În judeţul Vâlcea există aproximativ 500 de gospodării care urmează să fie electrificate în urma derulării Programului guvernamental „Electrificare 2007-2009”. Printre comunele incluse în program este şi Dăeşti, localitatea cu cele mai multe case neelectrificate din judeţ. 110 gospodării din mai multe sate şi cătune aşteaptă acum alocarea fondurilor pentru începerea lucrărilor de introducere a reţelei electrice.
500 de locuinţe fără curent în tot judeţul
Primăria comunei Dăeşti a întocmit un proiect pentru extinderea reţelei electrice în zonele în care această utilitate nu a existat niciodată. Conform datelor tehnice existente în dosar, în localitatea vâlceană sunt cele mai multe gospodării neelectrificate din judeţ, numărul acestora ajungând la ultimul recensământ la 110 case. După ce documentaţia a fost aprobată, Consiliul Judeţean Vâlcea a transmis spre analiză şi finanţare Ministerului Administraţiei şi Internelor o listă a localităţilor care au fost incluse în Programul „Electrificare 2007-2009”. Celelalte proiecte prioritare incluse în program reprezintă extinderea reţelei electrice în comuna Vlădeşti, în punctele Căţeleşti, Ţarina, Pompe şi în zona centrală, în comunele Bujoreni şi Malaia, şi extinderea reţelei publice de tensiune medie şi joasă din comunele Măldăreşti şi Stroeşti. Potrivit statisticilor, la nivelul întregului judeţ există aproximativ 500 de gospodării care vor beneficia de electricitate în urma iniţierii şi derulării programului. Primarul Ion Dobre spune că dosarul întocmit de administraţia locală Dăeşti a fost verificat şi aprobat de comisia guvernamentală, iar în prezent se aşteaptă alocarea fondurilor necesare demarării programului. „În cererea de cofinanţare am asigurat instituţiile statului de faptul că administraţia locală Dăeşti va contribui cu suma de 400.000 de lei, din totalul de 3.455.343 de lei solicitaţi prin program.”, spune Ion Dobre. Potrivit acestuia, singura comună care a beneficiat până acum de fonduri pentru lansarea programului de electrificare a gospodăriilor este Bujoreni, care a primit o tranşă de 100.000 de lei, dintr-un total de 975.000 de lei, necesari finalizării lucrărilor. Prin studiul de soluţie şi avizul CTI emis de comisia tehnico-economică a CEZ Craiova, iniţial, s-a stabilit ca fondurile necesare derulării întregului proiect de electrificare la Dăeşti să fie în valoare de aproximativ 5.800.000 de lei însă, după noile calcule, suma a fost redusă la 3.455.343 de lei.
Curent pentru generaţiile următoare
Ioana Dumitrana (87 de ani) este unul dintre locuitorii comunei Dăeşti care nu a avut niciodată curent electric şi pe care bătrâneţea a prins-o fără a cunoaşte beneficiile acestei invenţii. Bătrânica locuieşte singură într-un cătun al comunei, la aproximativ cinci kilometri depărtare de centrul localităţii. Drumul până în Laz este destul de greu, iar femeia coboară în sat doar atunci când trebuie să se aprovizioneze sau să-şi rezolve vreo problemă la primărie. O mai ajută cu treburile fiul şi nora ei, care urcă şi stau câteva luni în fiecare vară în Laz. În cătunul unde bătrânica trăieşte de când se ştie mai locuiesc alte câteva familii, aflate în aceeaşi situaţie. Nici unul dintre localnici nu a avut electricitate şi toţi trăiesc ca acum 100 de ani. Felinarul şi lampa cu gaz sunt singurele metode folosite pentru a-şi lumina casele, iar tranzistorul cu baterii este singura lor legătură cu lumea de dincolo de marginea aşezării. Vestea că li se va aduce curent în cătun îi bucură pe localnicii din Laz, dar nici unul nu crede că această măsură le va mai putea schimba vieţile. Deşi sunt bătrâni şi rupţi parcă de civilizaţie, cei mai mulţi dintre localnicii cătunului sunt la curent cu ceea ce se întâmplă în ţară. Nici unul nu crede că Guvernul va fi dispus să aloce în această perioadă atâţia bani pentru electrificarea celor câteva case din cătunul lor şi spun că extinderea reţelei electrice în zonele de acest fel va fi un demers greoi. „Sunt bani mulţi şi nu cred că Dăeştiul îi va primi aşa curând. Acum vin alegerile şi mai este şi criză, că aşa spun la radio. De unde să ne dea nouă, ăstora amărâţi, atâţia bani ca să lege la curent două – trei case răsfirate pe coclauri? Ar fi bine să apucăm şi noi să vedem lumina becului în casă, dar să ştiţi că nu-i capăt de lume dacă nu o să ne bage. Ne-am obişnuit cu lampa şi cu felinarul şi nu-i belea dacă vom muri tot cu ele la căpătâi.”, spune Ioana Dumitrana. Nici vecinii lor, familia Bulăcea, nu au lumină în casă. Şi-ar dori nespus ca autorităţile să aducă reţeaua electrică în cătun, deoarece sunt convinşi că acest lucru le-ar schimba cu totul viaţa. „E rău în întuneric, în pustietatea asta. Noaptea, nici nu mai ieşim din casă, ne e frică. Nu o dată a venit ursul şi nu am avut ce să facem, cu ce să-l speriem.”, spune Georgeta Bulăcea. În fiecare săptămână, Nicu Bulăcea, fratele Georgetei, coboară în sat să cumpere cele trebuincioase pentru casă. Puţinii bani din pensie îi păstrează să cumpere lumânări, chibrituri şi gaz pentru lampă, iar mai apoi se gândesc la alimente, îmbrăcăminte sau alte lucruri „de lux”. „E greu să trăieşti aşa, fără utilităţi. Dacă rămânem fără lumânări sau gaz, e vai de noi. Nu putem face mai nimic. Primăria şi-ar face mare pomană cu noi dacă ne-ar băga curent în Laz. Cred că asta e tot ce ne-am mai dori în viaţă.”, încheie bărbatul.
• Adi BĂDESCU