extins conducta pe o lungime de 400 de metri, numai ca să aibă şi ei apă. Pentru că apa din Costeşti este de calitate, am făcut tot ce era posibil şi, în sensul acesta, am renovat în localitate peste 15 fântâni părăsite”, a declarat Peştereanu.
Canalizarea, un proiect care dă bătăi de cap administraţiei locale
Localitatea dispune de o reţea de canalizare pe o lungime de peste 20 de kilometri, pentru care, de foarte multe ori, administraţia locală are probleme de administrare: „În situaţia aceasta, fără nici un menajament, consider că, dacă cetăţenii nu ar mai arunca în canal tot felul de obiecte pe care noi le găsim în urma intervenţiilor, nu am avea atâtea necazuri. Nu degeaba fac această remarcă, deoarece primăria este administratorul sistemului de apă şi canalizare şi fiecare intervenţie costă, iar banii îi scoatem din buget. Preţul unui metru cub de apă şi canal la Costeşti este de 1,6 bani. În cel mai scurt timp trebuie să înfiinţăm o societate subordonată Consiliului Local, care are obligaţia de a se autofinanţa. Eu sunt unul dintre primarii care nu este de acord să cedeze reţeaua de apă şi canalizare în administrarea Apavilului, din simplul fapt că preţul pentru un metru cub de apă ar depăşi valoarea de 7 lei, la fel ca în Râmnic. În situaţia aceasta ce să facă bieţii pensionari care au pensii de 500 de lei lunar? Eu nu pot să predau un sistemul de apă prin cădere în aceste condiţii. La Costeşti apa este o resursă extraordinară, o bogăţie naturală, pentru că, oriunde ai săpa, ţâşnesc izvoare.”
Prioritar pentru viitorul mandat este terenul de fotbal
Infrastructura este foarte importantă la Costeşti, în următorii ani, iar primarul a înregistrat recent un succes şi în acest domeniu. „Spun unii că doar ne lăudăm cu ele, dar suntem în faza de licitaţie cu proiectul care vizează asfaltări de drumuri comunale pe o lungime de 4 kilometri, cu fonduri guvernamentale. În proiect sunt prinse mici uliţe, şi toate drumurile care duc în special spre biserici. Mai avem un alt proiect, printr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară, formată cu alte două localităţi, pentru care am depus deja documentaţia spre avizare. Se aprobă indicatorii tehnico-economici şi proiectul are 61 de puncte, deci sperăm să aibă succesul dorit. Am asfaltat în această perioadă doar în satul Pietreni pe o lungime de 700 de metri şi la Arnota, pe o lungime de 1,7 kilometri. Nu avem în localitate asfalt, aşa cum mi-aş fi dorit, pentru că noi am avut în derulare proiectul depus prin O.G. 28, pentru alimentarea cu apă. Abia acum finalizăm apa şi vom turna asfaltul, astfel încât, prioritare în următorul mandat sunt drumurile asfaltate şi amenajarea terenului de fotbal”, mai afirmă Toma Peştereanu.