Sunteţi aici: Pagina principală // Social

253 de profesori dati afara din invatamant

253 de cadre didactice din Vâlcea vor fi printre cele 15.000 propuse de Ministerul Educaţiei pentru a fi disponibilizate din anul şcolar viitor. Alte cadre didactice, în special din mediul rural, riscă să-şi piardă slujba din cauza introducerii, de la 1 septembrie, a finanţării unităţilor de învăţământ în funcţie de numărul de elevi.

Derută printre cadrele didactice

În prezent, în judeţul Vâlcea sunt 6174 de profesori, dar, de la 1 septembrie, vor rămâne doar 5927, conform planului oficialilor Ministerului Educaţiei de eficientizare a reţelei de învăţământ din România. Liderii sindicaliştilor din învăţământ spun că, deocamdată, nu se ştie cine şi mai ales cum vor pleca toate cele 247 de cadre didactice. „Trebuie să vedem cum vor fi disponibilizate aceste cadre didactice, dacă se pune problema să fie desfiinţate posturile respective sau dacă ele vor rămâne, dar atunci tot trebuie ocupate de cineva. Deocamdată, nu este nimic foarte clar, liderii celor patru confederaţii urmează să discute cu reprezentanţii sindicatelor şi, în funcţie de rezultate, vom stabili ce vom face mai departe.”, a precizat Lucian Marinescu, liderul sindicaliştilor vâlceni afiliaţi la Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ. Sindicaliştii sunt însă nemulţumiţi pentru că, pe lângă OUG 114/2009, care prevede reducerea posturilor, cu 15.000 în 2010, Guvernul a emis, tot la sfârşitul anului trecut, în perioada sărbătorilor, o altă ordonanţă, prin care numărul elevilor dintr-o clasă va creşte din anul şcolar viitor de la 28 la 30. „Rezultatul va fi diminuarea catedrelor, pentru că, dacă va creşte numărul elevilor dintr-o clasă, atunci vor fi clase care vor dispărea şi, o dată cu ele vor fi reduse şi posturile. Probabil că asta a fost strategia guvernului când a propus disponibilizări din învăţământ, de a corobora cele două acte normative.”, a precizat Tiberiu Pană, vicepreşedinte al Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Vâlcea. În plus, se vehiculează ideea că norma didactică a profesorilor va creşte de la 18 ore pe săptămână la 22.

Finanţarea „per elev” loveşte şcolile din mediul rural

Restructurările din învăţământul vâlcean nu se opresc aici. Şcolile cu număr mic de elevi sunt şi anul acesta propuse spre a fi închise, iar cadrele didactice sunt ameninţate cu disponibilizarea şi cu Ordonanţa de Guvern prin care unităţile de învăţământ vor fi finanţate în funcţie de numărul de elevi pe durata unui an şcolar. Mai exact, acest lucru înseamnă că şcolile, grădiniţele şi liceele de stat, finanţate din bugetele locale, vor primi fonduri pe baza standardelor de cost pe elev/preşcolar/an, pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani. Guvernanţii au decis că standardele de cost vor fi stabilite prin aplicarea unor coeficienţi de diferenţiere pentru fiecare nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare sau domeniu, în funcţie de numărul de elevi, de limba de predare, de alţi indicatori specifici şi ţinând cont dacă unitatea de învăţământ se află în mediul urban sau rural. Punctul de reper decis de Guvern a fost învăţământul gimnazial din mediul urban, pentru care coeficientul este 1. Standardul de cost pentru un astfel de elev a fost stabilit la 2.857 de lei. „Consecinţa imediată va fi că nici o şcoală nu va mai aproba transferul elevilor de la o unitate la alta decât în condiţii speciale. Va fi o luptă aprigă între şcoli pentru creşterea numărului de elevi, în condiţiile în care, în ultimii ani, învăţământul se confruntă cu o populaţie şcolară în scădere. În aceste condiţii nu se ştie dacă unităţile şcolare îşi vor putea plăti profesorii pentru că au puţini elevi şi probabil se vor închide.”, a mai precizat Tiberiu Pană. Decizia de a închide aceste şcoli revine însă Consiliilor Locale, Inspectoratului Şcolar şi consiliilor de administraţie ale unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică şi care, în baza acestei ordonanţe, vor răspune de reorganizarea şcolilor ţinând cont de standardele de cost/ elev/ preşcolar/ an.”.

Şcoli comasate

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea „negociază” în această perioadă cu primarii localităţilor vâlcene cu privire la şcolile care au puţini elevi şi trebuie comasate. Potrivit inspectorului şcolar general Gabriela Ene, această măsură se impune ca urmare a refuzului venit din partea unor primari, care au investit sume importante în reabilitarea unităţilor şcolare, dar, din păcate, nu au ţinut cont şi de numărul de elevi. Comasarea îi va afecta în primul rând pe suplinitori şi personalul TESA. „În judeţul Vâlcea nu vor mai exista unităţi şcolare în care să înveţe doar câţiva elevi.”, a declarat inspectorul şcolar general Gabriela Ene. Ministerul Educaţiei a anunţat aproximativ 15.000 de disponibilizări în rândul cadrelor didactice. „La Vâlcea vom reuşi să rezolvăm parţial problema prin pensionarea unui număr semnificativ de cadre didactice, dar va trebui să facem disponibilizări la personalul TESA şi suplinitori.”, a mai spus inspectorul şcolar general. În acest an, profesorii nu vor mai primi bani nici pentru achiziţionarea materialelor didactice. Suma de 100 de euro, care se acorda fiecărui cadru didactic încă din septembrie 2007, a ajuns să fie diminuată în prezent la un sfert.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.