Sunteţi aici: Pagina principală // Actualitate

2013, un an al investitiilor

Pentru noul an, liberalul George Popolan şi-a propus foarte multe, dar, pentru acest lucru, este necesar să cunoască bugetul, care nu i-a fost repartizat până acum. Oricum, Popolan va continua cu investiţii în infrastructura rutieră: „Atât la primărie, cât şi în viaţa personală, am realizat tot ce am promis. Tot ce spun acum este la stadiul de intenţie. Neavând buget, nu putem discuta decât pe promisiuni şi nu pe sume, aşa cum ar fi normal. Vreau să continuu pe HG 577 asfaltarea a încă două drumuri, pe o lungime de 1.000 de metri, unul în satul Dăeşti, punctul Drumul Balului, iar celălalt în satul Fedeleşoiu. Avem scoasă la licitaţie şi suntem în stadiul de evaluare reabilitarea drumului de la şcoala veche, pe o lungime de 1,2 kilometri. Sunt două firme participante, să sperăm că va câştiga cea mai bună şi va realiza lucrarea. Este un drum foarte important, care deserveşte circa 60 de gospodarii.”, a mai spus primarul Popolan.
George Popolan are grijă de bisericile din localitate
Datorită bunăvoinţei primarului Popolan, la biserica având Hramul Sf. Paraschiva din Băbuieşti au fost schimbate acoperişul şi jgheaburile şi a fost vopsită pe exterior. De asemenea, s-a făcut o pictură la intrarea în biserică. De aceasta s-a ocupat preotul paroh. La biserica având hramul Sf. Grigorie, primarul a construit o clădire care să fie folosită atât ca bucătărie, cât şi ca o cameră pentru oaspeţi: „A fost o ambiţie personală să ridic două camere care să folosească pe post de magazie, respectiv bucătărie, iar cealaltă ca şi cameră de oaspeţi. Am făcut fundaţia, zidită cu BCA, am dotat-o cu geamuri şi uşi termopan, fiind acoperită cu tablă. Am mai realizat şi o sală de mese de aproximativ 60 de metri pătraţi, construcţie nouă, având o placă pe care va trebui să o închidem cu lemn, dar nu am reuşit, din cauza vremii nefavorabile. O vom izola cu polistiren, plus interiorul care va fi tencuit, vom introduce instalaţia electrică şi apă. A fost o investiţie destul de costisitoare, dar foarte importantă pentru cetăţeni. Reabilitarea bisericii a fost făcută doar din bugetul local şi cu o sponsorizare din partea deputatului Dan Niţu, pe atunci doar candidat la funcţia de senator. Până în momentul de faţă, investiţia a costat 25.000 de lei, dar ne vor mai trebui aproximativ 10.000 de lei pentru finalizarea lucrării.
În perioada mandatului său, George Popolan şi-a propus să ajute toate bisericile din comună, iar pentru anul 2013, deja, are în plan reabilitarea uneia dintre acestea: „Plănuiesc pentru anul 2013 schimbarea în totalitate a acoperişului la biserica având hramul Sf. Nicolae din satul Dăeşti. La Fedeleşoiu am mai lucrat acum doi ani, acolo s-a mai descurcat şi preotul, care a adus o centrală termică, este numai meritul dânsului, eu doresc doar să-i mulţumesc în numele cetăţenilor că a putut face acest lucru. Noi l-am susţinut doar cu autorizaţia, cu certificatele de urbanism şi cu avizele necesare, pentru ca nu cumva să încurcăm investiţia de care dânsul s-a ocupat. La biserica din Dăeşti trebuie să schimbăm acoperişul, să vedem dacă vom avea bani pentru a introduce şi aici o centrală termică şi am îndrumat preotul, având un studiu de fezabilitate făcut din perioada în care ocupam funcţia de viceprimar.”, a spus prim-gospodarul din Dăeşti. La momentul respectiv, Popolan a reuşit aprobarea în Consiliul Local a sumei de 20.000 de lei pentru achitarea unui studiu de fezabilitate referitor la mai multe reabilitări în interiorul bisericii. L-a trimis la Secretariatul de Stat pentru Culte şi speră că va obţine finanţare prin acest proiect: „Chiar dacă eu sunt foarte sceptic în ceea ce priveşte fondurile guvernamentale, mă voi axa foarte mult pe bugetul propriu, precum şi pe fondurile europene care vor fi foarte importante din anul 2014.”, a mai adăugat primarul.
Căminul cultural necesită reabilitare
Pe teritoriul comunei Dăeşti există două cămine culturale. Într-unul funcţionează şi primăria, iar celălalt necesită reabilitare imediată. Primarul Popolan este conştient că atât sediul primăriei, cât şi căminele culturale reprezintă oglinda primarului, şi în acest sens este dispus să facă toate demersurile necesare pentru a reabilita aceste două obiective. „După felul în care arată acestea îţi dai seama cât de gospodar este primarul localităţii respective.”, este de părere Popolan. Pentru unul dintre căminele culturale există un proiect depus, în care primarul şi-a pus speranţa că va primi finanţare: „Avem două cămine culturale. Cel în care funcţionează primăria este, de fapt, căminul cultural, şi acesta este reabilitat. Când am introdus centrala termică pentru primărie a beneficiat şi căminul cultural de jos. Celălalt este într-un stadiu avansat de degradare. Avem un proiect pe care l-am depus atât pe un program european, cât şi prin Compania Naţională de Investiţii, de unde avem promisiunea că va fi finanţat. Vom reabilita căminul cu finanţarea pe care o vom obţine cel mai repede.”, a mai afirmat primarul Popolan. Liberalul a mai spus că, în cazul în care nu va primi finanţare până în această toamnă, va risca totul şi va reabilita căminul din bugetul local. Proiectul are o valoare de 100.000 de euro pe fonduri europene şi 3 miliarde de lei vechi prin Compania Naţională de Investiţii.
Baza sportivă, aproape finalizată
Unul dintre proiectele preluate de la fosta administraţie îl reprezintă baza sportivă din comună, care este în curs de reabilitare, dar, din cauza unor neglijenţe ale constructorului, gazonul nu arată bine. Între timp, situaţia s-a mai remediat, gazonul a fost însămânţat din nou, iar lucrurile par că vor intra pe un făgaş normal. În momentul de faţă, echipa de fotbal a localităţii joacă pe terenul de la Călimăneşti, până când baza sportivă va fi terminată: „Baza sportivă este aproape finalizată, iar dacă totul va decurge bine, din august, ne vom desfăşura meciurile amicale, dar şi pe cele oficiale acolo. În momentul de faţă, echipa de fotbal joacă la Călimăneşti şi dorim să mulţumim primăriei care ne-a susţinut din primul moment şi ne-a dat cu folosinţă gratuită acel teren. Le-am promis şi noi sprijinul, dacă şi baza de acolo va intra în reabilitare. Baza sportivă a fost însămânţată, a ieşit iarba în toamnă, iar acum ploile o ajută să arate mai bine. Constructorul mai are ceva de lucru şi noi mai avem ceva de plătit.”, a spus Popolan. În momentul în care constructorul va termina lucrarea, primarul va face demersurile necesare pentru a plăti datoria de 100.000 de lei, pe care o are la constructor. În continuarea bazei sportive va fi amenajat un parc. Lucrarea a început, dar, din cauza timpului nefavorabil, a fost sistată amenajarea acestuia. Între cele două obiective, primarul îşi doreşte să facă un bazin de înot sau o piscină. Primarul a ţinut să precizeze că aceste obiective sunt pe termen lung şi că echipa de fotbal este susţinută mai mult cu bani din propriul buzunar, decât din bugetul local: „În viitor, îmi doresc să fac nişte camere lângă vestiare, pentru o eventuală echipă care îşi doreşte să vină în cantonament aici. Acestea sunt proiecte de viitor, pe termen mai lung, cu siguranţă, nu anul acesta. Susţinem echipa cu foarte puţini bani de la bugetul local, mai mult din buzunarul propriu. Ştim că nu totul se rezumă la plata baremurilor de arbitraj şi a deplasărilor, mai sunt şi alte cheltuieli. Această activitate o fac cu plăcere, majoritatea băieţilor îmi sunt prieteni şi îmi place să joc personal pe teren. Vreau să spun că e o mare problemă, nu vine nimic din urmă pentru viitorul fotbalului judeţean.”, a concluzionat primarul comunei Dăeşti, George Popolan.
George Popolan: „Taxele şi impozitele nu s-au mărit la Dăeşti”
George Popolan a ţinut să precizeze faptul că dările către stat nu au suferit nici un fel de modificare la începutul anului 2013. Deşi actualul Guvern le-a sugerat să mărească taxele şi impozitele cu rata inflaţiei, la Dăeşti, acest lucru nu s-a întâmplat, deoarece acestea au fost majorate în ultimii trei ani cu aproximativ 20%: „Taxele şi impozitele nu au fost mărite, deoarece fuseseră majorate în anii precedenţi cu aproximativ 20%, deci inflaţia a fost acoperită şi nu am fost obligaţi acum să le mai mărim. Dacă se va da o ordonanţă care ne va impune să le mărim ne vom supune, dar, până atunci, vor rămâne la fel ca anul trecut.”, a spus liberalul.


Postaţi pe: FacebookScrieţi un comentariu

Copyright © 2012 Ultimele stiri – Impact Real. Toate drepturile revin.